12. elokuuta 2009

Kreikkalaiset tomaatit ja viininlehtikääryleet

Kreikkalaista ruokaa tulee jostain käsittämättömästä syystä tehtyä ihan äärettömän harvoin. Tarkoituksenani on ollut jo useamman kuukauden ajan korjata tilannetta tekemällä kokeilumielessä viininlehtikääryleitä, joita en ollut koskaan aiemmin edes maistanut. Säilötyt viininlehdet nappasin aikapäivät sitten mukaan etnisestä kaupasta, ja aina viime viikkoon asti ne odottelivat käyttäjäänsä kaapissa. Minilomani kunniaksi päätin, että vihdoinkin voisi olla otollinen aika alkaa näpertää ja pipertää pikkuruisia viininlehtikääryleitä. Olen varmasti aiemminkin blogissani avautunut antipatioistani ns. näpertämisruokien tekemistä kohtaan, mutta näin se vaan on kömpelön tumpelonkin aina saatava kaikkea kokeilla.. Ihan hyvin rullaaminen kuitenkin loppujen lopuksi sujui, vaikka aluksi meinasikin epätoivo iskeä. Tuotokseni eivät varmasti ole mitään maailman kauneimpia, mutta ehdottoman hyviä ne olivat eritoten tsatsikin kanssa nautittuna. Lisäksi tein täytettyjä tomaatteja, ja nämä molemmat pikkunapostelevat toimivat parhaiten meze -tyyppisinä alkupaloina. Täytetyistä tomaateista en ole koskaan liiemmin välittänyt, mutta tämä täyte, joka on peräisin Makunautintoja kasviksista -kirjasta, sulatti minunkin sydämeni.  

            

Täytetyt tomaatit
6 suurehkoa tomaattia
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 lehtisellerin varsi
1 rkl tomaattipyreetä
1,5 dl riisiä
n. 3,5 dl kasvislientä
hienonnettua tilliä ja minttua
100 g fetaa

Leikkaa tomaateista lakit, koverra sisus ja lusikoi se talteen.
Tee täyte. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Pilko selleri. Kuumenna kattilassa loraus oliiviöljyä ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää lopussa valkosipuli, selleri ja tomaattipyree, ja freesaa niitä minuutin verran. Sekoita joukkoon raaka riisi ja n. 2 dl tomaatin maltoa. Kaada päälle 1 dl kasvislientä, mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrteillä. Kuumenna neste kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna riisin hautua kannen alla, niin että se imee itseensä lähes kaiken nesteen. Murenna fetajuusto kypsän täytteen päälle ja sekoita.

Ripauta suolaa tomaattien sisään, lusikoi täytettä ja peitä lakeilla. Lado tomaatit uunivuokaan vieri viereen ja valuta päälle loput kasvisliemestä. Suojaa foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Lusikoi vuoan pohjalta lientä valmiiden tomaattien päälle. Tarjoa tsatsikin kanssa.

             

Viininlehtikääryleet
30-40 säilöttyä viininlehteä
2 dl basmatiriisiä
2 sipulia
4 rkl pinjansiemeniä
1 sitruuna
tuoretta persiljaa, tilliä ja minttua
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä
vettä

Hienonna sipulit ja tuoreyrtit. Kuumenna loraus oliiviöljyä pannulla ja kuullota sipulit siinä. Lisää riisi pannulle ja kuullota hetki. Lisää pannulle vettä sen verran, että riisit peittyvät. Lisää joukkoon myös tuoreyrtit ja mausteet sekä kuivalla pannulla paahdetut pinjansiemenet. Hauduttele miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita.

Aseta jokaiselle viininlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Aloita kääriminen kääntämällä ensin lehden alaosa täytteen päälle. Käännä lehden sivut myös sisään ja rullaa sitten lehden kärkiosaa kohti tiiviiksi kääryleeksi. Lado kääryleet tiiviisti vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Kaada kääryleiden päälle loput sitruunamehusta, hieman oliiviöljyä ja pari desiä vettä. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunti. Lisää vettä tarpeen mukaan kypsentämisen aikana, etteivät kääryleet kuivu. Tarjoa tsatsikin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti