14. helmikuuta 2009

Maalaisleipä

Löysin taannoin Voisilmäpelistä näppärän oloisen no-knead leivän ohjeen, jota pääsin toissa viikolla testaamaan. En ylipäätään leivo kovinkaan useasti leipää, ja no-knead leipää en ollut koskaan kokeillutkaan. Kokeilu oli ihan onnistunut, sillä leipä oli eritoten tuoreeltaan tosi hyvää - rapeaa päältä ja pehmeää sisältä. Tästä voisi hyvinkin tulla uusi luottoreseptini, sillä ainekset tähän löytyvät aina takuuvarmasti kotoa. Minulla on nimittäin ihmeellinen pakkomielle ostaa kuivahiivaa ja jauhoja kaappiin heti kun ne pääsevät loppumaan, ihan vaikka en olisi leipomassa yhtään mitään pitkään aikaan. Ilmeisesti saan jonkinlaista turvallisuudentunnetta siitä, että kaapista löytyy aina kuivahiivaa ja jauhoja - vaikka kuten sanottu, en edes niin usein leivo :) Lisää vinkkejä tämän maalaisleivän onnistuneeseen tekemiseen löytyy mainitsemani linkin takaa, tässä lyhyempi versio tekoprosessista.


3/4 rkl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
1 tl sokeria
3/4 rkl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja (joista osan voi korvata vaikkapa sämpyläjauhoilla tai hiivaleipäjauhoilla. Rukiinen leipä syntyy jos korvaa noin desin vehnäjauhoja ruisjauhoilla)

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi (kuivahiiva vaatii vähän enemmän lämpöä kuin tuoretavara). Liuota joukkoon sokeri ja hiiva ja jätä seisomaan muutamaksi minuutiksi, kunnen seos kuplii vähäsen. Sekoita suola jauhojen joukkoon. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Aluksi kannattaa laittaa pari desiä, sekoittaa kunnolla ja sitten lisäillä loput. Sekoita taikina sunnilleen tasaiseksi. Kohota taikinaa 2-5 h, mielellään niin pitkään kuin mahdollista. Jos teet isomman satsin, anna kohota ensin huoneenlämmössä ja siirrä taikina vasta sitten jääkaappiin.

Leivo takina leiväksi, eli pyörittele suunnilleen palleroiseksi objektiksi. Jauhota joku sopiva alusta ja laita leipä siihen kohoamaan vielä 45 minuutiksi. Jos otat taikinan suoraan jääkaapista, pidennä aika pariksi tunniksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jos käytät kiveä, laita se uuniin lämpenemään. Ripottele leivän pinnalle jauhoja ja tee terävällä veitsellä muutama (taiteellinen) viilto.

Aiirrä leipä kivelle/pellille. Laita uunin pohjalle uunivuokaan tai vastaavaan muutama desi kiehuvaa vettä, leipä mielellään aika alhaiselle tasolle ja paista n. 25 min.

Ota leipä uunista, käännä ympäri ja koputtele pohjaa. Jos pohja kopisee ontosti, leipä on valmis. Jos ei, laita uuniin vielä viideksi minuutiksi. Kopisuttele uudestaan, arvioi tilanne ja jatka samaa rataa kunnes leipä on valmis. Leivän kannattaa antaa jäähtyä ainakin puoli tuntia ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti