30. maaliskuuta 2009

Inkivääri-juuressosekeitto

Viikonlopun jälkeen on mukava aloittaa uusi viikko kepeällä kasvisruualla. Jonkinlaista kasvissosekeittoa teki ihan julmetusti mieli, joten tällaista sitten tänään. Jotenkin näihin sosekeittoihin ei osaa kyllästyä koskaan, aina vaan maittaa yhtä hyvin. Päivän turhimpana ja epämielenkiintoisimpana triviatietona muuten kerrottakoon, että pidän selleristä jopa enemmän kuin on ehkä normaalia. Käsittääkseni suurin osa normaali-ihmisistä ei kyseisestä juureksesta liiemmin välitä, mutta minulle maistuu kyllä aivan epätavallisen hyvin :D mutta juu, tämä soppa oli varsin herkkua!



3 perunaa
3 porkkanaa
n. 200 g juuriselleriä
n. 200 g palsternakkaa
n. 300 g lanttua
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
persiljaa, timjamia, mustapippuria
2 dl ruokakermaa

Raasta inkivääri ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele kaikki loput ainekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja kuullota siinä sipuleita ja inkivääriä hetki. Lisää juurekset myös hetkeksi kuullottumaan. Kaada vesi kattilaan ja murenna liemikuutiot joukkoon. Mausta persilja, timjamilla ja mustapippurilla. Keitä kunnes juurekset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää lopuksi joukkoon kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

27. maaliskuuta 2009

Kylmäsavulohipasta

Takana on niin järkyttävän kiireinen viikko, että ehkä ensi kertaa elämässäni olen useampanakin päivänä kertakaikkisesti vain unohtanut syödä. Ei järin fiksua. Tänään sain sitten huokaistua helpotuksesta saatuani yhden projektin pois päiväjärjestyksestä, ja sen kunniaksi päätin ansainneeni herkkuja. Niinpä siis jäätelötonkan lisäksi kotiutin kaupasta ainekset kylmäsavulohipastaan, koska rättipoikkiväsyneenä ei sen monimutkaisempaa jaksa kokkailla. Tämä on takuuvarmaa luottokamaa: niin yksinkertaista ja aina niin hyvää.

Leppoisaa viikonloppua kaikille! Itse aion nyt linnottautua cappuccino-jäätelöni kanssa sohvan pohjalle ja laiskotella koko kammottavan viikon edestä :)



1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tuoretta jumboherkkusientä
2 dl kermaa
sitruunanmehua
150 g kylmäsavulohta
rouhittua mustapippuria, kuivattua tilliä
+nauhapastaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko sienet ja kylmäsavulohi. Kuullota sipuleita ja sieniä hetki pannulla. Lisää kerma ja sitruunanmehu. Lisää lopuksi kylmäsavulohi ja anna porista muutama minuutti. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta mustapippurilla ja tillillä. Sekoita kastike pastan joukkoon.

23. maaliskuuta 2009

Marokkolainen kikhernekeitto

Keitot ovat maittavaa ja (yleensä) suhteellisen kevyttä ruokaa. Tämän kikhernekeiton ohjeen laitoin kirjanmerkkeihin silloin kun se blogattiin Chochilissä, ja viime viikolla sain sitten aikaiseksi toteutuksen. Kikhernevillitykseni ei ota laantuakseen, sillä huomaan jatkuvasti kuolaavani jotakuinkin jokaisen reseptin perään, jossa on kikherneitä. Tämä keitto oli tosi maukasta ja edullista, ja lisäksi syönnin jälkeen jäi sopivasti täyttynyt mutta silti mukavan kepeä olo. Mitä muuta sitä voi ruualta enää vaatiakaan? :)


(n. 3 annosta)

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa
1/4 tl jauhettua korianteria
1 keskikokoinen porkkana
1 tlk kuorittuja tomaatteja + tölkillinen vettä (laiton reippaasti enemmän vettä)
1 kasvisliemikuutio
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 tlk kikherneitä
kourallinen vihreitä papuja
0,5 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
muutama tippa tabascoa
(tuoretta persiljaa)

Pilko sipulit ja porkkana. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää jeera ja korianteri ja sekoita muutaman kerran. Lisää kattilaan porkkanat ja kuoritut tomaatit sekä vesi ja kasvisliemikuutio. Anna keiton kiehua, kunnes porkkanat ovat enää aavistuksen rapeita. Pilko tomaatteja puulastalla pienemmäksi keittämisen aikana. Huuhtele kikherneet ja lisää ne keiton joukkoon vihreiden papujen kanssa. Lisää vielä tomaattipyre ja sokeri. Anna keiton kiehua vielä muutama minuutti. Purista lopuksi keiton joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja lisää suola ja pippuri sekä tabasco. 

