19. toukokuuta 2011

Herkkusienistroganoff

Tein joskus vuosia, vuosia sitten vegestroganoffia soijasuikaleista, tykästyin siihen ja unohdin sitten koko asian vuosikausiksi. Eilisen ex tempore -mielihaluna oli kuitenkin stroganoff, joten sitäpä sitten pitkän tauon jälkeen taas, tällä kertaa tosin ihan vaan herkkusienistä. Kanssamaistelija kehui tätä vuolaasti, mutta itseni mielestä tämä jäi ennemminkin ihan ok -osastolle. Joku protskulisä olisi voinut olla kiva tässä, tai vaihtoehtoisesti osan herkkusienistä olisi voinut korvata vaikkapa suppilovahveroilla tai jollain muilla sienillä.

Olen muuten flipannut aika pahasti noihin Torinon ohrahelmiin. Niissä on niin veikeä suutuntuma, että olen nyt pari kertaa saanut itseni kiinni lusikoimasta keitettyä ylijäämäohraa suoraan kattilasta kitusiin... Luulenpa, että tässä huushollissa ei ole enää paluuta tavalliseen riisiin, kun sille kerran löytyy ekologisempiakin ja niin paljon maukkaampiakin vaihtoehtoja (poikkeuksena tosin basmati- ja risottoriisi, joista en ole vielä toistaiseksi onnistunut irtautumaan). Mutta noin yleisesti ottaen ohra päihittää riisin ihan 6-1 (hoho, joku on vitsikkäällä päällä tänään!). Kotimaisen ohran soisi kyllä valtaavan enemmänkin tilaa suomalaisten ruokapöydissä riisin korvikkeena.


1 sipuli
400 g herkkusieniä
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kasvislientä
1 prk smetanaa
1 iso maustekurkku
2 tl sinappia
kevät- tai ruohosipulia

Paloittele sipuli ja herkkusienet. Kuumenna nokare voita pannulla ja freesaa siinä sipulit ja sienet. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Kääntele tomaattipyre sieniseoksen joukkoon ja ripottele päälle vehnäjauhot. Sekoita hetki ja kaada sitten pannuun kasvisliemi. Anna porista hiljalleen 10-15 minuuttia. Lisää sitten joukkoon purkillinen smetanaa sekä paloiteltu maustekurkku. Mausta sinapilla, tarkista maku ja keitä vielä muutaman minuutin ajan. Tarjoa esimerkiksi ohran tai perunamuusin kanssa ja viimeistele annokset hienonnetulla kevät- tai ruohosipulilla

 

5 kommenttia:

  1. Aah, minkä näköistä! Ohraa voisi kyllä useamminkin nauttia täällä meidän taloudessa, enimmäkseen siitä on tehty vain uunipuuroa.

    VastaaPoista
  2. komppaan anskusiiliä, todella herkullisen näköstä. mukava että täältä löytyy noita kunnollisia kasvispöperöohjeita, otan ehdottomasti tämänki talteen. : )

    VastaaPoista
  3. Ostan usein sitä Torinon esikeitettyä täysjyväohraa-se tulee nopeasti ja on tosi hyvää. Riisin olen hylännyt lähes kokonaan, basmati-riisiäkin syön vain ravintolassa. Ristottoon sen sijaan ohra ei passaa, mutta voisihan sitä joskus kokeilla vaikkapa ohrattoa ? :-)

    VastaaPoista
  4. Nami, näyttää todella herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. anskusiili: mulla puolestaan on edelleenkin kokeilematta uunipuuron tekeminen ohrasta :) joku päivä vielä sitäkin!

    Heta: hurjan kiva kuulla, hienoa jos hyödyllistä reseptiikkaa löytyy!

    Petriina: mulla taas on tosiaan uusimpana villityksenä nimenomaan nuo ohrahelmet, vaikka onhan se peruohrakin tosi mainiota :) basmati/thai/jasmiiniriisiä tulee aina keitettyä aasialaisten ruokien lisukkeeksi, vaikka voisi senkin toki jollain muulla korvata. Ohrattoa sen sijaan olen tehnyt monet kerrat, se on kyllä melkein yhtä hyvää kuin ihan ehta risotto!

    Hovkonditorn: tattista :) hyvvee oli!

    VastaaPoista