10. tammikuuta 2009

Kasvispizza ja kolmen juuston pizza

Jääkaappiin kerääntyneet erinäiset jämäpalat on yleensä helpointa hyötykäyttää joko pyttipannun, wokkiruuan tai pizzan muodossa. Koska oli viikonloppu, pizza tuntui tällä kertaa loogisimmalta vaihtoehdolta. Sen lisäksi olin vielä viikonlopun yksin kotona, enkä itseni takia viitsinyt mitään kovin kummoista kokkailla. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului tosin vain kasvispizzan tekeminen, mutta kun jääkaapissa sattui olemaan peräti kolmea erilaista juustoa, kolmen juuston pizza alkoi yhtä-äkkiä houkuttaa suuresti. Aurajuusto tai joku muu vahvanmakuinen juusto olisi ollut tuohon tosi hyvä, mutta kyllä tuolla mozzarella-emmental-parmesan-kombollakin pärjäsi. Kaloreita toki enemmän kuin laki sallii, mutta ei nyt puhuta siitä :)
Pizzamieltymyksistäni olen jo aiemminkin tarinoinut, mutta siis ohut ja rapea pohja, hyvä tomaattikastike, ohut kerros hyviä täytteitä sekä maistuva juusto ovat mielestäni ne tärkeimmät asiat. Tällä kertaa hyvänoloinen pohjaresepti löytyi Vellipoika -blogista. Pohjasta tulikin mukavan ohut ja napakka. En tosin lukenut ohjeistusta tarpeeksi tarkkaan, sillä tuolla määrällä saikin aikaiseksi kaksi isoa pizzapohjaa.. aivan liikaa syömistä yhdelle pienelle ihmiselle, joten osa taikinasta päätyi pakkaseen, ja lisäksi kasa pizzapaloja odottaa jääkaapissa, että kanssaeläjä palaa kotiin ja päästää ne päiviltään.
 

Pizzapohja kahdelle isolle pizzalle

500 g erikoisvehnäjauhoja
2 tl suolaa
10 g tuorehiivaa
325 ml kädenlämpöistä vettä
leivänmuruja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu suola ja alusta taikinaksi. Anna taikinan levähtää liinan alla 5 minuuttia, jonka jälkeen vaivaa sitä  8-10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja venyvää. Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa molempia vielä erikseen pari minuuttia ja muotoile palloiksi. Anna taikinapallojen kohota jauhotetun liinan alla puolisen tuntia. Jauhota puhdas työtaso ja nosta toinen tainapallo tasolle. Levitä taikinasta sormilla pyöreä, halkaisijaltaan noin 35-40 cm kokoinen pizzapohja. Tee pohjasta ohut, mutta varo repimästä reikiä taikinaan, jätä reunat paksummiksi. Ripottele leivänmuruja uunipellille ja laita pizzapohja niiden päälle. Toista sama toiselle taikinapallolle. Laita täytteet päälle ja paista 250-asteisessa uunissa n. 7 minuuttia.
Kasvispizza
Täyte
- tomaattikastiketta (ohje alla)
- kesäkurpitsaa
- artisokan sydämiä
- aurinkokuivattua tomaattia
- mustia oliiveja
- kirsikkatomaatteja
- emmental- ja parmesanraastetta
Tomaattikastike
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl vihreää pestoa
2 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria, sokeria

Kumoa tomaattimurska kattilaan. Kuumenna ja lisää joukkoon tomaattipyre, pesto ja murskatut valkosipulinkynnet. Mausta ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.


Kolmen juuston pizza
- tomaattikastiketta (ohje yllä)
- kirsikkatomaatteja
- mozzarellaa siivuina
- emmentalia raastettuna
- parmesania raastettuna
- päälle rucolaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti