19. helmikuuta 2011

Kunnon soijarouhebolognese

Välillä sisälläni asustava laiskaakin laiskempi kokki miettii, onko se nyt niin justiinsa, jos ei aina jaksa tehdä kaikkea ihan oppikirjan mukaisesti. Varsinkin arkikokkauksessa tulee tallattua oikopolkuja aina tämän tästä. No, välillä kun sitten aivan sen oppikirjan mukaan alkaa ruokaa tehdä, saa huomata, että kyllä sillä vaan on väliä. Viimeksi sain tämän tuta soijabolognesea tehdessä. En ollut koskaan aiemmin esimerkiksi jaksanut hauduttaa bolognesekastiketta noin 40 minuuttia pidempään, saatika jaksanut varta vasten hakea Alkosta punaviiniä kastikkeen tekoon. Nyt taloudessamme oli kuitenkin tapahtunut sellainen ihme, että meillä oli omasta takaa ylijäämäviiniä! Ennenkuulumatonta, ettenkö sanoisi. Siitä se ajatus sitten lähti, ja tosiaan 26 vuotta siinä sitten kesti, että sain tehtyä elämäni ensimmäiset (vege)bologneset punaviineine kaikkineen ja pitkine haudutusaikoineen. Tämä oli ehdottoman positiivinen yllätys!

(4 annosta)

1,5 dl tummaa soijarouhetta + vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
2 lehtisellerin vartta
2 dl kasvislientä
1 dl punaviiniä
1 tlk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
1 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria, oreganoa, basilikaa, suolaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
parmesania
rucolaa

Turvota ja paista ensin soijarouhe. Kuumenna reilu loraus öljyä pannulla ja freesaa siinä hetki haluamiasi mausteita (jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, valko- ja mustapippuria). Lisää sitten kuiva soijarouhe sekaan sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Paista hiljalleen koko ajan käännellen ja lisää vettä ja mausteita. Jatka näin, kunnes soijarouhe ei enää ime vettä itseensä. Siirrä syrjään odottamaan.

Silppua sipuli, porkkana ja lehtiselleri mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna loraus öljyä pannussa ja kuullota kasvikset siinä. Anna kasvisten pehmentyä ja  kaada sitten pannuun kasvisliemi ja punaviini. Anna kiehahtaa ja lisää myös turvotettu soijarouhe ja tölkkitomaati joukkoon. Mausta pippurilla ja yrteillä. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 1,5 - 2 tuntia. Lisää loppuvaiheessa halkaistut kirsikkatomaatit joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa kastike spagetin kanssa ja viimeistele annokset parmesan-raasteella ja rucolalla.

3 kommenttia:

  1. Itse törmäsin samaan ilmiöön, kun loppaisena tein soijarouheversiolasagnen ja kerrankin haudutin kastiketta vaikka kuinka kauan. Olimme kaikki sitä mieltä, että niin hyvää lasagnea meillä ei ole koskaan ennen syöty...

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää ja kuulostaa! Itse tein kans hiljattain elämäni ensimmäisen soijarouhebolognesen niinku ever, ja sekin oli kyllä maistuvaa - vähän vaan hämäsi se punajuuriperäinen aniliininpunainen väri... :D

    VastaaPoista
  3. Hippokampustaja: mainiota! Minustakin tämä oli kyllä ihan ehdottomasti parasta soijarouhebolognesea, jota olen koskaan tehnyt. Liekö sitten johtunut pitkällisestä hauduttelusta vai punkusta vai molemmista, mutta jopas vain maittoikin :)

    Tiia: minä puolestaan olen ehtinyt tehdä elämäni aikana kiljoonat soijarouhebologneset, mutta tämä oli kyllä ihan ylivetoa! Haa, mutta punajuuri on varmaan tuonut kivan makulisän kastikkeeseen :)

    VastaaPoista