13. helmikuuta 2010

Uunibolognese

Joidenkin ruokaideoiden toteuttamisessa kestää, kestää ja kestää. Ja sen jälkeen vielä vähän kestää. Olin likimain vuosi sitten ravintolassa, jossa naapuripöytään kannettiin huumaavan höyryävä, uunissa gratinoitu pasta bolognese. Tuollaista täytyy tehdä kotonakin, tuumasin. Eilen sitten koitti toteutuksen aika, vikkelä tyttö kun olen.

Toteutukseen otin mallia Suuresta pastakeittokirjasta, joka on minulla äidiltäni lainassa (salaa toivon, että opus on tullut meille jäädäkseen..). Kastikkeen tein oman pääni mukaan ja vegeversiona tietty, mutta melkein kaikkeen muuhun otin enemmän tai vähemmän mallia kirjan reseptistä. Hyvää tuli ja tämä oli erittäin tervetullutta vaihtelua iänikuiseen spagetti&soijarouhe-settiin, mutta ensi kerralla koitan tällaisen siistin ja kompaktin lootan sijaan tehdä sellaisen oikein lörön ja muhevan juusto-bolognesesotkun, joka oli vähän tässäkin perimmäisenä tarkoituksena. Maistui enivei, ei mitään motkottamista siinä mielessä.

      

(4 annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
paprikajauhetta, jauhelihamaustetta
2 dl soijarouhetta
1 tlk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
5 aurinkokuivattua tomaattia
n. 3/4 dl tomaattipyrettä
1 dl kasvislientä
suolaa, pippuria, sokeria, Lämmintä Sisiliaa
tuoretta basilikaa

250 g pennepastaa

40 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 kevyesti vatkattua munankeltuaista
2 dl emmental-mozzarellaraastetta

päälle korppujauhoja ja parmesania

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja freesaa siinä hetki mausteita. Lisää silputut sipulit ja murskatut valkosipulinkynnet pannulle mausteöljyyn kuullottumaan. Lisää sitten soijarouhe sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Paistele hiljalleen lisäillen aina välillä vettä ja mausteita. Jatka näin, kunnes soijarouhe ei näytä enää imevän vettä itseensä. Kippaa pannulla tölkkitomaatit, tomaattipyre, silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä kasvisliemi. Mausta. Keittele kastiketta hiljalleen ainakin puoli tuntia. Tarkista maku. Lisää lopuksi joukkoon reilusti silputtua basilikaa.

Keitä pasta kypsäksi, huuhtele ja valuta hyvin. Kuumenna juustokastiketta varten voi pannulla, lisää jauhot ja sekoita noin minuutin ajan. Ota pois levyltä ja sekoita maito vähitellen joukkoon. Laita takaisin levylle ja sekoita jatkuvasti keskilämmöllä noin 5 minuuttia, tai kunnes kastike alkaa saostua. Anna kiehua vielä hetki. Ota pois levyltä, anna jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon juustoraaste sekä munankeltuaiset.

Laita voidellun uunivuoan pohjalla puolet pastasta ja levitä sen päälle soijarouhekastike. Sekoita juustokastike jäljelle jääneen pastan joukkoon ja kaada juusto-pastaseos vuokaan kastikkeen päälle. Ripottele päälle korppujauhoja ja raastettua parmesania. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. 

 
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti