27. marraskuuta 2009

Kuhaa thai-currykastikkeessa

Pakkaseen jemmaamani kuhafileet kutkuttelivat mielessäni koko viime viikon, kunnes loppuviikosta pääsin itseni kanssa yhteisymmärrykseen siitä, mitä niistä kokkailisi. Kuha on meillä niin harvinaislaatuista herkkua, että reseptiä piti miettiä hartaudella. Halusin tehdä kuhaa joko oikein perinteisellä, suomalaisella tavalla, tai vaihtoehtoisesti thaivivahtein. Päädyin jälkimmäiseen tämän reseptin löydettyäni. Olen tällä hetkellä erityisen viehtynyt yksinkertaisiin ja mutkattomiin, mutta silti mielenkiintoisen kuuloisiin resepteihin - tämä oli juuri sellainen. Onnistuin tosin vähän sössimään tuon kastikkeen kanssa keittämällä sitä himpun verran liian pitkään, jolloin siitä tuli paksumpaa kuin mihin olin tähdännyt.

Tässä yhteydessä on mainittava, että olen hurjan kiitollinen kaikille noille valmiille tahnoille, joita ihan peruskaupoista nykyisin saa. Helpottavat mm. juuri näiden thairuokien tekemistä huomattavasti ja alentavat kynnystä ryhtyä niitä kokkailemaan. Tällä viikolla olen kaapinut monesta purkista niiden viimeisetkin rippeet, ja edessä on lähes koko repertuaarin osto uudelleen. Se ei haittaa, sillä tahnat ovat riittoisia ja niistä kokkailee lukemattomia kertoja. Ja muutenkin on mukavaa, että niitä löytyy omasta jääkaapista oletusarvoisesti sellaisten päivien varalle, kun mieli halajaa hieman eksoottisempaa muonaa.

          

(4 annosta)

3 rkl silputtua salottisipulia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunatahnaa
1 rkl vihreää currytahnaa
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1/4 tl kurkumaa
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
1 tl raastettua limen kuorta
suolaa ja pippuria
n. 550 g vaaleaa kalaa

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja freesaa siinä salottisipuleita ja valkosipulinkynsiä parin minuutin ajan. Lisää pannulle sitruunaruohotahna, currytahna, inkivääri ja kurkuma. Paistele sekoittaen pari minuuttia. Lisää joukkoon kookosmaito, kalakastike, sokeri ja limen kuoriraaste. Hauduttele hiljalleen kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kastike on paksuuntunut sopivasti. Lisää maun mukaan suolaa.

Suolaa ja pippuroi kalafileet ja paista ne pannulla öljyssä molemmin puolin. Tarjoa kala currykastikkeen ja jasmiiniriisin kanssa.

1 kommentti: