12. lokakuuta 2009

Sieniruukku

Tämä kolea ja synkeä lokakuinen päivä on mitä otollisin hetki postata yksi syysruokien henk.koht. lemppareistani - uunissa muhitettu, juustoisa  ja kermaisa sieni-ihanuus. Tämänkaltaiset lämmittävät uunijutut ovat tällaisten kylmänkalseiden päivien lämmittävä lohtu ja turva :) Sienistä mukaan kelpaa varmasti mitkä tahansa, itse heitin sekaan kotoa löytyneitä lajikkeita (kantarelleja ja mustatorvisieniä, joista jälkimmäiset oli muuten itselleni uusi, ihastuttava tuttavuus) sekä vielä vähän kaupasta haettuja herkkusieniä. Syysapetta parhaimmillaan!

                 

(4 annosta)

400 g sieniä (minulla kantarelleja, mustatorvisieniä ja herkkusieniä)
1/2 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 purjo
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
2 dl kuohukermaa
120 g smetanaa
suolaa, pippuria, timjamia, persiljaa
emmentalraastetta

Pilko sienet, sipuli, purjo, porkkanat ja kesäkurpitsa. Hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja paista siinä sieniä, kunnes niistä irtoava neste haihtuu. Laita sienet syrjään hetkeksi, pyyhkäise pannu ja kuumenna taas loraus öljyä. Kuullota siinä valkosipulia, sipulia ja purjoa. Lisää kesäkurpitsat pannulle ja freesaa vielä hetki. Kaada pannulle kuohukerma ja heitä joukkoon myös sienet, porkkanat ja smetana. Anna kiehua hiljalleen noin vartin verran. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta ja jaa kastike uuninkestäviin ruukkuihin (tms.) ja ripottele jokaisen päälle emmentalraastetta. Gratinoi 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Tarjoa vaikka tumman riisin ja balsamico-tomaattien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti