17. toukokuuta 2012

Sitruuna-fenkolirisotto

Fenkoli on siitä jännä kaveri, että siitä kokkailisi mieluusti enemmänkin, jos sille vaan ei olisi niin tolkuttoman vaikea keksiä käyttötarkoituksia. Toimii toki kasvislisukkeena siinä missä muutkin vihannesystävänsä, mutta mihinkään muuhun en sitä sitten olekaan osannut käyttää.

Onnekseni satuin taannoin selaamaan työpaikan keittiössä jotakin lehteä, josta poimin korvan taakse idean sitruuna-fenkolirisotosta. Toteutuksen aika koitti tänään - nyt kun minäkin olen vihdoin päässyt vapaapäivien makuun - ja osui ja upposi kyllä kuin metrinen halko! Tiedättekö sen tunteen, kun joskus onnistuu tekemään niin ylivetoa ruokaa, että tekee mieli kiljahdella ääneen ja suurin piirtein mennä tuputtamaan pöperöä naapureillekin, että maistakaa nyt jumankekka tekin kuinka hyvää ruokaa? No, tämä oli juuri sellainen ruoka. Ja onneksi niitä naapureita ei tarvitse kuitenkaan häiriköidä, kun on tämä blogi. ;)


(4 annosta)

1 valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
1 fenkoli
3 dl risottoriisiä, esim. arborio
noin 9 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 iso sitruuna
ruohosipulia
reilu nokare voita
raastettua parmesania

Hienonna valkosipuli ja silppua sipulit ja fenkoli mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit ja fenkolit siinä. Kumoa kattilaan riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten joukkoon loraus kasvislientä ja sekoita. Lisää lientä ja valkoviiniä vuorotellen vähän kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista. Purista joukkoon myös yhden sitruunan mehu ja saksi joukkoon myös reilusti ruohosipulia. Lisää lopuksi voi ja parmesaanijuusto ja sekoita huolellisesti. Tarkista maku.



Risotto syötiin tillillä, oreganolla ja sitruunalla maustetun uuniseitin kanssa.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Ilmeisesti fenkoli oli olennainen osa erityisen hyvää makua? En ole tainnut koskaan kokata siitä itse mitään, mutta nyt voisin kokeilla. :)

    VastaaPoista
  2. Aah, tuo hyvän ruoan fiilis on ihana :) Ja tää vaikuttaa kyllä mahtavalta reseptiltä, kiitos :)

    VastaaPoista
  3. Hosuli: no siis risottohan on aina hyvää, ihan sama mitä siinä on risottoriisin, sipulin, kasvisliemen, voin ja parmesaanin lisäksi! :D Mutta kyllä nuo fenkoli ja sitruuna olivat ne, jotka tähän toivat ihan omanlaista vivahdetta ja pirskahtelevuutta. Kaikkihan ei fenkolista siis tykkää, mutta suosittelen rohkeasti kokeilemaan :)

    Anna: sanos muuta :) Tää oli mukavan pirtsakka risotto, ei muuta kuin kokeiluhommiin!

    VastaaPoista
  4. Hieno blogi Sinulla. Olen noviisi blogien kommentoinnissa, eka kommentointi. Kasvisvoittoiseen ruokaan siirtyilemässä, joten ohjeesi uppoavat tosi hyvin. Kiitokset!

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: Heippa, kiva kun uskaltauduit kommentoimaan! :) Tosi mukava kuulla, jos olet kokenut blogini hyödylliseksi. Maukkaita kokkaushetkiä ja kiitos itsellesi!

    VastaaPoista
  6. Itsekin olen lukenut blogiasi jo kaaauan kaaaauan. Aina kun on tylsää mielessä eikä osaa päättää, mitä kokkailee niin tulen tänne hakemaan inspistä. Siksi vähän hävettääkin, että olen niin laiska kommentaattori, mutta nyt tormistaudun!

    Vasta eilen katselin kaupassa fenkolia ja mietin, mitä siitä voisi laittaa. Tässäpä siis huomisen idis! Thank you!

    (toivotaan ettei tämä jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi kommentoinniksi)

    VastaaPoista
  7. Jee hyvä Alma! :D Parempi myöhään kuin ei koskaan, eikös se vanha latteus jotenkin siihen suuntaan mennyt :) Tätä risottoa suosittelen käsi sydämellä, ja toinen ihan yhtä huippu fenkolijuttu on tämä: http://pippurimylly2.blogspot.com/2012/01/epatoivoinen-paluuyritys-featuring-aika.html
    Paljoa muita fenkolireseptejä täältä ei vissiin taidakaan löytyä - siitä tulee kokkailtua niin harvoin ja ideat on kovin vähissä. Mutta fenkoli on silti ystävä!

    VastaaPoista