21. heinäkuuta 2011

Tomaatti-cashewkeitto

Vastoin kaikkia ennakkouhkauksiani uskaltauduin sittenkin äheltämään tänään hellan ääreen, vaikka ilmasto kodissamme onkin tällä hetkellä sangen trooppinen. Tähän hetkelliseen mielenhäiriöön on olemassa pätevä syy, ja se syy on se, että jostain syystä minä en ole muutaman päivään kyennyt ajattelemaan mitään muuta kuin tomaatti-cashewpähkinäkeittoa (olen varma, että olen varastanut ajatuksen jostakin, nyt kun vielä muistaisin mistä..). Joka tapauksessa idea oli suorastaan pakko toteuttaa, ja soppa olikin oivallista kesäpäivän apetta - vaikka näin jälkikäteen ajatellen olisinkin ehkä vaihtanut tomaattimurskan tölkkitomaatteihin. Miksi ne maistuvat niin paljon paremmilta? 



2 dl cashewpähkinöitä
2 dl kasvislientä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 prk tomaattimurskaa
sokeria, suolaa, mustapippuria, oreganoa
loraus balsamiviinietikkaa
kourallinen tuoretta basilikaa
2 rkl tuorejuustoa

Liota cashewpähkinöitä hetki kasvisliemessä. Soseuta sitten pähkinät ja liemi sauvasekoittimella (tms.) tahnaksi. Laita syrjään odottamaan.

Silppua valkosipulinkynnet ja sipuli. Kuumenna loraus oliiviöljyä kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Lisää sitten kattilaan tomaattimurska. Lisää joukkoon hyppysellinen suolaa, pippuria ja kuivattua oreganoa sekä hieman sokeria taittamaan tomaatin kitkerää makua. Lorauta joukkoon myös hieman balsamiviinietikkaa. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon cashewtahna. Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Laita kattila uudestaan liedelle ja anna kiehahtaa. Sulata joukkoon iso nokare tuorejuustoa sekä silputtua tuoretta basilikaa. Tarkista maku.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta ja väri on aivan mahtava :)

    VastaaPoista
  2. Oooh, ihanan kuuloista. Chocochilissä ainakin joskus kokkailtiin (ja sen jälkeen monissa muissakin paikoissa) pastalle tomaatti-cashewkastiketta, liekö sieltä jäänyt yhdistelmä kummittelemaan. Mutta siis joo, pakko testata!

    VastaaPoista
  3. Oi, ihana ohje! Me tykätään tomaattikeitosta, se on niin helppo ja nopea ja maukas ruoka. Sitten vielä cashewia mukaan... NAM! =P

    VastaaPoista
  4. Hovkonditorn: juu, tää oli ihan hyvää kesäsoppaa :)

    Jytis: aih, olin jo ihan unohtanut koko Chocochilin tomaatti-cashewkastikkeen - koskaan en ole sitä tehnyt, mutta kiitos muistutuksesta! Myös jossain taannoisessa Yhteishyvän ruokaliitteessä näytti olevan tomaatti-cashewkeiton resepti, eri lailla valmistettuna tosin. Mutta siis joo, jostain nää jutut jää aina takaraivoon, ja sitten ei enää muista keneltä idean varastaa! :D

    Eicca: cashewpähkinät on kyllä aina loistava lisäys ruokaan kuin ruokaan :) vaikka onhan se tomskukeitto tosiaan eri nannaa ihan sellaisenaankin..

    VastaaPoista
  5. Tätä pitää kokeilla heti kun nämä trooppiset lämpötilat hieman laskevat.

    VastaaPoista
  6. Olen säilönyt auronkokuivattuja tomaatteja tässä viime viikon ja kaapit täyttyvät siinä ohessa tomaatin siemenkeskustoista.

    Kokeilin tätä ohjetta siten, että korvasin säilyketomaatit tällä tuoreella tomaattimassalla. Värli jäi hieman vaaleaksi, joten laitoin joukkoon pari ruokalusikkaa tomaattipyrettä tuubista.

    Jälleen hyvä keitto ja luulen, että tämä on niitä, jotka jälleen ovat vielä parempia kerran jäähtyneenä ja uudelleenlämmitettynä.

    Onko bloggaajalla tarjota omaa suosikkia kylmäksi tomaattikeitoksi? Olen kerran saanut syödä sellaista, joka oli tehty juuri näistä "tomaatinsiemenistä" Ohjeesta ei koskaan ollut puhetta.

    Tanja

    VastaaPoista
  7. Johanna: nyt alkaa lukemat lämpömittarilla olla sellaiset, että kykenee taas tekemään lämpimiä ruokia ;)

    Tanja: pahoittelut, että vastaaminen kesti pienen ikuisuuden! Nyt täytyy tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt itse kylmää tomaattikeittoa, eli sellaista suosikkia ei itse asiassa ole. Gazpacho on tietysti yksi klassisen hyvä kylmä keitto, johon tulee myös mm. tuoretta tomaattia (ks. esim.: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Gazpacho/1135247355718 )

    VastaaPoista
  8. Tulee nälkä kun katselee näitä kuvia! Ihanan näköinen keitto. Taidampa pistää muistiin tämän ja kokkailla ensiviikolla. Tomaattikeittovariaatioita kun ei koskaan ole liikaa :)

    VastaaPoista