18. tammikuuta 2012

Tofu-pähkinätäytteiset riisipaperirullat

Ruoka-aiheisia älynväläyksiä tulee tämän tästä, mutta kokonaan eri juttu onkin sitten näiden ideoiden vieminen käytännön asteelle. Taidettiin elää kutakuinkin alkutalvea 2010, kun roudasin kotiin intoa puhkuen paketillisen riisipaperiarkkeja, tarkoituksenani tehdä niistä vietnamilaisia riisipaperirullia. Noooh, tavoilleni uskollisena idea tuli toteutettua vasta viime viikonloppuna - mutta parempi myöhään kuin liian myöhään (ynnä muita valittuja latteuksia).

Ainakin minun korvaani riisipaperirullien askartelu kuulosti ensi alkuun hermoja raastavalta piperrykseltä, mutta sitä se ei todistettavasti ole. Pehmenneiden riisipaperien käsittely on kohtuullisen helppoa ja yllättävänkin ei-ärsyttävää. En nyt sanoisi, että näiden rullailu olisi yhtään sen haastavampaa kuin vaikkapa tortillan rullaaminen. Riisipaperi kuivuu kuitenkin helposti, minkä vuoksi täyttövaiheessa nopeus on valttia, eli ainekset kannattaa pilkkoa tip top -kuntoon ennen täyttövaihetta.


Alla olevassa kuvassa näkyy pari ensimmäistä räpellystäni, jotka tein samalla tavalla kuin rullat oli tehty syödessäni niitä ravintolassa: yläpää avonaisena tortillan tapaan, sweet chili -soosia loroteltuna päälle, ruokailu tapahtuen veitsellä ja haarukalla. Tätä taktiikkaa EI kuitenkaan kannata käyttää, sillä noiden syömisestä ei meinannut tulla yhtään mitään! Rullat toimivat huomattavasti paremmin sormisyötävänä, eli riisipaperi kannattaa taitella joka puolelta kiinni nätille tiukalle rullalle, ja sitten dippailla rullia vapaavalintaiseen soosiin. Älkää siis tehkö kuten kuvassa näkyy, vaan kuten ohjeessa sanotaan. :) Katkaraputäytettä testattiin myös, mutta tuo tofu-pähkinähöskä oli ihan ylivertaista.

















 Tofulla, maapähkinöillä ja riisinuudelilla täytetyt riisipaperirullat

riisipaperiarkkeja


riisinuudelia
kylmäsavutofua
maapähkinöitä
tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
soija- tai kalakastiketta
limen mehua

jääsalaattia
kurkkua
porkkanaa

lisäksi: sweet chili -kastiketta

Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Pätki nuudelit parin sentin pituisiksi. Murenna tofu ja rouhi maapähkinät. Sekoita kulhossa nuudelit, tofu ja pähkinät keskenään. Mausta seos silputulla korianterilla tai thaibasilikalla, soija/kalakastikkeella sekä limenmehulla. Sekoita.

Revi salaatti pieneksi ja leikkaa kurkku ja porkkana tulitikun ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta kattilassa pari desiä vettä ja kaada kuuma vesi laakealle lautaselle. Kasta riisipaperiarkki veteen muutaman sekunnin ajaksi ja laita pehmennyt arkki lautaselle. Aseta arkin keskelle vieretysten jääsalaattia, tofu-pähkinäseosta, kurkkua ja porkkanaa. Taita arkin alareuna kiinni, sitten sivut ja lopuksi yläreuna. Rullasta saa tulla melko napakka. Täytä ja taittele loputkin riisipaperiarkit näin. Tarjoa valmiit rullat heti sweet chili -kastikkeen kera. Mikäli et tarjoa rullia välittömästi, laita ne jääkaappiin lautaselle kelmu päällä. Suihki rullien päälle hieman vettä, mikäli ne meinaavat kuivua.

5 kommenttia:

  1. Mä taas tein ihan mahtavan makuisia riisipaperikääryleitä kaverini kanssa viime vuonna - mutta en silloin jaksanut heti blogata, ja nyt kaikki parhaat vinkit ja dippisoosi on ehtineet autuaasti unohtua... Mutta ehkäpä uusi yritys koittaa vielä tämän vuoden puolella :D...

    VastaaPoista
  2. Voi että kuulostaa ja näyttää hyviltä! Pitääki ehdottomasti testata näitä (:

    VastaaPoista
  3. Mistä löysit riisipaperia? Omiin silmiin ei ole vielä sattunut ja rullailu houkuttaisi.

    VastaaPoista
  4. Oi, oi, oi! Korianteria, kylmäsavutofua, limeä ja maapähkinöitä - tämä ei voi mennä vikaan.

    VastaaPoista
  5. Anna: haa, tuttu tunne tuokin kyllä! :D Mulla se menee yleensä niin, että jos en heti pari viikon sisällä ruuan tekemisestä laita sitä blogiin, niin reseptiikka unohtuu/ei muuten vaan huvita enää blogata mitään "vanhoja" juttuja.

    millimolli: suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

    Maisa: riisipaperia saa ainakin etnisistä ruokakaupoista (esim. Helsingissä tällaisia putiikkeja on pilvin pimein, mm. Hämeentien Vii Voan), mutta olen kyllä nähnyt niitä myös hyvin varustetuissa suurissa/keskisuurissa "normi"ruokakaupoissa. Etnokaupoista saa kuitenkin varmimmin!

    Salla: Juu, tuo täyte oli eri hyvää, tein rippeistä vielä nuudeli-tofusalaatinkin kutakuinkin samoilla aineksilla :)

    VastaaPoista