30. tammikuuta 2011

Blinit

Blinivillitystä ei ole viime aikoina päässyt pakoon oikein minnekään; ravintoloissa vietetään bliniviikkoja, ja lehdet ja ruokablogit tursuavat blinihehkutusta. Ei näin ollen ole mikään ihme, että blini on ollut sitkeästi minunkin mielessä jo parin viikon ajan. Aiemmin tällä viikolla pystytinkin blinitehtaan keittiöön, vasta toista kertaa elämässäni. Viime kerrasta oli vierähtänyt rapiat kaksi vuotta, ja olin unohtanut mm. sen, että blinitaikinan täytyy antaa käydä pari-kolme tuntia. Olin ryhtynyt ruuanlaittohommiin supernälkäisenä ja taisin päästää syvän epätoivon huokauksen, kun kauha kädessä reseptiä lukiessani ymmärsin, että ei nää ihan heti valmistukaan... No mutta, kun blinit aikanaan sitten valmistuivat, olivat ne ehdottomasti kaiken odotuksen väärtejä. Tällä kertaa tein blineille MeNaisten numerosta 3/11 löytyneitä vegetäytteitä, jotka olivatkin erinomaisen hyviä. Piakkoin on kyllä pakko saada blinejä myös ihan perinteisillä kylmäsavulohi-, smetana- ym. täytteillä! Ehkäpä sitä varten voisi raahata itsensä ihan ravintolaan asti.


Blinit

(resepti Pirkalta)

20 g hiivaa

4 dl maitoa
1 tlk (2 dl) kermaviiliä
1 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
30 g voita sulatettuna
paistamiseen voita

Liota hiiva pieneen määrään maitoa. Lämmitä loppu maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon maito-hiivaseos. Vatkaa sekaan kevyesti tattari- ja vehnäjauhot. Anna seoksen käydä lämpimässä paikassa noin 3 tuntia.

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää blinitaikinaan keltuaiset, suola, voisula ja valkuaisvaahto. Paista taikinasta voissa pieniä blinejä.

Paprikatäyte

(Resepti MeNaiset -lehdestä)

1 punainen paprika
5 aurinkokuivattua tomaattia
15 kalamata-oliivia
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukkua basilikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
mustapippuria

Paloittele paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit. Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika. Sekoita ainekset tuorejuustoon ja mausta seos mustapippurilla.
 
Unohdin hunajan!

Homejuustotäyte
(Resepti MeNaisista)  

170 g sinihomejuustoa
1 prk (410g/235g) säilykepersikoita
1 dl hunajaa

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja persikat lohkoiksi. Jaa palat blineille ja valuta hunajaa päälle.

2 kommenttia:

  1. Nam! Mä asun tällä hetkellä kämpässä, joka periaatteessa on opiskelija-asuntola, ja täällä on tarkaksi viritetty keskuspalohälytysjärjestelmä, eli vääränkin hälytyksen tullessa koko talo joutuu värjöttelemään pihalle... Tänä vuonna jää omat blinikestit väliin, kun käry stressaisi liikaa :) Onneksi saa fiilistellä blinejä muiden blogeissa!

    Tuli mieleen, kun kerroit että nuo täytteet oli uudesta(?) MeNaisien numerosta; Vuosi sitten tammikuussa pitämistäni blinikesteistä olin kirjoittanut blogipostaukseeni "Kala-smetanayhdistelmän vaihtoehtona oli Reetta-vieraan mukanaan tuoma smetana-aurinkotomaattituorejuusto-oliivi-paprikatahna". Makuajatukset risteilee samoilla radoilla, hauskaa :)

    VastaaPoista
  2. Voi ei! Voin vain kuvitella, miten tuskaisaa on katsella blinihuumaa sivusta - minusta tuntuu, että blinejä tulee nyt ihan joka tuutista. Vaikka ainahan sitä voi tietty mennä ravinteliin herkuttelemaan :) Kuulostaa kyllä jännittävältä tuo teidän palohälytysjärjestelmä, mä en varmaan koskaan uskaltaisi kokata mitään :D

    Hih, ystävälläsi ja MeNaisten toimittajalla on näköjään ollut kovin samantapainen ajatusmaailma mukana tässä! Smetanaahan tuohon sörsseliin olis muuten kannattanutkin lisätä.

    VastaaPoista