31. toukokuuta 2010

Valkosipulikeitto

Kas tässäpä taloutemme viimeisin ruokavillitys: samettisen pehmoisa valkosipulikeitto! Viikon sisällä tätä soppaa on porissut liedellä kaksi isoa kattilallista, eikä kyllästymisen merkkejä ole vieläkään ilmassa. Joudun toteamaan ties kuinka monennen kerran, että kyllä ne parhaat ruoat vaan valmistuvat ihan yksinkertaisista raaka-aineksista - tämä keitto on jälleen erinomainen osoitus siitä. Tehkää tekin, lupaan että hyvää tulee!

   

(4 annosta)
Resepti Pirkalta

2-3 kokonaista valkosipulia
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
9 dl vettä
4 rkl kasvisfondia
ripaus rouhittua mustapippuria
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1/2 dl tuoretta persiljaa

Lisäksi
maalaisleipää
oliiviöljyä

Paina kämmenellä valkosipuli rikki niin, että kynnet irtoavat. Kaada kynsien päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutaman minuutin kuorimisen helpottamiseksi. Kuori kynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuullota valkosipulinkynsiä ja sipulisilppua öljyssä kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia, kunnes valkosipulinkynnet ovat hajonneet. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää kerma ja hienonnettu persilja. Kuumenna höyryäväksi. Leikkaa leivästä kuutioita. Kuumenna öljy pannulla ja paahda leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Tarjoa keitto leipäkuutioiden kanssa.

27. toukokuuta 2010

Parsa-katkarapurisotto

Kevään mittaan kokatuista parsaruoista bloggaamatta on vielä tämä, jonka jälkeen parsapostaukset jätettäneen rauhaan taas vuodeksi. Parsarisotto on yksi kevään vakkariherkuista, ja tällä kertaa kyytiin pääsivät myös katkaravut - tästä ei sapuska paljoa keväisemmäksi taida muuttua. Ruokaa kannattaa tehdä ihan jo sen nätin, vaaleanpuna/limenvihreäsävytteisen ulkomuotonsa vuoksi :D

    

500 g vihreää parsaa
1 sipuli
3 dl risottoriisiä

9 dl kasvislientä
1 pss (180 g) katkarapuja
1 dl parmesaania
25 g voita
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria


Kuori parsat ja leikkaa niistä puumainen tyviosa pois. Keitä pehmeiksi suolatussa vedessä, valuta ja leikkaa muutaman sentin paloiksi.
Kuullota silputtuja sipuleita oliiviöljyssä, alenna lämpöä ja lisää riisi. Ala lisäillä lientä pienissä erissä niin, että edellinen nestemäärä on imeytynyt riisiin, ennen kuin lisäät uutta. Keittele hiljalleen ja sekoittele, kunnes riisi on kypsää. Sekoita loppuvaiheessa joukkoon parsapalat, katkaravut, parmesaani ja voi. Sekoittele ja mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla.

25. toukokuuta 2010

Linssi-cashewpihvit

Tämänpäiväistä ruokaamme, jos jotain, voi kutsua varsinaiseksi kaappientyhjennysmuonaksi. Linssipaketin pohjista ja pähkinäpussin rippeistä syntyi pihvejä, juureslootasta löytyneistä porkkanan, perunan, palsternakan ja kukkakaalin jämistä taas muusia. Aina ei tarvitse mennä kauppaan asti henkensä pitimiksi :) Linssejä oli harmillisen vähän, joten osa niistä piti korvata porkkanoilla. Ei näitä miksikään estetiikan riemuvoitoiksi voi kutsua, mutta maku oli kuitenkin suht kohdallaan!




Linssi-cashewpähkinäpihvit
n. 15 kpl

1 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
juustokuminaa, paprikajauhetta
3 porkkanaa
kourallinen cashewpähkinöitä
1 muna
vehnäjauhoja tarpeen mukaan
tuoretta persiljaa
2 tl punaista currytahnaa
mustapippuria, suolaa

Keitä linssit kypsiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja freesaa ne pannulla öljyssä. Lisää pannulle mausteet ja sekoita. Siirrä sipulit pois pannulta ja paistele pähkinöitä tovi kuivalla pannulla, kunnes saavat vähän väriä itseensä. Rouhi pähkinät sitten pienemmiksi esim. veitsellä. Raasta porkkanat. Kaada kulhoon sipuliseos, linssit, porkkanaraaste sekä pähkinärouhe. Sekoita joukkoon myös muna sekä sen verran vehnäjauhoja, että saat aikaan helposti käsiteltävän massan. Mausta silputulla persiljalla, currytahnalla, suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta pieniä pihvejä ja paista pannulla öljyssä molemmin puolin.

Juuresmuusia varten keitin perunaa, porkkanaa, palsternakkaa ja kukkakaalia kasvisliemessä. Kasvisliemen otin talteen, soseutin kasvikset ja lisäsin kuumaa kasvislientä niiden joukkoon. Maustoin suolalla ja voinokareella.

21. toukokuuta 2010

Parsakeitto

Olen viimeisen kolmen kevään ajan ottanut tavoitteekseni ehtiä valmistaa tietyt perusruoat parsasta, ennen kuin parsakausi taas loppuu. Perus parsa&bearnaise-setti, risotto sekä keitto ovat olleet vakkareitani, joista jälkimmäinen on viimeisin tekeleeni. Näillä helteillä maistuu nimittäin kepeät keitot ihan eriskummallisen hyvin. Soppareseptin nappasin tällä kertaa Jytikseltä, koska siihen sattui olemaan ainekset kotona. Ihanalta kuulostavan sienilisukkeen jätin tosin pois ja hippasen verran lisäsin nestettä, muuten edettiin kutakuinkin seuraavalla tavalla.

   

1 nippu vihreää parsaa
3 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
0,5 dl kermaa
6 isoa basilikan lehteä
suolaa
mustapippuria rouhittuna
jauhettua muskottipähkinää

Kuori parsat ohuesti ja leikkaa tyvestä pienet palat pois (pari senttiä). Pilko parsat ja pane palat, vesi ja liemikuutio kattilaan. Keitä 6-8 minuuttia. Lisää kerma ja basilikanlehdet. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

   

17. toukokuuta 2010

Fetalla ja pinaatilla täytetyt lohirullat

Myönnetään nyt, että olen ihan toivoton tarjousten perässä juoksija - kyttäilen antaumuksella erinäisiä ruokatarjouksia ja juoksen sitten niiden perässä tarvittaessa vaikka ympäri kaupunkia. Toisinaan ei tarvitse juosta, sillä joskus niitä ilmaantuu eteen visiitillä lähikauppaan. Viime viikolla lähikauppa tarjosi lohta alle neljän euron kilohintaan, ja enhän minä toki voinut kaupasta poistua nappaamatta yhtä filettä mukaani.
 
Kilon lohifileestähän riittää purtavaa useampaankin ateriaan. Tällä kertaa siitä valmistui lohikeittoa kutakuinkin tällä ohjeella, mutta ruokakermana toimi tällä erää Valion Kippari-ruokakerma (johon olen muuten ihan vaivihkaa tykästynyt), tillin tilalla oli tuore pinaatti, ja kippasinpa sekaan vielä parsakaalia. Tuli niin tolkuttoman hyvää, etten ehkä ole vieläkään päässyt siitä yli - enkä voi olla mainitsematta asiasta täälläkin. Jäljelle jääneestä lohesta valmistui vielä salaatti sekä seuraavanlaiset lohirullat. Kaikki tietää, että feta ja pinaatti ovat lyömätön yhdistelmä, mutta eipä tuo kolmas pyörä lohi makuyhdistelmää ainakaan pahentanut. Tavallisen, sitruunalla maustetun risoton kanssa hykerryttävän hyvää ruokaa!

   

(2 annosta)

n. 250 g lohifilettä
50 g tuoretta pinaattia
sitruunamehua
suolaa, pippuria
n. 70 g fetajuustoa

Kuumenna liraus rasvaa pannulla ja freesaa siinä tuoretta, silputtua pinaattia. Anna pinaatin painua vähän kasaan ja mausta se sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Murustele feta. Poista lohifileestä nahka. Leikkaa lohifilee leveyssuunnassa kahteen ohuempaan siivuun ja mausta siivut suolalla ja pippurilla. Levitä siivujen päälle kerros pinaattia ja ripottele päälle fetaa. Kääri siivut rullalle ja kiinnitä cocktail-tikulla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa, kunnes lohi on kypsää (tähän menee menee noin 15 minuuttia, mutta paljon riippuu toki siivujen paksuudesta). Tarjoa esim. risoton kanssa.

    

12. toukokuuta 2010

Perunasalaatti marinoiduilla punasipuleilla

Olen jo mennyt laskuissa sekaisin, kuinka monet perunasalaatit olen tänä keväänä ehtinyt loihtia. Ovat vaan niin julmetun hyviä, eritoten uuden sadon pottuloisista valmistettuina. Perinteinen kermaviilisötkötykseen upotettu versio on suosikkini, mutta kyllä nämä öljypohjaisetkin vaan osaavat olla hyviä. Limepippuri-blogista löytyi taas uudenlainen pottusalaattiohje, jossa uutena jippona ovat marinoidut punasipulit. Sekaan nakkasin vielä vähän aurinkokuivattuja tomaatteja, eikä fetakaan olisi ollut yhtään hullumpi tuolla seassa.



2-3 punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
3 dl rypsiöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1-1 1/2 kg perunoita
1 prk (50/35 g) kapriksia
1 rs (noin 50 g ) rucolaa
aurinkokuivattuja tomaatteja

Kuori ja suikaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Laita sipulirenkaat kannelliseen astiaan ja kaada päälle punaviinietikka ja öljy. Mausta seos sokerilla, suolalla ja tarvittaessa pippurilla. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään sekoittaen muutaman kerran välillä.

Pese ja keitä perunat. Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne neljään osaan. Valuta kaprikset ja hienonna ne kevyesti. Sekoita perunat ja kaprikset kulhossa ja lisää joukkoon marinoituneet punasipulit. Silppua rucola ja aurinkokuivatut tomaatit ja lisää salaatin joukkoon. Kaada noin 1/3 marinointiliemestä kastikkeeksi salaattiin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

11. toukokuuta 2010

"Karjalanpaistia" soijaleikkeistä

Kaikkea sitä! Etsiskelin männä viikolla netistä jotain ihan muuta, kun sattumoisin eteeni osui tämä vegaanisen "karjalanpaistin" ohje. Idea vaikutti niin eriskummalliselta, että mielenkiinto heräsi väistämättä. Kun vielä ainekset ruokaan sattui löytymään omasta takaa, ei tarvinnut enää miettiä ruokaideoita seuraavalle päivälle. Niin, eihän tämä ruoka nyt sinänsä ole karjalanpaistia nähnytkään (eiköhän liene liha sen ruoan ehdottomasti tärkein elementti), mutta kutsuttakoon tätä nyt silti sillä nimellä, vaikkakin heittomerkeissä :) Kun lopputuloksen suhteen odotukset eivät olleet taivaissa, yllätys oli tosiaankin positiivinen ruoan tullessa uunista ulos. Maittavaa! Tosin tähän asiaan myötävaikutti varmasti se, että olen viime aikoina aivan toden teolla alkanut lämmetä soijasuikaleille ja -leikkeille.

   

puoli pakettia Reformin soijaleikkeitä
kasvislientä
2 sipulia
2-3 porkkana
10 kokonaista mustapippuria
valkopippurijauhetta
1 laakerinlehti 

Keitä soijaleikkeet pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Nostele reikäkauhalla siivilään ja anna hieman jäähtyä, säästä kasvisliemi. 

Leikkaa jokainen leike kolmeen osaan ja puristele liiat nesteet pois. Pilko sipulit neljään osaan ja laita ne pannulle öljyyn paistumaan. Anna sipuleiden saada väriä ja lisää sitten paloitellut soijaleikkeet mukaan. Anna ruskistua. 

