Poikaystäväni oli iskenyt silmänsä taannoin Helsingin Sanomissa julkaistuun amerikkalaisen omenapiiraan ohjeeseen, ja vihjaillut minulle piirakan tekemisestä aina siitä lähtien. Minulla ei ole viime aikoina ollut ollenkaan aikaa leipomiseen, joka on aina vähän sellaista ylimääräistä vapaa-ajan aktiviteettia, joten toissapäivänä mies sitten ryhtyi itse leipomishommiin. En tosin kauaa malttanut pysytellä keittiöstä poissa, ja piiras toteutettiin loppujen lopuksi yhteistyönä. Omenapiirakkahan on nyt mitä mainiointa sesonkiherkkua, ja tähän sai näppärästi upotettua osan meille lahjoitetuista ompuista. On muuten supermakeaa piirasta; ainakin allekirjoittaneen makeuskiintiö täyttyi jo yhdestä pienestä palasesta.
noin 1 kg omenoita, 6-7 kpl (Granny Smith)
1 3/4 dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina
1 3/4 dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina
Taikina:
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä
Päälle:
kuohukermaa
sokeria
Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen paloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23-24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi. Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja. Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti