30. elokuuta 2009

Uunilohta simppelisti

Jokunen viikko sitten kampesin itseni kaupasta kotiin varsin mojovan kokoinen lohifilee kassissani. Fileestä piisasi murkinaa useammaksikin päiväksi, ja tällä viikolla käytettiin viimeisetkin pakkaseen päätyneet jämälohet. Perinteinen uunilohi on ihan hyvää perusruokaa, mutta nykyisin tykkään varioida sitä lähes joka kerta jollain tavalla. Yleensä sen mukaan, mitä kaappien kätköillä on kullakin hetkellä tarjota. Tässäpä pieni silmäys siihen, millaisia ruokia lohesta tuli tällä erää väännettyä...

             

Yrtti-parmesaanilohta ja pestobulguria. Yrttilohi valmistui seuraavasti: lohifilee suolataan ja pippuroidaan. Sekoitetaan keskenään sopiva määrä oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä kotoa löytyviä tuoreyrttejä silputtuna, jotka olivat tällä kertaa basilika, ruohosipuli ja oregano. Valellaan yrtti-öljyseos fileen päälle ja ripotellaan päälle raastettua parmesania. Kypsennetään 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Syötiin vihersalaatin ja pestobulgurin kera (kasvisliemessä keitetty bulgur, johon sekoitettu vihreää pestoa).

              

Limellä saa myös näppärästi pientä vaihtelua ja kivaa vivahdetta tavalliseen uuniloheen. Kaikessa yksinkertaisuudessa siis suolataan ja pippuroidaan filee, puristetaan päälle limen mehua ja lykätään uuniin - tästä ei ruuanlaitto paljoa helpommaksi muutu. Limelohi syötiin kera uunikasvisten ja jonkinlaisen avokadomoussen, jonka reseptiä en edes yritä muistella, sillä en ollut järin tyytyväinen lopputulokseen.

Loput lohesta syötiin toissapäivänä kantarellikastikkeen ja kesäperunoiden kyytipoikana. Kuvaa ei ole, mutta ovatpahan kyllä aivan järkyttävän herkullinen kolmikko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti