7. syyskuuta 2009

Tomaatti-yrttileipä

Leipominen on kohdaltani ollut viime kuukausina täysin hyllyllä. Kesähelteellä uunin käyttö ei ylipäätään houkuttanut, ja lisäksi olen osittain tietoisestikin vältellyt kaasu-uunin saloihin perehtymistä. Toki olen sillä normaalia ruokaa valmistanut, mutta aina viime viikkoon asti pizzapohja oli ainoa 'leipomus', jota olin sillä edes yrittänyt tehdä. Olin kuitenkin vakaasti päättänyt ryhdistäytyä leipomisen saralla, sillä omien leipien tekeminen tulee edulliseksi ja on noin muutenkin varsin mukavaa ja palkitsevaa puuhaa. Niin siis, tarkoitan tietysti että tulee edulliseksi mikäli ei ole yhtä perso tuoreelle leivälle kuin allekirjoittanut asuinkumppaneineen; meillähän tämä leipä hävisi viimeistä murua myöten vielä saman päivän aikana :D että se siitä "säästämisestä" taaskin. Resepti on peräisin MeNaisista.

           

(1 pellillinen)

2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
3,25 dl kädenlämpöistä maitoa tai kasvislientä
6-7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
täyte:
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
timjamin- ja rosmariininoksia (korvasin kuivatulla)
250 g kirsikkatomaatteja
reilu 2 dl hienoksi raastettua parmesaania
sormisuolaa, rouhittua mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa hiiva, sokeri ja maito taikinakulhoon. Sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva liukenee. Lisää jauhot, suola ja öljy. Vaivaa käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla taikina kimmoisaksi (noin 5 minuuttia). Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi puhtaalla liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Taputtele taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se öljyyn yrttien kanssa. Anna maustua noin 10 minuuttia. Levitä öljyseos taikinalle. Puolita tomaatit ja laita ne taikinan päälle. Ripottele päälle yrtinoksat ja parmesaani.
Paista leipää uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti