21. toukokuuta 2012

Etiopialainen linssipata

Olen saanut kenties elämäni parhaimmat ja ikimuistoisimmat ruokakokemukseni afrikkalaisissa ravintoloissa, mutta siitä huolimatta en vielä toissaviikkoon asti ollut koskaan kokeillut afrikkalaisen ruoan tekemistä kotona. Noh, nytpähän olen!

Kanssa-asukki keksi tosiaan mielenkiintoisen pöperön sillä välin kun minä vielä kärvistelin työkiireitteni kanssa ja olin lykännyt kaiken ruuanlaittovastuun toisaalle. Resepti tähän mausteiseen etiopialaiseen linssipataan on kotoisin täältä. Linssipadan tekeminen vaatii hieman malttia ja suunnitelmallisuutta, sillä ruoan olennaisimman osan, mausteisen berbere-tahnan, annetaan ensin kypsyä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Jos tahnan jaksaa tehdä huolella, niin itse linssipadan tekeminen onkin sitten varsin simppeliä hommaa. Itse linssipataan tuota tahnaa tulee vain kahden ruokalusikallisen verran, mutta alla olevalla ohjeella tahnaa tulee pienen lasipurkillisen verran. Tahnan pitäisi säilyä jääkaapissa peräti 4-6 kuukautta, mutta jos epäilet ettei sinulla ole tahnalle myöhempää käyttöä, niin siinä tapauksessa mittasuhteita kannattaa tietysti säätää alaspäin.

Tämä ruoka oli välitön hitti taloudessamme ja sitä on nyt puolentoista viikon sisään tehty jo kahdesti. Tuoretta chiliä olemme käyttäneet melko reippaalla kädellä, "enemmän on enemmän" -ajattelutapa tuntuu tässä tapauksessa toimivan. Perinteisten etiopialaisten indzera-lettujen sijaan olemme toistaiseksi syöneet muhennosta riisin kanssa - noita lettusiakin on kyllä vielä joku päivä testattava, mutta tälläkin taktiikalla lopputulemana on ollut maukasta ja hyvinkin autenttisen oloista ruokaa. Pippurimylly suosittelee!


 
Tulinen berbere-tahna

1 pieni punasipuli
1 kokonainen valkosipuli
2 cm tuoretta inkivääriä
1 dl paprikajauhetta
2 rkl chilipippuria
2 rkl cayennepippuria
2 tl suolaa
1,5 dl viiniä
2tl kardemummaa
2tl korianteria
1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
1 tl juustokuminaa
3 dl tomaattipyreetä
0,5 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä

Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja laita ne kattilaan. Lisää paprika, cayennepippuri, chilipippuri, suola, viini ja osa tomaattipyreestä. Sekoita hyvin keskenään. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä yhdestä kahteen vuorokautta, jotta se kypsyy.

Paahda loput mausteista ilman rasvaa 3-4 minuuttia, kunnes ne alkavat höyrytä. Anna jäähtyä.

Sekoita berbere-tahna ja mausteet huolellisesti paksupohjaisessa kattilassa ja laita kattila liedelle. Lämmitä jatkuvasti hämmentäen, kunnes seos alkaa höyrytä. Lisää tomaattipyree ja vesi. Hämmennä kunnolla ja säädä levy alimmalle lämmölle. Anna kattilan olla levyllä 20 minuuttia. Lisää öljy ja sekoita. Sammuta liesi ja anna kattilan olla levyllä, kunnes tahna on jäähtynyt. Sekoita silloin tällöin.

Laita tahna hyvin pestyyn purkkiin ja säilytä jääkaapissa (säilyy 4-6 kk).

Etiopialainen linssipata

(4-6 annosta)

2,5 dl punaisia linssejä
12 dl vettä
1 sipuli
2 rkl berbere-tahnaa
1,5 rkl ruokaöljyä (alkuperäisohjeessa 1,5 dl!)
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääriä, jauhettuna
1-1,5 tl suolaa

Puhdista linssit, huuhtele ja keitä viisi minuuttia. Kaada linssit siivilään ja ota keitinvesi talteen.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja ruskista niitä ruokaöljyssä 5 minuuttia koko ajan hämmentäen. Lisää berbere, inkivääri ja suola ja jatka hämmentämistä 15 minuuttia. Lisää keitinvettä. Lisää linssit ja hämmennä varovasti, jotta linssit eivät muhennu. Lisää loput keitinvedestä ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Etiopialainen ruoka on ihanaa! Täällä Amsterdamissa on onneksi useita etiopialaisia ravintoloita (valitettavasti mieheni ei tykkää siitä aivan yhtä paljon kuin minä). Niihin on myös kiva viedä suomalaisia vieraita ihmettelemään valtavia ruokavateja, joilta syödään käsin. :->

    Berbereenhän ei tule kuminaa vaan juustokuminaa (cumin), maussa on varsin iso ero. Nykyään tosin monet suomalaiset tuntuvat alkaneen kutsua juustokuminaa kuminaksi, mutta on se aika eri tavaraa... Aika moneen berbereen tulee myös sarviapilaa, mutta sitä ei ehkä kovin monella ole kaapissa.

    VastaaPoista
  2. Maija: hopsan, kuminamoka korjattu! Kiitos huomautuksesta, copypastetin reseptin vaan suoraan alkuperäislähteestä, vaikka itsekin tosiaan käytin tuossa nimenomaan juustokuminaa! :) Nehän on toden totta aivan eri tavaraa ja vahvasti epäilinkin ettei etiopialaiseen ruokaan VOI tulla kuminaa... Pikainen googletus osoittikin epäilykseni sitten oikeaksi.

    Mä en ole toistaiseksi koskaan syönyt etiopialaisessa ravintolassa, mutta täällä Suomessa Töölöön on noussut paljon kehuttu etiopialainen ravintola, jonne pääsyä odotan innolla. Mesta on ilmeisen suosittu, sillä puhelimeen ja yhteydenottopyyntöön ei ole vastattu lukuisista yrityksistä huolimatta. :\

    VastaaPoista
  3. Heipsan,

    käytitkö tahnaan puna- vai valkoviiniä? Onkohan sillä kauheasti väliä?

    Ps. blogissasi on hirmuinen määrä kivoja reseptejä! :) Kiitos niistä!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: en osaa sanoa kuinka kauheasti viinin värillä on väliä, mutta minä käytin punaviiniä, koska useimmissa selaamissani berbere-tahnaresepteissä oli käytetty punaviiniä. Mutta jos kaapista löytyy vaikka valkkarin jämät muttei punkkua, niin kyllä mä ihan huoletta sen valkkarin sitten sinne lykkäisin :) sen nesteen tarkoitus on kuitenkin lähinnä kosteuttaa tahnaa, ja olipa jossakin berbere-ohjeessa käytetty ihan vettäkin viinin tilalla.
    Ja kiva että olet löytänyt täältä kivoja reseptejä! Se on aina yhtä mukava kuulla. :)

    VastaaPoista