12. joulukuuta 2010

Uunijuurekset

Yksi keittiövarusteluni isoimmista aukoista tuli paikattua tässä taannoin, kun sain monen muun ruokabloggarin tapaan omakseni Kermansaven Hotpot Duo -padan. Olin syystäkin onnesta soikeana, sillä minä en ole koskaan omistanut ihka oikeaa pataa. Saamani pata on yhden litran pata, mutta siitä löytyy myös isompi, kolmen litran versio. Litran padassa ei luonnollisestikaan mitään valtavia pataruokia sinäsä valmisteta, mutta pikkupatakin löysi kyllä paikkansa keittiössämme; sillä on nimittäin tullut valmistettua erinäisiä lisukeruokia. Ja ihan eritoten näitä uunijuureksia, joita olen viimeisten neljän viikon aikana tehnyt peräti kolme kertaa. Pataan sisältyy näppärä monikäyttöinen kansi, ja pata on sangen näpsäkkä mm. siitä syystä, että se kestää niin lieden, grillin, uunin, mikron kuin konepesukin.

Uunijuuresten ohje on Ruokatorstain joulu -opuksesta, ja näitä on syöty niin lohen kuin kanankin lisukkeena.


2–3 isoa porkkanaa

1 lanttu (300 g)
1 palsternakka
pikkusipuleita
4–6 perunaa
noin 1/2 dl oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia tai timjamia
(tai 1–2 tl kuivattuja yrttejä tai yrttisekoitusta)
suolaa, mustapippuria
2–3 rkl hunajaa tai siirappia 

Kuori ja lohko porkkana, lanttu ja palsternakka. (Pilko lanttu hieman pienemmiksi kuin muut, sillä se vaatii pidemmän kypsymisajan.) Pese perunat hyvin ja puolita ne. Kuori sipulit.
Laita juurespalat ja perunat kulhoon. Lisää joukkoon öljy. Riivi joukkoon myös yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. 

Kaada juurekset uunivuokaan. Järjestele perunat toiseen päähän vuokaa. Valuta porkkana-, lanttu- ja palsternakkakuutioille juoksevaa hunajaa tai siirappia. Laita vuoka 180 asteeseen 40–50 minuutiksi. (Kypsymisaika riippuu lohkojen koosta, kokeile paloja tikulla.) Pyöräytä sipulit vielä öljykulhon pohjalla ja laita ne uuniin varttia myöhemmin kuin muut ainekset, jotta ne eivät hajoa. Kun juurekset ovat saaneet väriä, peitä vuoka kuivumisen estämiseksi foliolla. 

4 kommenttia:

  1. Nyt iski patakateus! Hotpot olisi kelvannut minullekin, pyysin sitä jopa joulupukilta ;)

    VastaaPoista
  2. ON kyllä komia pata ja ihanan tuisia uunijuureksia.

    VastaaPoista
  3. Ai täällä on kanssa tehty hotpot-ruokaa. Itse koen padan tosi hyvänä uunipuuroissa, joita hauduttelen, mm. tattaripuuro on ihanaa ja pata kätevä siihen!

    VastaaPoista
  4. Elina: no voi höh! Toivottavasti pukki kuulee kutsuhuutosi :)

    Tupu: ihan näpsäkkä on tuo pata kyllä, tykkäilen!

    Mausteinen Manteli: hih, joo, Hotpot-keitoksia näyttää todellakin nyt olevan liikkeellä. Kiitos uunipuurovinkistä, täytyypä kokeilla :)

    VastaaPoista