5. toukokuuta 2011

Intialainen linssi-banaanipata

Siitä ei ihan hirveän montaa vuotta ole aikaa, kun ajatus kaikesta makeasta, kuten hedelmistä, suolaisessa ruoassa tuntui vain jotenkin väärältä. Onneksi ihminen on kuitenkin kykeneväinen muuttumaan, muuten olisi saattanut jäädä tämäkin ruoka tekemättä.

Kirjastosta tarttui taannoin mukaan Katja Kangasniemen Reilun kaupan ruokaa ja elämää -keittokirja, joka osoittautuikin sitten kerrassaan mainioksi opukseksi. Heti ensiselailulta laitoin kirjanmerkin mm. tämän linssipadan reseptin väliin. Alkuperäisessä ohjeessa oli tosin banaanin tilalla viinirypäleitä, mutta otin kirjan vinkistä vaarin ja korvasin ne nyt banaanilla. Ruokaa oli jännää, erilaista, hyvää - tai siis sikahyvää, kuten kanssaeläjä asian ilmaisi. Jostain syystä tämä ei kyllä minun suuhuni maistunut niinkään intialaiselta, vaan ehkä ennemminkin etäisesti afrikkalaiselta? Ehkä se oli vaan se banaani, mikä tämän vaikutelman teki, mutta herkullista yhtä kaikki! Suosittelen heittämään ennakkoluulot nurkkaan ja kokeilemaan rohkeasti.


(4 annosta)

1 sipuli
1 omena
2 rkl curryjauhetta
1 rkl garam masalaa
4 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
2 dl punaisia linssejä
1 suurehko banaani
suolaa ja pippuria
tuoretta korianteria tai persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli- ja omenakuutioita öljyssä muutama minuutti. Lisää curry ja garam masala ja kypsennä vielä hetki. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja huuhdotut linssit. Kiehauta ja vähennä sitten lämpöä. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia. Viipaloi banaani ja lisää banaanipalat lopuksi pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa esimerkiksi kvinoan kera.


7 kommenttia:

  1. Jännä resepti. Täällä etelä-Intiassa käytetään banaania kovasti ruoanlaitossa, mutta yleensä siihen valitaan vihreät ns. ruokabanaanilajikkeet, kun taas keltaisia käytetään ihan vain naposteluun.
    Punaisia linssejä täällä käytetään harvemmin, ja persiljan sijaan yleensä näkee korianteria ja currynlehtiä.

    VastaaPoista
  2. Anna: ruokabanaania täytyis kyllä kokeilla, olen sitä vilkuillut etnokaupoissa :) Niin juu, unohtui mainita että tuo persilja oli vain oma päähänpisto, kun jääkaapissa oli sitä melkein kokonainen puska, enkä jaksanut lähteä hakemaan korianteria. Korianteri olis tietty tuonut huomattavasti enemmän sitä Intia-vivahdetta.

    VastaaPoista
  3. Aika mielenkiintoinen ohje, tätä voisin kokeilla. Sisareni teki muinoin banaanipossua, josta pidin kovasti. Enää ei sianliha maistu, mutta tämä banaaniruoka kuulostaa houkuttelevalta !

    VastaaPoista
  4. Banaani sopii hyvin ruokiin ja tämä resepti kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. varmaan tosi hyvää ja oikein ihanaa perjantaita siulle ;)

    VastaaPoista
  6. Petriina: banaani toimi kyllä tosin hyvin tässä yhteydessä - tosin seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä ruoka ei enää mitään hirveän herkkua ollut, kun banaanikin meni sellaiseksi muhjuksi. Mutta muuten kyllä suosittelen kokeilemaan :)

    Tupu, oli kyllä! :)

    Hovkonditorn: banaania täytyisi kyllä käyttää enemmänkin ruoanlaitossa, tämä oli oikein hyvää.

    Kakkukahvi: kiitos samoin, vähän myöhässä tosin! :D

    VastaaPoista