29. lokakuuta 2008

Sushia savulohesta ja tonnikalasta

Kanssa-asukkini yllätti ja tuli töistä kotiin sushitarpeiden kanssa. Yllättävää tämä oli siksi, että kumpikaan meistä ei ollut aiemmin edes maistanut sushia. Nyt on kuitenkin tuokin valtava aukko ruokasivistyksessä paikattu! Tehtiin makirullia ja tykästyttiin kyllä kovasti. Vastoin kaikkia ennakkoluuloja näiden tekeminen ei ollut ollenkaan hankalaa, päinvastoin. Oikeastaan ainoa asia jonka koin haastavaksi, oli koettaa saada levitettyä wasabitahnaa tarpeeksi ohut kerros - on meinaan sen verran tujua tavaraa, että itku meinasi päästä jo pienestä määrästä.. Sushin tekemisen lyhyt oppimäärä löytyy mm. täältä ja täältä, noiden mukaan minäkin toimin.

Me laitettiin osaan täytteeksi kylmäsavulohta, kurkkua ja porkkanaa, osaan taas tonnikalaa, kurkkua ja paprikaa. Tarjoiluun soijakastiketta, johon sekoitettiin wasabitahnaa. Tarjoilu/esillepano jäi vähän vajaaksi, kun ei tähän hätään ollut säilöttyä inkivääriä, tahi edes syömäpuikkoja. 
 


Hyvä ohjeistus sushien tekemiseen löytyy jo mainitsemieni linkkien takaa, tässä vähän referoitua versiota:


Sushiriisin valmistus
4 dl sushi- tai puuroriisiä
8 rkl riisietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Pese riisi vedellä kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi. Huuhteleminen vie riisistä ikävän maun pois. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella (varo kaatamasta liikaa vettä, ettei riisistä tule vetistä!) ja litistä riisin pinta. Keitä riisiä kuumimmalla lämpötilalla kannen alla, kunnes se kiehuu, minkä jälkeen hiljennä levyä. Kun veden korkeus on laskenut riisin pinnan alapuolelle, käännä levy 1 tai 2:lle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Älä sekoita riisiä missään vaiheessa, sillä sekoittaminen tuhoaa riisistä sen hyvän maun. Älä avaa kantta usein, äläkä etenkään sen jälkeen, kun levy on käännetty 1:lle tai 2:lle, sillä kannen aukaiseminen keskeyttää riisin höyrystymisen. 

Lisää sokeri ja suola etikkaan ja sekoita hyvin. Jos käytät vahvanmakuista etikkaa, muuta kuin riisietikkaa, lisää joukkoon hieman vettä, mutta vain sen verran, että happamuus vähenee.

Laita valmistamasi riisi tasaiselle isolle astialle. Sekoita valmistamaasi sushietikkaa riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan. Kun lisäät etikkaa riisiin, sekoita riisiä koko ajan ja viilennä sitä samalla viuhkalla.

Makirullien kasaaminen
merilevälevyjä
wasabitahnaa

1-3 täytettä, esim. savulohta, katkarapuja, tonnikalaa (öljyssä), puoliksi keitettyä porkkanaa, kurkkua, paprikaa..

Laita merilevälevy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä riisiä ohuelti merilevälevyn päälle, mutta jätä toiseen reunaan parin sentin riisitön alue. Levitä riisialueen keskelle viiva wasabia ja levitä sen päälle koko matkalle valitsemasi täytteet suikaloituina. Rullaa rulla tiukasti niin että viimeiseksi rullautuu riisitön pää levystä. Kun rulla on valmis, leikkaa terävällä veitsellä rullan molemmista päistä hieman. Leikkaa rulla kahtia ja leikkaa kumpainenkin puoli vielä kolmeen osaan. Nauti soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kera.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti