3. maaliskuuta 2011

Tomaatti-vuohenjuustolasagne

Olen kuullut huhua, että kaikki maailman ihmiset eivät suinkaan pidä vuohenjuustosta. Itse en tällaista ihmistyyppiä ole koskaan livenä tavannut, enkä ihan täysin moista ilmiötä pysty ymmärtämään, mutta tällaista tietoa on tosiaan korviini kantautunut.

Noh, ihan vakavasti ottaen, tavallaan oikeastaan ymmärrän, mikseivät kaikki pidä vuohenjuustosta. On ihan totta, että siinä on tietynlainen - miten sen nyt sanoisi - tunkkainen maku ja tuoksu, joka ei taatusti miellytä kaikkia. Itsekään en itse asiassa hirveästi fanita vuohenjuustoa sellaisenaan, mutta sen sijaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan se voi mielestäni olla kertakaikkisen herkullista. Ihan erityisesti tomaattiin yhdistettynä vuohenjuusto tuppaa viemään allekirjoittaneelta jalat alta! Jääkaapissa jo tovin pötkötellyt vuohenjuusto ja sen paras kaveri tomaatti toimivat siis inspiraationa tähän ruokaan. Tuli samalla testattua ensimmäistä kertaa tuorelasagnelevyjä, mutten kyllä totta puhuen voi sanoa huomanneeni mitään järisyttävää eroa kuivalasagnelevyihin.

Olipas taas fotogeenistä ruokaa.. Varsinkin jääkapissa vietetyn yön jälkeen kuvattuna.












(5 annosta)

Tomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 paprika
500 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria, suolaa, sokeria, oreganoa
tuoretta basilikaa


Juustokastike
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
100 g emmental-raastetta

4 tomaattia
200 g vuohenjuustoa
4 tuorelasagnelevyä
+ emmental-raastetta pinnalle

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi paprika ja raasta porkkana. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja kuullota siinä sipuleita ja valkosipuleita. Lisää paprikakuutiot ja porkkanaraaste ja kääntele hetki. Kaada pannulle tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet. Anna porista hiljalleen ainakin 20 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.

Valmista juustokastike. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä, samalla hyvin sekoittaen. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi juustoraaste joukkoon.

Kasaa lasagne voideltuun uunivuokaan. Laita pohjalle tuorelasagnelevy. Kaada päälle tomaattikastike, sitten viipaloitua tomaattia, murusteltua vuohenjuustoa ja sitten juustokastiketta. Nosta lasagnelevy päälle ja kaada sen päälle uudet kerrokset tomaattikastiketta, tomaattia, vuohenjuustoa ja juustokastiketta. Jatka näin, kunnes lasagnelevyt on käytetty, jätä päällimmäiseksi juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

7 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Olen suuri vuohenjuuston ystävä ja yleensä sitä tulee lähinnä salaattiin tai kanan kanssa laitettua, mutta tästäpä saankin uuden reseptin kokeiltavaksi. (En muuten minäkään taida tuntea ketään, joka ei pitäisi vuohenjuustosta...)

    VastaaPoista
  2. mistä ja minkälaista vuohenjuustoa tulisi ostaa jos ei halua maksaa itseään kipeäksi moisesta herkusta? mistä saa aidointa vuohenjuustoa, jos on kyllästynyt lisäainekokkareisiin?

    VastaaPoista
  3. Näyttää herkulliselta. Aloitin itse syömään vuohenjuustoa vasta n. vuosi sitten ja käytän sitä mieluiten ruoissa.

    VastaaPoista
  4. Rii: olkaatteen hyvät! Jos lisää vuohenjuustoreseptejä kaipailet, niin myös tomaatti-vuohenjuustokeitto on sangen hyvää:
    http://pippurimylly2.blogspot.com/2010/08/tomaatti-vuohenjuustokeitto.html
    Tosiaan tämä tomaatin ja vuohenjuuston yhtälö viehättää minua suuresti :D


    Heta: Harmillinen tosiasia taitaa kyllä olla, että jos mahdollisimaan edullisesti haluaa päästä, niin ne markettien peruspötkelöthän ne sieltä halvimmasta päästä ovat. Sen sijaan jos laatuun ja aitouteen haluaa panostaa, niin kannattaa unohtaa pienet ja keskikokoiset S- ja K-Marketit, koska niiden valikoimissa harvemmin on muuta kuin sitä "kokkarepötköä". Kehottaisin siis hakeutumaan suurempien valikoimien äärelle esimerkiksi Stockan Herkkuun, jos vaan mahdollista. Myös isompien markettien (Citymarket, Prisma) juustotiskeiltä löytynee vaihtoehtoa. Mitenkään hirveän laajasti en ole asiaan perehtynyt, mutta Stockalta saa esim. Chevrus-nimistä vuohenjuustoa, josta itse ainakin pidän - ja paljon muitakin. Kannattaa vaikka ihan rohkeasti kysellä juustotiskien myyjiltä lisätietoa juustoista, jotta sopiva juusto löytyisi :) Myös kauppahallien juustokojuista saa varmasti erinomaisen hyvää vuohenjuustoa, ja lisätietoa suoraan myyjältä.

    Toki laadukkaammista juustoista joutuu maksamaankin vähän enemmän sitten. Itse kyllä näkisin näiden vähän hintavempien raaka-aineiden kohdalla asian niin, että jos esim. vuohenjuustosta tekee ruokaa vain silloin tällöin, niin kyllä minä mielelläni silloin harvoin maksan siitä, että juusto on hyvää. Jos vuohenjuustosta kokkailisi joka päivä, niin asia olisi tietenkin eri - pienituloinen ei joka päivä ostele laadukkainta laatua hinnalla millä hyvänsä. Mutta jos hintavaa raaka-ainetta käyttää vain valikoiden, niin minusta laatuun panostaminen niillä kerroilla on erittäin suotavaa!

    Ai niin, tässä käyttämäni vuohenjuusto oli muuten joku Lidlin juusto, jonka avomieheni oli heräteostoksena ostanut.


    Hovkonditorn: no mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! :) (Laadukas) vuohenjuusto on ystävä.

    VastaaPoista
  5. Sinä se osaat tehdä niin komeita kasvis ruokia että huh....

    VastaaPoista
  6. Minä en pidä vuohenjuustosta sitten yhtään. Syynä lienee se, että meillä oli joskus vuohia, ja niiden uloste haisee täsmälleen samalta kuin miltä vuohenjuusto maistuu... :--D

    VastaaPoista
  7. Tupu: hih! No komeista en nyt tiiä, mutta kiitos kuitenkin :)

    Anonyymi: tätä me emme olisi ehkä halunneet tietää :D mutta tuon faktan valossa ei lienee ihme, ettet voi sietää vuohenjuustoa!

    VastaaPoista