11. tammikuuta 2009

Yrttisämpylät

Olen aikamoinen tuoreyrttihamsteri. Näin talviaikaan ei omalla ikkunalaudalla kasva mitään, joten tuhlailen roposiani aika huoletta kaupan ruukkuyrtteihin, vaikkeivät ne kovin edullisia olekaan. Jälleen kerran jääkaappiin oli kasaantunut parhaat päivänsä nähneitä yrttejä, joiden jäännökset sujautin sämpylätaikinaan. Mukailin tätä ohjetta, valmiin yrttiseoksen vain vaihdoin tuoreisiin ja kuivattuihin yrtteihin. Lopputuloksena oli oikein muhkeita ja maistuvia sämppäreitä :)



25 g hiivaa tai 3 tl kuivahiivaa
2,5 dl vettä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia, kuivattua timjamia
1 dl kauraleseitä
5 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä tai voisulaa

Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen tai kuivahiiva jauhoihin. Lisää taikinanesteeseen myös siirappi, suola, yrtit ja leseet. Lisää lähes kaikki jauhot ja vaivaa kimmoisaksi. Lisää lopuksi rasva sekä sen jälkeen vielä jauhoja, jos taikina tuntuu liian pehmeältä. Pehmeästä taikinasta tulee tosin kuohkeampia sämpylöitä. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, vaivaa sitä sitten hiukan jauhotetulla pöydällä ja muotoile sämpylöiksi.  Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä. Voit voidella sämpylät munalla tai maidolla ja sirotella niille leseitä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 - 12 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti