10. marraskuuta 2009

Meksikonpata soijarouheesta

Meksikonpata kuuluu sarjaamme helppoa ja halpaa opiskelijamuonaa. Opiskelijan luottosäästöruuiksi mielletään helposti erilaiset tonnikala&makaronimössöt, pikanuudelit ynnä muut ravintoarvoiltaan köyhät appeet. Ovathan tuonkaltaiset pöperöt toki edullisia, mutta ravintoarvoiltaan tosiaan niin puutteellisia, että en näe niiden varassa elämisessä mitään järkeä; uusi nälkä tulee kuitenkin ennen kuin kissaa ehtii sanoa. Kun itse haluan säästää ruokamenoissa, suosin mieluummin täyttäviä ja proteiinipitoisia sapuskoja, jotka pitävät kylläisinä pitkään ja joista syö useampanakin päivänä. Soijarouhe on huippuedullista riittoisuuteensa nähden, samaten pavut. Siitäpä se idea sitten tähän ruokaan oikeastaan lähtikin. Tällä ohjeella ruokaa tulee niin iso satsi, että yhden aterian hinta on minimaalisen pieni.

Olen tehnyt tämäntyyppistä pataa joskus ennenkin, mutta en ole varsinaisesti ruokaan mitenkään ihastunut. Tällä kertaa oli hieman toinen ääni kellossa - ruoka maittoi nimittäin ihan yllättävän hyvin! Epäilen, että salaisuus piilee juustokuminassa, jota en ole ennen tällaiseen ruokaan lisännyt. Katsoin kaupassa valmiin meksikonpatapussin tuoteselostetta, ja sitä imitoiden tosiaan ruokaan juustokuminan lisäsin. Sopii mielettömän hyvin meksikolaistyyppisiin ruokiin, ja siksi ihan ehdottomasti suosittelenkin lisäämään sitä tähän ruokaan reippaalla otteella.

Pahoittelut vielä superankeasta kuvasta. Tämä ruoka on itse asissa kokkailtu jo elokuussa, mutta silloin en sitä halunnut blogiin laittaa kehnohkon kuvan takia. Mutta marraskuu on taas tuonut vähän perspektiiviä asioihin: viime aikoina kaikki ottamani ruokakuvat olleet enemmän tai vähemmän tärähtäneitä valon puutteen vuoksi.. Marraskuu ei todellakaan ole ruokabloggaajan parasta aikaa.


             

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1,5 dl soijarouhetta
jauhelihamaustetta, paprikajauhetta
500 g chili-tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
5 dl vettä
2 dl riisiä
1 punainen paprika
juustokuminaa, chilijauhetta, suolaa, pippuria
100 g pakasteherneitä
100 g pakastemaissia
1 tlk (400 g) kidneypapuja

Silppua sipuli ja valkosipulit. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja lisää jauhelihamauste ja paprikamauste joukkoon. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki mauste-öljyseoksessa. Lisää sitten joukkoon kuiva soijarouhe sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Paistele soijarouhetta kevyesti pannulla lisäillen välillä vettä ja mausteita. Jatka näin, kunnes soijarouhe ei enää näytä imevän vettä itseensä.

Kaada pannulle tomaattimurska ja -pyre sekä vesi. Anna kiehahtaa ja kaada sitten riisit joukkoon. Lisää myös pilkotut paprikat ja mausta juustokuminalla, chilijauheella, suolalla ja pippurilla. Hauduttele kannen alla hiljalleen noin 20 minuuttia. Sekoita loppuvaiheessa joukkoon maissit, herneet sekä pavut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti