7. tammikuuta 2011

Sushifiilistelyä

Huomasin, etten ole aikoihin (yli kahteen vuoteen!) tehnyt postausta lempiaiheestani sushista. Kuulun niiden lukemattomien muiden sushifanaatikkojen joukkoon, jotka kerran erehtyivät sushia maistamaan ja jäivät sille tielleen. Kun sushille antoi pikkusormen, se vei koko käden ja koko naisen.

Eilen himmaillessani yksin kotona minun piti tehdä jotain ihan muuta ruuaksi, kunnes sitten kuivakaapin avatessani äkkäsin merileväarkit ja sushiriisin. Mokomat pitäisi selkeästi työntää syrjemmäksi jonnekin kaapin perukoille, koska ne huomatessani ymmärsin, että minullahan on kaikki ainekset sushilounaaseen; juuri ostamani savusiika, kylmäsavulohen rippeet, avokadoa ja kurkkua, sekä tietty wasabia ja soijaa. Tässä vaiheessa ajatusta ei päässyt enää pakoon, ja päätinkin aikani ratoksi pyöräyttää peräti kolmea erilaista sushia.



Yhden naisen sushilounas.





Supersimppelit nigiri-sushit ovat tämän hetken ehdottomia lemppareitani, ja ihan eritoten nämä kylmäsavulohisiivulla päällystetyt. Minulle on täysi mysteeri, miten sushiriisiä, kylmäsavulohta ja wasabia yhdistämällä ja soijaan dippaamalla voikin saada aikaiseksi jotakin näin herkullista.


Nigiri-sushi valmistuu näinkin yksinkertaisesti: kostutetaan kädet kylmässä vedessä, jotta riisi ei takerru sormiin ja riisin muotoilu on helpompaa. Otetaan käteen sopiva määrä keitettyä ja jäähdytettyä sushiriisiä ja muotoillaan riisistä kämmenpohjaa vasten pallo, soikio tai neliö. Riisipallo kannattaa painella melko tiiviiksi, jotta se pysyy kasassa. Sitten sipaistaan pinnalle wasabia ja päälle laitetaan siipale raakaa lohta tai tonnikalaa. Koko homma dipataan tietysti soijaan. Minä tein eilen tosiaan nigirejä kylmäsavulohesta, kuten ylemmässä kuvassa näkyy. Alla on vähän vanhempi kuva, jonka kaivoin arkiston kätköistä - siinä on käytetty tonnikalaa, ja nigirin ympärille on kiepautettu merilevänauha.

Yleisohje sushiriisin valmistukseen löytyy esimerkiksi täältä


 Eilen tein ensimmäistä kertaa elämässäni myös temaki-susheja. Hyviä olivat nämäkin, ja töttereiden tekeminen kävi hieman sutjakammin kuin maki-sushin rullaus, eli näiden tekemistä voi suositella erityisesti silloin kun laiskottaa.  Temaki-sushia varten merileväarkki leikataan poikittain. Sushiriisiä levitetään toiselle puolelle arkkia ja sen päälle sipaistaan wasabia. Päälle asetellaan poikittain halutut täytteet (minulla täytteenä oli savusiikaa, avokadoa ja kurkkua). Sitten koko homma taitellaan tötteröksi. Reuna pysyy parhaiten kiinni, kun sen "liimaa" kiinni sushiriisillä. Havainnollistava ohje koko prosessiin löytyy täältä.


Loppuun vielä muutama fiilistelykuva vanhasta kunnon maki-sushista. Minulla meni tovi, ennen kuin halusin edes kokeilla mitään muuta kuin maki-sushia, sen verran pahasti addiktoiduin näihin aikoinani. Alla on taas vanhempaa kuvamateriaalia, jossa olen tehnyt maki-sushia soijakastikkeessa marinoidusta tofusta, porkkanasta ja kurkusta. Tarkempi ohje makirullien tekoon löytyy esim. vanhasta sushipostauksestani.

 

Herkullista viikonloppua!

9 kommenttia:

  1. Eiiii! Ei saa kiusata näin ihanilla kuvilla. ;) Sushi on vienyt myös tämän naisen mennessään, sitä voisi tehdä ja syödä päivä toisensa jälkeen. Harvaan ruokaan olet saanut vastaavanlaista suhdetta luotua! Huomiselle on jo linssikeittoainekset ostettuna (lupasin opettaa ystävälleni kädestä pitäen, kuinka linssisoppa valmistetaan), mutta oliskohan sunnuntaina taas sushin paikka...

    Maukasta viikonloppua!

    - Aino

    VastaaPoista
  2. Hih, tarkoitukseni oli sanoa, että harvaan ruokaan olen itse saanut samanlaista suhdetta luotua kuin sushiin... :D

    - Aino

    VastaaPoista
  3. Kiitos sushimuistutuksesta! Täytyisikin taas väkertää näitä kotona, kun edellisestä kerrasta on ehtinyt vierähtää jo tovi jos toinenkin.

    VastaaPoista
  4. Aino: hih, samaistun ihan kympillä! Sushi on hyvin todennäköisesti ainoa ruoka, johon en osaa kyllästyä sitten mitenkään - sen verran syvän riippuvuuden olen siihen saanut vuosien varrella kehitettyä. Ja joo, kannatan sunnuntaisusheilua ihan ehdottomasti! ;)

    Elina: teepä se! Sinulta saisikin varmasti uusia uljaita vinkkejä kasvissushien tekemiseen :)

    VastaaPoista
  5. Mmmh, ihanalta näyttää! Itse en oo sushia tehnyt, välillä maistanut kyl.

    VastaaPoista
  6. Nämä on kyllä ihan kuin suoraan sushiravintolasta, vau! Oon kans joskus fanittanut sushia kovastikin, mutta nyt se on vähän jäänyt, kun en saa päätettyä pitäisikö ehkä syödä kalaa vai ei. Onhan niitä kasvispötiköitäkin tietty, vaikka musta se kala on kyllä näissä vähän niinku se idea... Mutta ehkä nyt tämän innoittamana rohkaistun jopa kokeilemaan jonkinlaista kotisushia :)

    VastaaPoista
  7. Ent-tu: minä puolestaan teen huomattavasti useammin kotisushia kuin käyn ravintolassa syömässä sitä :) se on ihan mukavaa puuhastelua.

    Tiia: oo, kiitos kaunis kehuista :) Kyllähän se vähän niin tuppaa olemaan, että kala on tosiaan se koko homman juju sushissa, vaikka kyllä mä kasvissusheistakin tykkään. Mutta kotikokeiluja voin kyllä suositella lämpimästi - väittäisin, että yleensä lopputulos on ihan yhtä hyvää kuin ravintolassakin.

    VastaaPoista
  8. Ootpa hienoja sushipalleroita väsännyt! Itse rakastan sushia yli kaiken, ja viimeisen puolen vuoden aikana (kun asuin Jenkeissä) söinkin sitä varmaan viikottain. Nyt Suomeen palattuani täytynee opetella kotisushin valmistus, sen verran tyyristä herkkua kun se täällä on.

    VastaaPoista
  9. Kiitos sansu! :) Kannatan ihan ehdottomasti perehtymään kotisushin saloihin, sushi-askartelu ei nimittäin ole ollenkaan niin kiperää puuhaa mitä ehkä voisi kuvitella. Minäkään en hirveän usein raaski syödä sushia ulkona, kun kotonakin saa tehtyä ihan yhtää hyvää vähän edullisemmin.

    VastaaPoista