18. huhtikuuta 2011

Texmex-keitto kikherneistä

Tiedättehän sen tunteen, kun huomaa jotain jossakin ensi kertaa, ja sen jälkeen alkaa nähdä sitä samaa asiaa joka paikassa kaiken aikaa? Minulle kävi niin tämän meksikolaishenkisen keiton kanssa, kun se yhtäkkiä tupsahti eteeni useammassakin eri kontekstissa. Pari viikkoa soppa pyöri sitkeästi mielessä, kunnes näin tilaisuuteni tulleen, kun kaapissa pyöri tortillasipsin ja tuoreen korianterin jämiä. Otin mallia keittoon Sara La Fountainin A la Sara -kirjasta, jossa keitto kulkee nimellä Santa Fe -chilikeitto. Vaihdoin reseptin naudanlihan kikherneisiin, lisäsin nesteen määrää ja tein muuta pientä hienosäätöä, ja alla siis resepti kuten sen itse tein. Ihanan mausteisen keiton kruunasi maukas juustokuorrute ja pirtsakka korianteri - tämä oli ihan mielettömän hyvää!


2 dl kuivattuja kikherneitä
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
noin 8 dl kana- tai kasvislientä
0,5 dl tomaattipyrettä
1 rkl juustokuminaa
0,5 tl jauhettua korianteria
2 tl paprikajauhetta
1 tl chilihiutaleita
1 tl luomuruokosokeria
1 lime
2 dl pakastemaissia
100 g emmental- tai cheddar-raastetta
maissilastuja
tuoretta korianteria

Mittaa kulhoon kaksi desiä kuivia kikherneitä. Huuhtele kikherneet ja liota niitä yön yli vedessä. Kypsennä kikherneet keittämällä seuraavana päivänä pakkauksen ohjeen mukaan.


Kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa öljyssä. Lisää kattilaan tomaattimurska ja -pyre sekä kasvis-tai kanaliemi. Lisää myös mausteet ja limenmehu. Anna porista hiljalleen vähintään puoli tuntia. Lisää loppuvaiheessa joukkoon maissit ja kypsennetyt kikherneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada keitto lautasille ja lisää annosten päälle juustoraastetta, murskattuja maissilastuja sekä silputtua tuoretta korianteria.

2 kommenttia: