1. tammikuuta 2009

Uuden vuoden tapakset

Oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta kaikille! Vuosi vaihtui meillä melkoisen leppoisissa tunnelmissa, kun päätettiin avokin kanssa viettää vaihtoehtoinen vuodenvaihe ihan vaan kotona tapasten, sangrian ja leffojen kera. Vanha vuosi päättyi siis maistuvissa tunnelmissa ja uusi vuosi alkoi suhteellisen freesisti, kun ei ole edes krapulaa synkistyttämässä tätä aurinkoista päivää :)

Vartaita lukuunottamatta kaikki reseptit on Maittavat tapakset -kirjasta. Tuo opus on majaillut meillä muutaman kuukauden, mutta vasta nyt tuli tutustuttua siihen tarkemmin. En tehnyt näin suuria määriä, mutta laitan reseptit tähän nyt alkuperäismuodossaan.




Oliiveja appelsiinin ja sitruunan kera

2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
3 dl vihreitä oliiveja
3 dl mustia oliiveja
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 tl raastettua sitruunankuorta
3 silputtua salottisipulia
hyppysellinen jauhettua kanelia
4 rkl valkoviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl pilkottua, tuoretta minttua
1 rkl pilkottua, tuoretta persiljaa

Paahda fenkolin- ja juustokuminansiemeniä ilman öljyä pienessä paistinpannussa, kunnes siemenet alkavat poksahdella ja tuoksua. Ravistele pannua paahdettaessa. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä. Pane oliivit, appelsiini- ja sitruunaraaste, salottisipuli, kaneli sekä paahdetut siemenet kulhoon. Vatkaa eri kulhossa etikka, oliiviöljy, appelsiinimehu, minttu ja persilja. Kaada seos oliivien päälle. Sekoita, peitä ja säilytä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.

Valkosipulilla höystetyt katkaravut

1,5 dl oliiviöljyä
4 silputtua valkosipulinkynttä
2 siemenetöntä ja silputtua, tulista chiliä
450 g keitettyjä jättikatkarapuja
2 rkl pilkottua, tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria
(sitruunalohkoja koristeluun)

Kuumenna öljy wokkipannussa miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli sekä chilit ja kypsennä sekoittaen 1-2 minuuttia (kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät tummia). Lisää katkaravut ja vokkaa 2-3 minuuttia, tai kunnes katkaravut ovat kuumentuneet ja peittyneet öljy-valkosipuliseokseen. Kytke liesi pois päältä, lisää pilkottu persilja ja sekoita huolellisesti. Suolaa ja pippuroi maun mukaan.




Pikkuperunoita aiolin kera

450 g pieniä perunoita (käytin pariisinperunoita)
1 rkl pilkottua, tuoretta persiljaa

Aioli:
1 iso, huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
2 isoa, kuorittua valkosipulinkynttä
5 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Pane munankeltuainen, etikka, valkosipuli sekä suolaa ja pippuria maun mukaan monitoimikoneeseen, jossa on metalliterä. Sekoita ainekset. Kun kone vielä käy, lisää oliiviöljy hitaasti, ensin tipoittain, ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää. Voit vatkata aiolin myös kulhossa. Tätä ruokaa varten aiolin tulisi olla melko ohutta, jotta se peittää perunat. Aioliin voi tarvittaessa sekoittaa 1 ruokalusikallisen vettä, jotta saa oikean koostumuksen.

Pilko perunat sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja keitä ne (tai kypsennä pariisinperunat pussin ohjeen mukaan). Siirrä perunat suureen kulhoon. Kun perunat ovat vielä lämpimiä, kaada aiolikastike niiden päälle ja pyörittele perunoita varovasti kastikkeessa. Kastike lisätään lämpimiin perunoihin, jotta valkosipuli imeytyy niihin paremmin. Anna tekeytyä 20 minuuttia, niin perunat marinoituvat kastikkeessa. Siirrä lopuksi perunat ja aioli tarjoiluastiaan. Ripottele päälle persilja sekä suolaa maun mukaan ja tarjoa lämpimänä. Ruoan voi valmistaa myös etukäteen, mutta ota se huoneenlämpöön ennen tarjoilua.




Kana-kasvistikut
broilerinfileitä
kirsikkatomaatteja
keltaista ja vihreää paprikaa
kokonaisia valkosipulinkynsiä

Paloittele broilerinfileet ja marinoi niitä alla olevan ohjeen mukaisesti. Liota pieniä varrastikkuja kylmässä vedessä ja pujota niihin sitten broileripaloja, kokonaisia kirsikkatomaatteja, paprikanpaloja sekä valkosipulinkynsiä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes broilerinpalat ovat kypsyneet.

Marinadi kanalle (Ruokamaailman ohjeella)

2 rkl sitruunamehua

3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

1 rkl hunajaa

1 tl dijonsinappia

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

timjamia, salviaa, tai rosmariinia maun mukaa
(lisäsin vielä chilijauhetta sekä tuoretta persiljaa)


Tämä annos riittää noin 400 grammalle broileria. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jos haluat, voit lisätä marinadiin vielä silputtuja tuoreita yrttejä tai hiukan kuivattua yrttiä makusi mukaan. Kääntele kokonaiset tai kuutioidut broilerin rintafileet marinadissa ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti.



Chiliherkkusienet

60 g voita
5 rkl oliiviöljyä
1 kg herkkusieniä
4 silputtua valkosipulinkynttä
1 silputtu, tuore punainen chili
1 rkl puristettua sitruunamehua
suolaa ja pippuria
tuoreita persiljanoksia tarjoiluun

Kuumenna voi sekä oliiviöljy suuressa paistinpannussa. Kun voi on sulanut, lisää herkkusienet, valkosipuli ja chili ja paista keskilämmöllä tai miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Sekoita toistuvasti. Sekoita sitten sitruunamehu joukkoon ja mausta suolalla sekä pippurilla. Siirrä tarjoiluastioihin. Koristele persiljanoksilla ja tarjoa heti.




Tomaattileivät

ranskanleivän viipaleita
tomaatteja
valkosipulia halutessasi
oliiviöljyä halutessasi

Hankaa leipäviipaleet mehukkaalla tomaatin puolikkaalla. Jos leipä on tuore ja pehmeä, voit paahtaa sen ensin. Leivän voi haluttaessa maustaa valkosipulilla tai pirskottaa päälle oliiviöljyä.



 
Briejuustoa
Yrttimarinoituja valkosipulinkynsiä
(valmiiksi marinoituja)Punaviiniä ja sangriaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti