8. tammikuuta 2009

Kesäkurpitsacurrya ja linssiriisiä

Viime vuoden puolella hipelsin vaikka kuinka monesti kirjakaupassa opusta nimeltään Suuri intialainen keittokirja. Hinta oli kuitenkin vähän turhan suolainen, joten jäin vartomaan, josko se tulisi alennukseen jossain vaiheessa. Viikonloppuna sainkin ilokseni huomata, että alelaariinhaan se oli päättynyt, ja kotiutin kirjan parinkympin hintaan. Oli hieman valinnanvaikeuksia, että mistä reseptistä sitä oikein aloittaisi, mutta päädyin tähän melko simppeliin ruokaan. Kirjassa linssiriisi tarjotaan tosin kurpitsacurryn kanssa, minä taas tein toiselta sivulta löytynyttä kesäkurpitsacurrya. Ruuan ulkonäkö on vähän ruma, maku puolestaan ihan ok, vaikkakin tylsähkö. Lisäkasviksilla tästä olisi saanut ehkä jännemmän.

Intialaisten ruokien kokkailu tulee muuten ylipäätään tosi edulliseksi, jos hankkii kotiin tyypillisimmät intialaiset mausteet. Omani hankin lähes vuosi sitten, ja niillä kokkailen  vielä hamaaseen tulevaisuuteen asti :)



Kesäkurpitsacurry

(4 annosta)

650 g kesäkurpitsaa
2 rkl kasviöljyä
1/2 tl jeeran siemeniä
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 sipuli suikaloituna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/4 tl jauhettua kurkumaa
1/4 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua jeeraa
1/2 tl suolaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1,5 dl vettä
1 rkl silputtua tuoretta korianteria
1 tl garam masalaa

Leikkaa kesäkurpitsoista päät pois ja viipaloi tasaisiksi 1 cm:n viipaleiksi. Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa ja paista jeeran siemeniä ja sinapinsiemeniä, kunnes ne alkavat risahdella. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista 5-6 minuuttia. Lisää kurkuma, chilijauhe, jauhettu korianteri ja jeera sekä suola ja paista 2-3 minuuttia. Lisää kerralla kaikki kurpitsaviipaleet ja paista 5 minuuttia samalla hämmentäen. Sekoita keskenään tomaattimurska ja -pyree ja lisää veden kanssa joukkoon. Anna kiehua kannella peitettynä 10 minuuttia tai kunnes kastike on sopivan sakeaa. Sekoita joukkoon tuore korianteri ja garam masala, kypsennä vielä 5 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää.

Linssiriisi
(4-6 annosta)

150 g linssejä
6 dl vettä
1/2 tl jauhettua kurkumaa
50 g murskattua friteerattua sipulia
3 rk vihreää masalatahnaa
muutama silputtu mintun- ja korianterinoksa
suolaa maun mukaan
350 g keitettyä basmatiriisiä
2 rkl gheetä tai voita.

Keitä linssit kurkumalla maustetussa vedessä kypsiksi, mutta älä anna niiden hajota. Valuta. Kääntele linsseihin varovasti sipuli, masalatahna, minttu ja korianteri. Mausta suolalla. Öljyä paksupohjainen pannu ja laita pohjalle puolet keitetystä riisistä tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle linssit ja peitä lopulla riisillä. Levitä voi nokareina pinnalle, pirskottele hieman vettä päälle ja kuumenna seos höyryäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti