16. toukokuuta 2009

Tofua ja cashewpähkinöitä chow mein

Olen henkeen ja vereen kiinalaisen ruuan ystävä, ja saan ihan todenteolla kamppailla vaistojani vastaan, etten joka päivä harharetkeile tuohon liki naapurissa sijaitsevaan kiinalaisravinteliin vetämään epäterveellisiä määriä valkoista riisiä tai paistettua nuudelia. Tästä huolimatta kotona tulee kuitenkin kokkailtua kiinasapuskaa ihan äärettömän harvoin. Jotenkin vaan kotikokeiluista tulee liian usein sellainen olo, ettei nyt ihan välttämättä maistu siltä, miltä pitäisi. Viime kokeilusta oli kulunut jo aikaa, joten nyt kutkutti kokkailla jotain taas.

 
Tämä puikkohifistely on ihan feikkiä ja silkkaa kuvausrekvisiittaa, en toistaiseksi ole vielä oppinut syömään noilla :\


Chow mein tarkoittaa pikapaistettuja nuudeleita,  ja ruokaan kuuluu nuudelien lisäksi yleensä jotain proteiinipitoista (possua, kanaa tai katkarapua) sekä erinäisiä kasviksia. Luin läpi varmaan tusinan verran erilaisia chow mein -reseptejä saadakseni kuvan siitä, miten homma suurinpiirtein toimii. Lihan korvasin tofulla, ja pehmeän tofun kaveriksi piti ihan ehdottomasti saada rouskuvia cashewpähkinöitä. Kasviksista puolestaan lähti mukaan melkein kaikkea mahdollista, kun ei mitään oikein raaskinut jättää poiskaan. Itse mausteseos on tosi simppeli eikä vaatinut turvautumista erikoiskauppojen valikoimiin - osterikastikettakin saa ihan tavallisista ruokakaupoista, ainakin hyvinvarustetuista sellaisista.

Mielestäni ruuasta tuli tosi hyvää, mikä nyt ei sinänsä ole mikään ihme, sillä tämäntapaiset nuudeli-kasvismössöt ovat kovasti mieleeni. Ennen seesamiöljyn lisäämistä sapuska tosin maistui aavistuksen verran laimealle omaan makuuni, mutta seesamiöljy toikin ruokaan sitten sen viimeisen makusilauksen. Sitä tulikin loroteltua joukkoon melkoisen reippaalla otteella, ja lisäksi heitin loppuvaiheessa sekaan myös hieman lisää soijakastiketta. Seesamiöljy on muuten kuulunut keittiömme vakiokalustukseen vasta muutaman kuukauden ajan, mutta enää en voisi kuvitellakaan elämää ilman sitä - niin paljon tykkään kyseisen öljyn tuomasta säväyksestä itämaisiin ruokiin.

Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää isoa wokkipannua, jotta aineksia olisi helpompi käsitellä. Tällä ohjeella ruokaa tulee aika hervottoman kokoinen satsi, joten pienellä pannulla ainesten kääntely ei oikein onnistu.


Nättiähän se ei ole, etenkään tälleen seuraavana päivänä kuvattuna, jääkaappissa vietetyn yön ja uudelleenkuumennuksen jälkeen. Mutta ihmeen hyvää se vaan silti on!

Tofua chow mein, tai ainakin kovasti sinnepäin
(aika iso satsi)

250 g munanuudeleita
n. 300 g tofua
3 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääritahnaa
2 pientä porkkanaa
n. 100 g valkokaalia
2 sellerinvartta
n. 100 g parsakaalia
2 kevätsipulia
kourallinen cashewpähkinöitä
2 dl kanalientä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl osterikastiketta
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria
seesamiöljyä

Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuumenna loraus öljyä isossa wokkipannussa ja heitä pannulle tofut sekä loraus soijakastiketta. Sekoita soijakastike tofukuutioiden joukkoon ja anna tofujen ruskistua hieman. Siirrä tofut syrjään odottamaan.

Hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi porkkanat ja kaali. Pilko sellerinvarret ja parsakaalinnuput pienemmiksi. Kuumenna pannu uudestaan kuumaksi ja kuullota valkosipulinkynnet öljytilkassa. Lisää pannulle inkivääritahna, sekoita ja kaada sitten porkkanat ja kaali pannulle. Pehmennä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten selleri ja parsakaali mukaan ja kääntele niitä hetki. Lisää keitetyt nuudelit pannuun ja kääntele ne kasvisten sekaan. Nuudeleita kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja sekoittaa välissä, jottei koko seoksesta tule yhtä suurta nuudelimöykkyä.

Yhdistä kanaliemi, soija- ja osterikastike, sokeri, suola ja pippuri keskenään. Kaada seos pannulle kasvisten ja nuudelien joukkoon ja sekoita hyvin keskenään. Kääntele aineksia parin minuutin ajan. Lisää tofukuutiot joukkoon. Mausta seos seesamiöljyllä ja sekoita vielä muutaman kerran. Laita tarvittaessa myös lisää soijakastiketta. Lisää lopuksi silputut kevätsipulit sekä kuivalla pannulla paahdetut cashewpähkinät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti