4. helmikuuta 2012

Tomaatti-basilikatahnalla täytetyt kalarullat ja kirsikkatomaatti-pinaattirisottoa

Lauantai, mikä ihana tekosyy investoida omiin syömisiinsä, kokkailla pidemmän kaavan mukaan ja muutenkin syödä ihan tasan mitä huvittaa! Kirpakka pakkasreippailu, kiireetön kokkailu ja kotona haahuilu viinilasi kädessä ja villasukat jalassa - se on näiden pakkasviikonloppujen ehdottomasti parasta antia.

Kauppareissulle suunnattiin tänään ilman sen tarkempia suunnitelmia, paitsi että kalaa ja risottoa teki mieli. Risottoainekset improvisoitiin ja kalaresepti tuli loppujen lopuksi googlattua kaupassa kännykän kautta. Pangasius oli itselleni vielä tähän päivään asti täysin tuntematon ja vieras kala, mutta sen edukkuus houkutteli tänään kokeiluhommiin: suomalaisista vaalealihaisista kalalajikkeista kun olisi saanut pulittaa kaksin- tai kolminkertaisen hinnan. Mieluummin sitä toki suosii lähivesiemme kaloja kuin näitä maailman ääristä raahattuja lajikkeita, mutta tulipahan nyt kokeiltua.  Kalaresepti on jälleen kerran Jamie Oliverin käsialaa, joskin alkuperäisreseptissä kalan ympärille kiepautettiin vielä ilmakuivattua kinkkua. Tolkuttoman hyvää tuli kyllä ilmankin! 


 Tomatti-basilikatahnalla täytetty kala
(2 annosta)

½ purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 suuri kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
2 kalafilettä (merikrotti, pangasius, kuha, siika tms.) á 200 g
mustapippuria ja suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aja aurinkokuivatut tomaatit, basilika ja hiukan tomaattien öljyä tehosekoittimessa melko notkeaksi seokseksi.  Asettele kalafileet öljyttyyn uunivuokaan, suolaa ja pippuroi fileet ja lusikoi niille tomaatti-basilikaseos. Rullaa fileet melko tiukille rullille ja kiinnitä cocktailtikuilla. Paista uunissa 15-30 minuuttia.

Kirsikkatomaatti-pinaattirisotto 
(2 annosta) 

1 pienehkö sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl risottoriisiä, esim. arborio
5 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
mustapippuria
1/2 rs kirsikkatomaatteja
1/2 rs tuoretta babypinaattia
kourallinen pinjansiemeniä
reilu nokare voita
raastettua parmesania

Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit siinä. Kumoa kattilaan riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten joukkoon loraus kasvislientä ja sekoittele. Lisää lientä ja valkoviiniä vuorotellen vähän kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista. Mausta mustapippurilla ja lisää joukkoon halkaistut kirsikkatomaatit sekä silputtu pinaatti. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja lisää nekin joukkoon. Sekoita ja anna hautua vielä hetki. Lisää lopuksi joukkoon voi ja parmesaanijuusto ja sekoita huolellisesti.


2 kommenttia:

  1. Ouumaii, miten ihanan ja suussa sulvan herkullisen näköinen ja kuuloinen annos! Tätä viikonloppuna!!! :)

    VastaaPoista
  2. Saara: suosittelen, meillä tykkäiltiin valtavan paljon! :)

    VastaaPoista