18. helmikuuta 2012

Maa-artisokkakeitto kera rucolaöljyn

Lauantai, ja tartuin kauhan varteen tänään vasta toista kertaa tällä viikolla. Hävyttömän paljon on tullut viime aikoina harrastettua ulkoruokailua ja muuten vaan luistettua keittiöhommista. 

Tänään tein taas sellaisen virheliikkeen, että lähdin ruokakaupan lauantairuuhkiin ihmettelemään vasta paikan päälle, että mitä sitä tänään söisi. HeVi-osasto veti  tänään kaikkein voimakkaimmin puoleensa, ja hetken siellä pällisteltyäni tartuinkin maa-artisokkiin ja puikulaperuniin. Pientä vivahde-eroa perinteiseen maa-artisokkakeittoon hain tällä kertaa rucolaöljystä, joka olikin oiva lisä. Öljyä jäi jonkun verran yli, joten se pääsee tänään ainakin vielä pizzan päälle lisämakustajaksi - kelvannee kyllä myös vaikkapa salaatinkastikkeeksikin.


Maa-artisokka-puikulaperunakeitto
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
500 g maa-artisokkaa
400 g jauhoista puikulaperunaa
noin 8 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilan pohjalla loraus oliiviöljyä ja nokare voita. Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa.Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat. Heitä maa-artisokat sipulien sekaan ja kääntele muutaman kerran. Kaada päälle kasvisliemi ja heitä perään perunat. Anna porista hiljalleen noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ja maa-artisokat ovat kypsiä. Nosta kattila pois liedeltä ja aja keitto sauvasekoittimella sileäksi. Nosta takaisin liedelle, kuumenna ja lisää kerma. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.


Rucolaöljy

1 ruukku rucolaa
0,75 dl oliiviöljyä
tiraus sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Aja silputtu rucola ja oliiviöljy sauvasekoittimella/monitoimikoneessa tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla ja sekoita. Tiputtele rucolaöljyä jokaiselle keittoannokselle.


Pesto-mozzarellaleipäset

maalaisleipää
vihreää pestoa
hyvälaatuista mozzarellaa
mustapippuria myllystä
rucolaa

Leikkaa maalaisleivästä sopivan kokoisia paloja. Valele palaset pestolla ja siivuta niiden päälle mozzarellaa. Paahda leipäsiä 200-asteisessa uunissa sen aikaa, kunnes juusto sulaa. Rouhi leipien päälle mustapippuria ja laita niiden päälle hieman rucolaa.

3 kommenttia:

  1. Voi nam, mitä herkkuleipäsiä! Ja tuota keittoakin kyllä maistaisin kovin mielelläni, näyttää ihanan keväiseltä. : )

    VastaaPoista
  2. Kiitos Canelia! Maa-artisokka on aina takuuhyvä raaka-aine, kun tekee mieli keittoa.

    VastaaPoista
  3. Maa-artisokka on niin hyvää ! Kiitos vähän erilaisesta ohjeesta. Itse olen maustanut keitön timjamilla ja tryffeliöljyllä, mutta tuo rucolaöljy on varmasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

    VastaaPoista