23. helmikuuta 2011

Top Chef -blogihaaste #2: Naposteltavaa oluen kanssa


Top Chef -blogihaasteet jatkuvat! Tämä on toinen kaiken kaikkiaan kolmesta bloggareiden tulikokeesta, joita Subilla paraikaa pyörivän Top Chef Suomi -kauden aikana tehdään. Homman nimi on siis se, että muutama ruokabloggaaja suorittaa ruoka-aiheisen tehtävänannon, jonka toteutukseen on yksi päivä aikaa. Tällä kertaa blogihaasteen aiheena oli oluen kanssa sopivat naposteltavat.

Tulikoetehtävän hengessä en tälläkään kertaa jäänyt turhia suunnittelemaan ja sumplimaan, vaan ryhdyin päätä pahkaa hommiin. Toisin sanoen tulin taas tarttuneeksi ensimmäisiin ideoihin, jotka mieleeni juolahti. Ihan ensimmäisenä minulle tuli oluen kanssa nautittavista pikkusuolaisista mieleen sipulirenkaat ja muut klassiset bistro-henkiset alkupalat. Yritin kyllä hetken miettiä, että enkö nyt voisi jotain vähän vähemmän ennalta arvattavaa ja itsestään selvää keksiä, mutta mutta... En yksinkertaisesti päässyt sipulirengas-aatosta pakoon, niin vahvasti se assosioitui päässäni oluen kanssa. Niin että tein sitten vähän tylsästi niitä sipulirenkaita, mutta väkersin sentään lisäksi muutaman muunkin jutun.



Oluenmaistelumenulle päätyi:

Sipulirenkaita
Juusto-jalapenodippiä
Friteerattuja jättikatkarapuja
Appelsiinimajoneesia
Cheddarilla täytettyjä pepperoni-chilejä

En välttämättä ollut mitenkään järjettömän innostunut suunnitelmistani, mutta lopputulokseen olin sen sijaan sangen tyytyväinen! Asiaa saattoi edesauttaa se, että sitä olutta oli itse asiassa tullut ryystettyä jo edellisenä iltana... Ihmekös tuo, että frittiherkut maistuivat! Erikoismaininta menee juusto-jalapenodipille, joka oli paitsi helppotekoista, myös mielettömän hyvää. Unohtakaa ne kaupan valmiit juustodipit - itse tekemällä saa suhteellisen vaivatta niin paljon parempaa. Sipulirenkaat olivat myös hyviä, vaikka pari ensimmäistä testirengasta eivät miltään maistuneetkaan. Mutta kun annoin renkaiden tiristä upporasvassa kauemmin, niin johan alkoi lyyti kirjoittaa. Friteeratut jättikatkaravut olivat puolestaan kanssamaistelijan lemppareita näistä. Toimivimmaksi komboksi todettiin sipulirenkaat & juustodippi sekä jättikatkaravut & appelsiinimajoneesi. Cheddartäytteisiä pepperoni-chilejä vedettiin välisnacksina, etteivät frittiherkut alkaisi tökkiä alta aikayksikön. Olueksi nappasin mukaan ohjelman sponsorinakin toimivaa Hartwallin 1836 Gourmet Classic -olutta.


 Sipulirenkaat
2 isoa sipulia
2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
2,5 desiä kivennäisvettä
0,5 tl leivinjauhetta
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, cayennea
runsaasti öljyä uppopaistamiseen 

Leikkaa sipulit paksuiksi, noin sentin paksuiksi renkaiksi. Irrota niistä renkaat varovasti. Yhdistä kulhossa jauhot, kananmuna, kivennäisvesi, leivinjauhe ja mausteet. Sekoita huolellisesti keskenään. Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Testaa öljyn lämpötila tiputtamalla sinne pala vaaleaa leipää - kun leipäpala tirisee asiaankuuluvasti ja muuttuu kullanruskeaksi noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Kieritä sipulirenkaat jauho-kivennäisvesiseoksessa ja tiputa ne sitten varovasti kuumaan öljyyn. Uppopaista ne molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Tässä menee muutama minuutti.


Lämmin juusto-jalapenodippi
(Resepti täältä)

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl majoneesia
1 dl cheddar-raastetta
1 dl emmental-raastetta
maun mukaan jalapenoja
0,5 dl parmesan-raastetta
0,5 dl korppujauhoja


Sekoita kulhossa tuorejuusto, majoneesi, raastetut cheddar- ja emmental-juustot sekä silputut jalapenot. Laita juustoseos uuninkestävään astiaan ja ripottele pinnalle parmesaania ja korppujauhoja. Laita kulho 200-asteiseen uuniin noin 10 - 20 minuutiksi. Tarjoa dippi lämpimänä.

















Friteeratut jättikatkaravut
jättikatkarapuja
suolaa, pippuria, cayennea
vehnäjauhoja
kananmunaa
korppujauhoja

öljyä uppopaistamiseen

Sulata ja kuivaa jättikatkaravut, mikäli käytät pakasterapuja. Ripottele niiden päälle suolaa, pippuria ja cayennea. Levitä yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, toiselle korppujauhoja ja sekoita kulhoon kananmuna. Kieritä katkaravut ensin vehnäjauhoissa, dippaa sitten kananmunassa ja kieritä lopuksi kauttaaltaan korppujauhoissa. Uppopaista 180-asteisessa öljyssä, kunnes ravut muuttuvat ruskeiksi ja rapsakoiksi pinnalta. Pujota katkaravut cocktail-tikkuihin.


Appelsiinimajoneesissa oli 1 dl majoneesia, noin puolikkaan appelsiinin mehut, noin teelusikan verran appelsiinin kuoriraastetta sekä ripaus chilihiutaleita ja mustapippuria. Aika oli sen verran tiukilla, etten kirveelläkään ehtinyt tahi jaksanut tehdä itse majoneesia (soo soo, minä), mutta aion kyllä silti ihan ehdottomasti suositella kaikille majoneesin tekemistä ihan itse (älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan kuten minä sanon -henkeen :D). Tulee miljoonasti parempaa, ja vältyt turhilta lisäaineilta ynnä muulta moskalta.

Ensimmäisessä kuvassa vilahtaa myös cheddarilla täytettyjä pepperoni-chilejä. En kuvannut niitä sen tarkemmin, koska ne syntyivät vähän niin kuin sivutuotteena; piti saada jotain vähän erilaista pikkupurtavaa uppopaistettujen asioiden vastapainoksi. Täytetään siis pepperoni-chilit cheddarilla ja lykätään 200-asteiseen uuniin siksi aikaa, kun juusto sulaa.

Lopputuomio: maistuu niin oluenmaistelun lomassa kuin oluenmaistelun jälkeisenäkin päivänä, vaikkei upporasvaan upotettuja asioita kovin paljoa kerralla kykenekään syömään.

7 kommenttia:

  1. Aah, ihanaa bistromättöä! Näitä tämmösiä tulee aina joskus vedettyä jossain kuppilassa, mistä seuraa usein huono olo, eivätkä ne sipulirenkaat ja mozzarellatikut enää sen ensipuraisun jälkeen jäähtyneinä edes maistu kovin hyviltä. Ja luultavasti monissa baareissa tai jopa ravintoloissa ne on ihan vaan jotain pakastekamaa. Niin että mun on ehkä ihan pakko koittaa tehdä näitä ite, kiitos resepteistä! Uppopaistamisen kanssa mulla onkin sopivasti kana kynimättä.

    VastaaPoista
  2. Upean näköistä. Juustodipistä vain, että mistä ihmeestä saa cheddar-juustoa? Olemme kolunneet täällä Porissa ruokakauppojen juustohyllyjä, eikä silmään ole osunut kuin niitä valmiita siivuja. Onko vika katsojassa vai kaupoissa :D

    VastaaPoista
  3. Janna: mulla on ihan sama kutina - tuntuu, että monien kuppiloiden sipulirenkaat, mozzarellatikut ynnä muut on ihan vaan pakastealtaasta ongittuja. Minäkään en ole mikään friteerattujen juttujen innoikkain harrastaja tai ylin ystävä, mutta nämä kyllä maittoivat. Tosin sen verran tuhtia kamaa nämä olivat, että allekirjoittanut luovutti jo kahden sipulirenkaan ja kahden frittiravun jälkeen :) ei ihan jokapäiväistä purtavaa siis, mutta tietyissä tilanteissa hyvinkin passeleita!

    Susa-li: joo, köntticheddaria on vähän kinkkistä löytää perusmarketeista! Tai ainakin perus S-Marketilla ja K-Supermarketilla on tarjota yleensä vain cheddar-sulatejuustoviipaleita. Porista mun on tietenkin vaikea mennä sanomaan mitään, mutta Helsingistä oikeaa cheddaria saa ainakin Stockan Herkusta. Oletko kokeillut isompia marketteja (Prismaa ym), jos niistä löytyisi? Myös kauppahallien tarjonta kannattaa tsekata.

    VastaaPoista
  4. ai laav friteerattuja sipulirenkaita!

    VastaaPoista
  5. Nam! Vinkvink, kannattaa kokeilla frittitaikinan kivennäisveden tilalle sitä samaa olutta jota aikoo juoda, toimii! :) pitää nyt mainostaa tätä artikkelia joka osui sopivaan ajankohtaan: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/olut-on-kokin-paras-ystava

    VastaaPoista
  6. namskis, listan kaikki tuotteet maistuis kyllä mullekin :P

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommenteistanne Merituuli, Ahmija ja Anna! :) Ahmijalle kiitos linkkivinkistä - mä itse asiassa noita renkaita tehdessä miehenkin, että olut olisi kyllä passannut tuohon kivennäisveden paikalle kuin nenä päähän! Mä en ole koskaan käyttänyt olutta ruuanlaitossa, mutta ehdottomasti täytyisi kokeilla.

    VastaaPoista