20. maaliskuuta 2009

Porkkana-pähkinäpihvit

Välttelinpä tuossa männä viikolla tenttikirjan avaamista kaikin mahdollisin keinoin, kuten huonona tapanani toisinaan on. Tuollaisissa tilanteissahan löytyy aina kaikkea paljon tärkeämpää ja akuutimpaa tekemistä, esim. vaikka kaappien järjestelyä ja turhien tv-sarjojen katselua. Erään nimeltämainitsemattoman saippuasarjan päätteeksi tv-ruutuun läjähti sitten aina yhtä iloinen Aki Wahlman ja Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma, jossa valmistettiin varsin herkuilta kuulostavia porkkana-cashewpähkinäpihvejä. Siltä istumalta lisäsin pihvit seuraavan viikon ruokalistalle, ja tässäpä lopputulos. Nämä olivat kyllä parhaita kasvispihvejä mitä olen pitkään aikaan syönyt, cashewpähkinät toivat pihveihin mukavaa rouheisuutta - ja rouheisuushan on aina hyvä asia. Resepti löytyy myös täältä.


(n. 10-12 pihviä)

300 g (3-5) porkkanaa
1 ps (125 g) cashewpähkinöitä
1/2 dl korppujauhoja
noin 1 dl vettä
2 kananmunaa
1 dl persiljaa
2 rkl Pirkka Välimeren tahnaa, paprika-cashew
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla ja rouhi ne veitsellä tai monitoimikoneen leikkuuterällä. Sekoita porkkanaraasteen joukkoon kaikki pihvin ainekset. Anna taikinan levätä noin 10 minuuttia. Paista lettupannulla taikinasta pyöreitä, paksuhkoja pihvejä 3-4 minuuttia molemmilta puolilta.
Me söimme pihvit perunamuusin ja tuorejuustokastikkeen kera.

19. maaliskuuta 2009

Bulgur-kasvispaella

Kurpitsamoskan Mari bloggasi tässä taannoin täysin vastustamattomalta kuulostavan bulgur-kasvispaellan, jota minunkin täytyi ehdottomasti saada tehdä. Perinteinen paellahan on hirveän hyvää, mutta se tuppaa jo vähän kyllästyttämään, joten tämä tofu-bulgurversio oli erittäin tervetullutta vaihtelua. Ja eri maittavaahan tästä tuli! Tämä oli samalla ensikosketukseni bulguriin, ja tykästyin kyllä kovasti. Oikein mainio vaihtoehto riisille tai couscousille, tulen taatusti jatkossakin käyttämään ruuanlaitossa.





Bulgur-kasvispaella
(n. 5 annosta)

4 dl bulguria
1 pkt savutofua tai marinoitua tofua
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 tl currya
reilu ripaus sahramia
8 dl vettä + 2 kasvisliemikuutiota
1 parsakaali
1 paprika
1 limetti
(suolaa ja mustapippuria)

Aloita valmistus kuutioimalla tofu, hienontamalla sipuli ja valkosipulinkynnet, pienimällä paprika ja  paloittelemalla parsakaali. Kuumenna wokkipannulla öljy ja ruskista tofupaloja ujosti. Kippaa paistetut tofut lautaselle vuoroaan odottamaan ja lisää pannulle öljyä ja mausteet. Anna mausteiden aromien vapautua ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota tovi ja lisää loputkin ainekset. Sekoita hyvin ja anna paellan kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Kun ruoka on valmis, lohko limetti ja purista limetin mehu paellalle.

16. maaliskuuta 2009

Tuorejuusto-yrttitäytteiset kuharullat

Viikonloppu vierähti kotopuolessa ja tuliaisena omaan kotiini sain jotakin aivan erityisen mieleistä: kuhaa. Ehdottoman harvinaista herkkua meillä, joten ymmärrettävistä syistä olinkin hurjan innoissani tämän päivän kokkailuista. Sain useammankin hyvänkokoisen fileen, joista osa päätyi pakkaseen seuraavaa kertaa varten, ja osa taas täytettynä ja rullattuna tämän päivän ruuaksi. Olen aina pitänyt kalasta luultavasti keskivertoihmistä enemmän, ja aivan erityisen hyvältä maistuvat nämä lajikkeet joista ei turhan usein pääse nauttimaan. Herkkua, sanon ma! Ja niin kovin kaivattua vaihtelua iänikuiselle lohelle..




Täytetyt kuharullat
4 pienehköä kuhafileetä
suolaa, pippuria
sitruunanmehua
n. 150 g ruohosipulituorejuustoa
n. 1 dl tuoretta persiljaa

Suolaa ja pippuroi kuhafileet ja purista niiden päälle sitruunanmehua. Sekoita tuorejuusto ja silputtu persilja keskenään. Lusikoi tuorejuustoseosta jokaisen fileen päälle ja rullaa fileet napakoiksi rulliksi. Kiinnitä hammastikuilla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia (paistoaika vaihtelee fileiden paksuuden mukaan). Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja sitruunakastikkeen (ohje alla) kera.

Sitruunakastike
5 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1/2 sitruunan mehu
reipas loraus ruokakermaa
perunajauhoja tms. suurustamiseen
tilliä, kurkumaa

Kiehauta vesi ja murenna sekaan kalaliemikuutio. Purista joukkoon sitruunanmehu ja lisää kermaa. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää kiehuvaan kastikkeeseen. Kiehauta ja mausta kastike kurkumalla ja tillillä.

13. maaliskuuta 2009

Tortellinisalaatti

Onnistuin kaivamaan arkiston kätköistä näinkin vanhaa ruokakuvamatskua: salaattia vissiin viime marraskuulta. Olen jo tässä pidempään kamppaillut sellaisen asian kanssa, etten ole oikein osannut päättää, ovatko kaupan valmiit tortellinit ja raviolit vähän iljettäviä vai ihan hyviä. Olen kaiketi nyt kallistumassa jälkimmäisen kannalle, vaikka jotain epäilyttävää niissä täytteissä minun mielestäni on :D Täyttävää ja hyvää salaattia niistä kuitenkin saa, tässä eräs versio. Eipä mulla sitten muuta, lyhyesti virsi kaunis tällä erää. Mukavaa viikonloppua!


Tähän tuli:

- jääsalaattia
- tuorekurkkua
- kirsikkatomaatteja
- juustotäytteisiä tortellineja
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- punasipulia
- pinjansiemeniä
- tuoretta basilikaa
- kastikkeena pesto-balsamico-oliiviöljyseos

11. maaliskuuta 2009

Katkarapu-kookoskasari

Seuraava resepti on jo kertaalleen blogissani julkaistu, mutta koska tuosta on aikaa jo lähes vuosi, uusintakierros ei liene pahitteeksi. Maailmassa on olemassa nyt ilmeisesti kaksi ruokaa, joihin en nähtävästi kykene koskaan kyllästymään; toinen on fetasalaatti ja toinen on sitten tämä. Kaikessa ykisnkertaisuudessaan erittäin mainio ruoka, joka on onnistunut pysyttelemään kestosuosikeissani jo vaikka kuinka monta vuotta. Selvisipä Googlen avulla myös, että resepti on alunperin Pirkan säveltämä. Ite tykkään laittaa tähän sekaan vielä vähän ärjympää chilikastiketta tuon sweet chilin rinnalle, mutta jokainen makunsa mukaan.


(n. 4 annosta)

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
3 tomaattia
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl kookosmaitoa
1 rkl Thai Sweet Chili -kastiketta
suolaa, mustapippuria
350 g katkarapuja
Maizenaa suurustamiseen
(ruohosipulia)
+ basmatiriisiä

Sulata ja valuta katkaravut. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipulisilput. Sekoita joukkoon paprikajauhe. Lisää tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Hauduta kannen alla viisi minuuttia. Kaada joukkoon kookosmaito. Mausta chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla. Suurusta kastike Maizenalla sopivaksi. Lisää katkaravut ja kuumenna. Ripottele halutessasi pinnalle ruohosipulia. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

9. maaliskuuta 2009

Kermainen kasvispasta

Tämä on ollut reipastakin reippaampi maanantaipäivä - kaiken muun paitsi ruuanlaiton suhteen siis. Kun on aamuvarhaisesta asti sähissyt paikasta toiseen hoitaen erinäisiä asioita ainakin kahden viikon edestä, niin kotiin tultua sitä luonnollisestikin toivoisi saavansa pöperöä pöytään mahdollisimman pikaisesti ja vähällä vaivalla. Tällaisissa tilanteissa isketään pannulle tirisemään jääkaapin sisältöä sitä mukaa mitä käteen sattuu, pyöräytetään niistä jonkinmoinen soosi, ja tarjoillaan sitten koko viritys sopivaksi katsotun lisukkeen kera. Tällaista pasta-ateriaa sitten tänään; koitin tässä hieman imitoida erästä herkkukasvispastaa, jota äitini aina lapsuudessani teki. Muistikuvani ruuasta eivät tosin ole enää kovin selkeitä - ja sitä paitsi äiti on aina ja iänkaikkisesti maailman paras kokki - joten eihän tästä tietenkään ihan samanlaista tullut. Muutoin ihan ok pikaruoka, vaikkakin hippasen verran valjun makuinen. Lissää valkosipulia ja ehkäpä vielä chiliä kehiin, niin ärtsäkkyysasteet olisivat paremmin kohdallaan :)





(2 annosta)

n. 200 g nauhapastaa
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 iso porkkana
2 tuoretta jumboherkkusientä
1/2 punainen paprika
1/2 kesäkurpitsa
n. 70 g valkoista tankoparsaa
2 dl ruokakermaa
suolaa, pippurisekoitusta, timjamia
parmesanraastetta

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Viipaloi porkkana, herkkusienet sekä kesäkurpitsa. Paloittele paprika ja parsa. Kuullota sipulit ja kasvikset pannulla öljyssä. Lisää ruokakerma ja mausteet. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Tarkista maku ja sekoita kastike keitetyn nauhapastan joukkoon. Ripottele päälle raastettua parmesania.

5. maaliskuuta 2009

Kesäkurpitsaohukaiset

Erilaiset ohukaiset ovat mitä mainiointa arkiruokaa, ja tällä kertaa ohukaistaikinaan päätyi mukaan hyvä ystäväni kesäkurpitsa. Kesäkurpitsaa tuli muutama vuosi sitten aikalailla ylikäytettyä ruuanlaitossa, kun tapanani oli laittaa sitä mukaan lähestulkoon jokaiseen sapuskaan, mitä tein. Nykyisin suosin kohtuukäyttöä, jotten vallan kyllästyisi koko vihannekseen. Ohukaiset ovat muuten siitä jänniä, että minun suuhuni ne jostain syystä maistuvat aina melkolailla samalta riippumatta siitä, mitä niissä on 'pääaineksena'. Siitä huolimatta tykkään kaikenmoisista ohukaisista tosi paljon, niin myös näistä. Ohjeen näihin otin Christinalta, jota kiitänkin maistuvasta reseptistä :) Lisukkeena persiljaperunamuusia, raejuustoa sekä jogurtticoleslawta Chocochilin tapaan.



1 kesäkurpitsa (300 g)
3 rkl korppujauhoja
2 dl maitoa
3 munaa
1-2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 rkl yrttisilppua (tai 1 tl kuivattua yrttiä)

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Kuullota raastetta pannulla rasvassa muutama minuutti. Anna raasteen jäähtyä hetki. Mittaa korppujauhot turpoamaan maitoon. Lisää munat, vehnäjauhot, öljy, mausteet ja lopuksi kesäkurpitsaraaste. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista lettuja miedolla lämmöllä ohukaispannulla molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

3. maaliskuuta 2009

Kana-vuohenjuustopasta

Viime viikolla päätin pitkästä aikaa kasata ruuaksi jonkin sortin kermaista kanapastaa. Vaikka kanapastasta on olemassa taatusti triljoona eri versiota, minulle ei ole vieläkään muodostunut mitään vakiintunutta luottoreseptiä, johon turvautuisin kerta toisensa jälkeen - niinpä tälläkin kertaa ruoka improvisoitiin. Kotoa löytyneet aurinkokuivatut tomaatit piti ehdottomasti saada mukaan, ja lisäksi teki ihan tolkuttomasti mieli vuohenjuustoa. Lopputuloksena oli supersimppeli ja melkoisen herkullinenkin pasta-ateria, joka upposi nälkäisiin suihin alta aikayksikön.


(kahdelle nälkäiselle)

200 g pennepastaa
300 g broilerinfileesuikaleita
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 dl ruokakermaa
100 g levittyvää vuohenjuustoa
n. 6 aurinkokuivattua tomaattia
hieman vettä
basilikaa, pippurisekoitusta, (suolaa)

Keitä pasta kypsäksi. Ruskista broilerisuikaleet pannulla ja lisää silputtu sipuli sekä valkosipulinkynsi kuullottumaan. Lisää joukkoon ruokakerma ja kiehauta. Sulata vuohenjuusto joukkoon ja lisää vettä tarpeen mukaan. Keittele hetki ja lisää lopuksi silputut aurinkokuivatut tomaatit. Mausta kastike basilikalla ja pippurisekoituksella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita kastike pastan joukkoon.

1. maaliskuuta 2009

Tomaattinen linssi-kookoskeitto

Vaikka olen elämäni aikana ehtinyt vääntää vaikka kuinka monet linssikeitot, en ole koskaan tainnut tehdä linssisoppaa samalla reseptillä kahta kertaa. Linssikeiton koostumus nimittäin vaihtelee aina tilanteen, mielihalujen ja kaappien sisällön mukaan. Tomaattipohjaiset versiot ovat kuitenkin lemppareitani, ja niitä tulee tehtyä eniten. Linsseistä on pakko sanoa sen verran, että siinä missä jotkut turvautuvat tonnikalaan silloin kun haluavat ruokailla edullisesti, minä puolestaan kokkailen jotain linsseistä tuollaisessa tilanteessa. Paketillinen punaisia linssejä on paitsi edullinen, myös erittäin riittoisa, sillä siitä kokkailee monet ruuat. Kerta toisensa jälkeen turvaudun linssikeittoon tai -pataan, kun haluan tehdä ruokaa mahdollisimman minimaalisella budjetilla. Ja muulloinkin kyllä, satun nimittäin pitämäänkin linsseistä :)

Seuraava linssisoppa ei ole kaikista pelkistetyin tai yksinkertaisin versio mitä olemassa on, mutta ei tämänkään ruuan annoshinnaksi paljoa tule. Tällä kertaa käytin reseptin pohjana Keittiössä vihertää -kirjasta löytynyttä tomaatti-kookoskeiton ohjetta, johon lisäsin linssit, chilin, kasvisliemen, basilikan sekä lisää kookosmaitoa. Maistuvaa!


(n. 4 annosta)

2 dl kookoshiutaleita
1,5 dl punaisia linssejä
1 pieni sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
pieni pätkä punaista chiliä
400 g chilitomaattimurskaa
3 dl kookosmaitoa
3 dl kasvislientä
tuoretta basilikaa, sokeria, pippuria, (suolaa)

Paahda kookoshiutaleet paistinpannulla keskilämmöllä kullanruskeiksi. Rasvaa ei tarvita, mutta muista heilutella pannua tasaisin väliajoin että hiutaleet eivät pala. Huuhtele linssit ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä ne sivuun odottamaan.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Paista ne kevyesti kattilassa niin että ne eivät saa väriä. Kaada tomaattimurska, kasvisliemi ja kookosmaito kattilaan ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla, pippurilla, sokerilla ja basilikalla. Sekoita keitto sileäksi esim. sauvasekoittimella. Lisää lopuksi joukkoon keitetyt linssit  (voit toki myös soseuttaa keiton linsseineen päivineen). Kaada keitto kulhoihin ja ripottele päälle kookoshiutaleita.