17. maaliskuuta 2011

Chilitofu ja pinaatti-kookoskastike

En voi olla toitottamatta tasaisin väliajoin siitä, miten paljon fanitan tätä nykyä tofua. Taloudestamme löytyy aina ja poikkeuksetta köntti tai pari tofua, ja siitä kokkaillaan jotakuinkin kerran viikossa. Tofua pidetään aivan syyttä suotta mauttomana ja köyhänä lihankorvikkeena, mutta minä en syö tofua siksi, että yrittäisin epätoivoisesti korvata sillä punaista lihaa - vaan siksi, että satun tykkäämään siitä. Vaikka vielä joku päivä alkaisin täyspäiväiseksi lihansyöjäksi, tofu jäisi ihan ehdottomasti ruokavaliooni lihan rinnalle.  Mitä taas tulee siihen yleiseen harhaluuloon, että tofu ei maistu miltään, niin kaikkihan on loppupeleissä kiinni vain oikeaoppisesta maustamisesta ja marinoimisesta. 

Yksi erittäin mielenkiintoinen tofuresepti löytyi sattumalta Kirjavasta kammarista (alunperin Keittiö ja puutarha -blogista). Ruoka kuulosti paperilla aivan täysin mun jutulta, ja sitähän se totta tosiaan olikin. Käytössä minulla oli kaikkien aikojen lempparitofuni, eli Super Tahoe, joka oli ensin köllötellyt pakkasessa parisen viikkoa. Sulatettuna sen rakenne on aina pesusienimäisen huokoinen, ja se imaisee itseensä hurjasti makuja. Kun marinadin antaa vielä vaikuttaa mieluiten yön yli ja tofun paistaa sitten rapeaksi ja kullanruskeaksi, lopputulos on käytännössä katsoen aina napakymppi. Tällä kertaa tofuun tulikin täydellisen rapsakka kuori, ja sisältä se oli ihanan pehmoisa ja maukas. Nam!


(2 annosta)


Chilitofu
250 g tofua
1-1,5 tl chilijauhetta
1 valkosipulinkynsi
1 tl paprikajauhetta
n. 3 rkl oliiviöljyä

n. 3 rkl soijakastiketta

Silppua valkosipuli ja sekoita chilin, paprikan, soijan ja öljyn kanssa. Viipaloi tofu ja kieritä se kauttaaltaan marinadissa. Lisää tarpeen mukaan öljyä ja soijaa niin, että marinadi tarttuu joka koloon. Anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli ja kääntele paloja muutaman kerran. Paista tofut pannulla kullanruskeiksi. (tarvittaessa voit käyttää öljyä paistamiseen - minulla nämä olivat niin öljyisiä, ettei paistorasvaa tarvittu).Tarjoile kastikkeen ja basmatiriisin kera.


Vinkki: kokeile myös esim. punaista currytahnaa tai tuoretta chiliä kuivamausteiden tilalla! 

Kookos-pinaattikastike
2 valkosipulinkynttä
1/2 - 1 tuore chili
1/2 pss pakastepinaattia
2 dl kookoskermaa
suolaa ja mustapippuria

Silppua valkosipuli ja chili. Kuullota ensin valkosipulia hetki ja lisää sitten chili ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää loput aineet ja anna kiehua vähän aikaa. Tarkista maku.

7 kommenttia:

  1. Ou nam! Pakko panna testiin :)

    VastaaPoista
  2. Täytyypä munkin testailla! Oon viime aikoina vieraantunut tofusta niin, etten edes muista edellistä syöntikertaa. Ja ihan turhaan, koska oikein maustettunahan se on tosiaan ihan huippua :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää kertakaikkisen hyvältä. Pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Tämä on niiiin hyvää. Ja minullekin tofu on yksi keittiön kivijaloista paitsi käytännön syistä myös siksi, että se vain on niin hyvää! Lisäksi koostumus on tosi suu- eli lapsiystävällinen, joten meidän nirsot muksutkin fanittaa tofua.

    Vielä kun sain vähän aikaa sitten tietää, kuinka todella prosessoituja kuivatut soijatuotteet ovat tofun rinnalla, aloin suosia tofua yhä enemmän vain.

    VastaaPoista
  5. Tofu on kyllä ehdottomasti munkin lempiraaka-aineita. Se vaan toimii niin hyvin melkein joka paikassa :)

    VastaaPoista
  6. Mari, Hovkonditorn, Tiia ja Hanna: toivottavasti kokeilunne ovat onnistuneita! Tofu osaa olla kyllä herkullista silloin, kun kaikki loksahtaa paikoilleen sekä maun ETTÄ rakenteen puolesta. Rapeakuoriseksi paistettua tofua kehtaisi maistattaa paatuneimmillakin tofuepäilijöillä :)

    Karoliina: voi miten ihanaa, että lapsetkin pitävät tofusta :) ja kiitos sinulle, että toit tämän kivan reseptin tietoisuuteeni!

    Elina: veit jalat suustani! Minä <3 tofu.

    VastaaPoista