25. tammikuuta 2012

Kikhernekorma

En nyt tiedä johtuuko tästä yhtä-äkkisestä lumen ja pakkasen määrästä, kaukomaille kaipuusta vai mistä, mutta viime aikoina on tehnyt mieli lähes yksinomaan aasialaisia ruokia. Jääkaapin alahylly on tälläkin hetkellä sitruunaruohon, kaffirlimetinlehtien, tuoreen korianterin ynnä muiden eksoottisvivahteisten ainesten kansoittama.

Tänään oli intialaisen appeen vuoro. Olen aina kuvitellut, että palak paneer on ruuista rumin, mutta se sai kyllä tästä alla olevasta ruuasta erittäin varteenotettavan haastajan. Vaan ällös peljästykö, ruoka oli silti oikein hyvää - siitäkin huolimatta, että taisin vähän himmailla mausteiden kanssa. Omaan makuuni tämä olisi nimittäin saanut olla maultaan vielä vähän tujakampaa ja mausteisempaa. No, upposi silti tällaisena lumisena talvipäivänä.

Ruskean ruuan kuvaaminen pimeänä päivänä = aina yhtä hyvä idea.

 
Kikhernekorma, 4 annosta
(resepti Otavan Curryruoat -kirjasta)

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
1 tl raastettua inkivääriä
50 g (1 1/4 dl) mantelijauhetta
2 rkl voita tai gheetä
1/4 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1,5 tl juustokuminaa
1,5 tl jauhettua korianteria
1 tlk (4 dl) kookosmaitoa
1 tlk kikherneitä
1,5 tl garam masalaa
suolaa, sokeria
tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chilipalot pituussuunnassa, poista siemenet, pese ja hienonna. Sekoita keskenään sipuli, chili, inkivääri ja mantelijauhe.

Kuumenna voi kattilassa. Lisää kardemumma, kaneli, juustokumina ja korianteri sekä sipuli-manteliseos ja paista 2-3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää kookosmaito ja kikherneet. Anna porista hiljalleen noin 15-20 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla, sokerilla ja garam masalalla. Jatka keittämistä vielä pari minuuttia. Tarjoa kastike basmatiriisin kanssa ja koristele annokset tuoreella korianterilla.

6 kommenttia:

  1. Herkullista, niin ihania makuja tässä ruoassa!

    VastaaPoista
  2. Moi!

    Random tyyppi täällä. Halusin vaan kertoa, että kaverin kanssa löydettiin tämä blogisi joku puolisen vuotta sitten ja ollaan siitä lähtien oltu sun fanejasi. Yleensä aina kun yhdessä kokkaillaan, tullaan nimenomaan tänne sun blogiisi valitsemaan joku makoisa resepti. Tykätään tosi paljon näistä kokkailuistasi, toivottavasti inspiraatio bloggailuun palailee koska me ainakin odotetaan vesi kielellä uusia reseptejä sulta! :)

    VastaaPoista
  3. Nam, vaikuttaa täydelliseltä talviruoalta!

    VastaaPoista
  4. Hovkonditorn: juu, tässä on kyllä oivalliset mausteet, vaikka hieman enemmän olisi tosiaan saanut olla maussa potkua :)

    Anonyymi: oi ihanaa, faneja! :D Kiitos aivan hurjan ihanasta viestistäsi, mä koitan parhaani mukaan tsempata tämän blogihomman suhteen nyt. Välillä tulee väkisinkin lyhyempiä bloggaustaukoja, kun muu elämä häiritsee toisinaan tätä blogiharrastusta, mutta noin muuten on ihan hyvä fiilis tästä bloggailusta nyt. Lisää reseptejä tulee siis tippumaan jatkossakin taisaiseen tahtiin, nou hätä! :)

    Heini: pakkasruokaa parhaimmillaan!

    VastaaPoista
  5. Ihan alkuun iso kiitos ihanasta ruokablogista, eksyin tänne ihan sattumalta joku tovi sitten ja innolla aina odottelen uusia päivityksiä reseptirintamalla. :)

    Tämä ruoka houkuttaisi kovasti, mutta tuli mieleeni, että lieneekö sulla kokemusta, mahtaakohan tämä olla perheen pienimmille turhankin mausteista (5v. ja 8v.)? Meillä ollaan pupellettu jo liiankin monta vuotta varsin mietoa pöperöä lasten takia ja olisikin korkea aika vaihtaa vähän makumaailmaa. Ja kustannuspoliittisista syistä kun montaa ruokaa ei olla tähänkään asti ruokakunnalle alettu samana päivänä vääntelemään. :D

    Terkuin,
    Teresa

    VastaaPoista
  6. Heippa Teresa! Kiitos itsellesi, mukavaa että olet löytänyt tiesi tänne! :)

    Itsellänihän ei omia lapsia ole eikä muutenkaan juurikaan kokemusta lasten ruokailutottumuksista, joten siinä mielessä vähän vaikea arvioida, mikä sitten on liian mausteista ja mikä ei.. Kuten sanottu, tämä ruoka oli näillä maustemäärillä mun makuun vähän laimean makuista, mutta tietysti lasten ollessa kysymyksessä ainakin tuota chilin ja valkosipulin määrää kannattaa kyllä varmastikin vähentää. Muutenkin kannattaa lisätä mausteita vaikka vähän kerrallaan, maistaa ja tunnustella - mausteita voi aina laittaa lisää, mutta pois niitä ei enää voi ottaa. Tämän parempaa neuvoa en oikein keksi. :D

    VastaaPoista