Kaada uunivuoan pohjalle ohut kerros öljyä ja kaada uunivuoan pohjalle sipulit ja soijaleikkeet. Kuori ja paloittele porkkana lanteiksi ja lisää uunivuokaan. Lisää vuokaan kasvislientä niin että leikkeet ja sipulit peittyvät. Mausta pippureilla ja laakerinlehdellä.
Paista 200 asteisessa uunissa niin kauan että liemi alkaa kiehumaan, eli noin 20 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen, peitä vuoka kannella ja anna olla vielä noin 70 minuuttia.
Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

6. toukokuuta 2010

Sitruunainen parsapasta

Nyt sitä sitten saa taas - parsaa nimittäin! Itse korkkasin parsakauden viime viikolla, ja jälleennäkeminen oli kieltämättä mieluisa. Vuoden tauon jälkeen parsan käsittely ei tosin ollut ihan tuoreimmassa muistissa, ja ensimmäinen parsa & bearnaisekastike-settini ei varsinaisesti ollut täydellinen, kun parsa jäi aavistuksen verran raa'aksi. Toisella kerralla, eli tätä ruokaa kokatessa, homma onneksi sujui jo mallikkaammin, ja muistin taas, miksi tuoretta parsaa on odoteltu niin hartaudella liki vuoden verran. Resepti osui silmiin Hesarin Ruokatorstaista (nettiversio täällä), eikä ollut kanapihvin kylkiäisenä yhtään pöllömpi.

   

400 g tuorepastaa
800 g vihreää parsaa
50 g voita
2 valkosipulin kynttä
2 sitruunan raastettu kuori
2 sitruunan mehu
mustapippuria
suolaa
parmesaanijuustoa

Poista puumainen osa parsojen tyvestä ja kuori parsat nupusta tyveen päin. Leikkaa pienemmiksi paloiksi ja keitä noin 6 minuuttia. Tarkista kypsyys.

Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Sulata voi paistinpannussa ja kuullota siinä valkosipulisilppua. Älä anna ruskistua liikaa. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää paistinpannulle parsapalat, sitruunan kuori ja mehu. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarjoiltaessa vuole pastan pinnalle muutama siivu parmesaanijuustoa.

3. toukokuuta 2010

Tofu-pähkinäwokki

Käsi ylös, kuka kärsii liiallisen syöpöttelyn ja juopottelun aiheuttamasta vappuähkystä? Allekirjoittanut ainakin. Oli ravintolaruokaa, piknik-herkkuja, skumppaa ja vaikka sun mitä muuta. Sanomattakin lienee selvää, että tänään oli suorastaan pakko vaihtaa kevyemmälle linjalle. Liedellä porisikin kattilallinen linssi-parsakaalikeittoa, ja ai että tekikin muuten hyvää. Aasinsiltana tästä päästäänkin itse asiaan, eli toiseen kevyehköön, "takaisin ruotuun"-tyyppiseen kasvismuonaan, olkaatten hyvät. Itse tein tätä viime viikolla ja tunsin itseni Hyväksi Ihmiseksi - kiitos kaikkien annosten sisältämien vihreiden asioiden.



(4 annosta)

500 g tofua
soijakastiketta
1,5 dl cashewpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
1/2 sipuli
3 kevätsipulia
1 vihreä paprika
1/2 parsakaali
2 rkl osterikastiketta
1 rkl soija- tai kalakastiketta
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
mustapippuria

Paloittele tofu ja kuumenna liraus öljyä pannulla. Kippaa tofukuutiot pannulle ja ruskista sekoittaen. Kaada joukkoon soijakastiketta ja paistele, kunnes tofut saavat vähän väriä pintaansa. Siirrä syrjään odottamaan. Paahda myös cashewpähkinät kuivalla pannulla ja laita syrjään.

Silppua sipuli, kevätsipulit sekä valkosipuli. Paloittele paprika ja parsakaali. Keitä parsakaalin palat kypsiksi. Kuumenna loraus öljyä wokkipannussa ja freesaa siinä raastettua inkivääriä hetki. Lisää pannulle valkosipuli ja sipulit. Kuullota pari minuuttia sekoittaen. Lisää sitten joukkoon paprika ja paista kevyesti. Sekoita keskenään osterikastike, soija, sokeri ja seesamiöljy. Kippaa pannulle tofukuutiot, parsakaali sekä kastike. Kuumenna sekoittaen ja lisää lopuksi joukkoon cashewpähkinät. Tarjoa nuudelien tai basmatiriisin kanssa.