9. huhtikuuta 2012

Parsaa ja basilika-voikastiketta

Uskomatonta mutta totta: kevään ensimmäiset parsat onnistuivat likimain täydellisesti! En tiedä mikä siinä oikein on, mutta parsakauden korkkaus tuppaa joka ikinen vuosi päätymään aivan surkeaan epäonnistumiseen. Poikkeus ilmeisesti vahvistaa säännön, sillä tämän kevään ekat parsat eivät - yllättävää kyllä - jääneet liian koviksi tai ylikeittyneet lötköiksi. Oujes! Parsaa ja basilika-voikastiketta nautiskeltiin siis lauantaina alkuruokana; kumpikin hyviä omillaan, mutta aivan hykerryttävän hyviä yhdessä!




Parsan keitto-ohje
 
500 g vihreää parsaa
2 litraa vettä keittämiseen
suolaa, sokeria, sitruunamehua

Leikkaa parsoista puumainen tyviosa pois. Kiehauta vesi ja lisää sinne ripaus suolaa ja sokeria sekä hieman sitruunamehua. Lisää parsat nipussa kiehuvaan veteen lappeellaan niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle. Keitä 3-6 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Tarkista kypsyys maistamalla - parsan pitää jäädä sopivan napakaksi. Valuta parsat ennen tarjoilua.


Basilika-voikastike
(resepti täältä)

0,5 dl salottisipulia hienonnettuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
1 dl kuohukermaa  
100 g voita
tuoretta basilikaa
suolaa
vastajauhettua valkopippuria

Laita salottisipulit, valkoviini, valkoviinietikka ja vesi kattilaan. Keitä nestettä kokoon kunnes se on haihtunut puoleen. Lisää kuohukerma ja anna hautua miedolla lämmöllä viisi minuuttia . Siivilöi liemi ja kiehauta. 

Vatkaa joukkoon kylmä voi, lisää hienonnettu basilika ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Kuohkeuta sauvasekoittimella tasaiseksi vihreäksi kastikkeeksi. Laita parsat lämpimille lautasille ja tarjoa basilika-voikastikkeen kera.


2 kommenttia:

  1. Ooo, houkutteleva ohje! Kastike kuulostaa ihanalta. Täytyy testata.

    VastaaPoista
  2. Hosuli, tuo kastike oli kyllä herkkua, sopi aivan loistavasti aina ihanan parsan kanssa :)

    VastaaPoista