9. lokakuuta 2011

Mozzarellalla gratinoidut herkkusienet

Keittokirjahamstraukseni on parin viime viikon aikana ehkä ihan aavistuksen verran levinnyt käsiin. Tästä on syyttäminen erinäisiä kirja-aleja, joita tuntuu nyt pukkaavan joka puolelta. Minullahan ei selkärankaa ole nimeksikään, ja siksipä keittokirjahyllyäni komistaa nyt "ihan vain muutama" (lue: kahdeksan) uutta ruokaopusta. Puolustuksekseni on sanottava, että ostan keittokirjoja ylipäätään pääsääntöisesti vain aleista, ja silloinkin melko harkiten: esimerkiksi kaikista turhimmat, hutaisten kasaan kyhätyt halpisläpyskät jätän nykyisin suosiolla kauppaan, ja mukaani lähtee ainoastaan laadukkaita, ihania, kauniita, rakkaudella ja ajatuksella työstettyjä teoksia, joita tiedän hypisteleväni onnellisena vielä pitkään ja joiden reseptit menevät takuuvarmasti käyttöön keittiössäni. Toiset keräävät postimerkkejä, minä keittokirjoja.

Viimeisin hairahdukseni tapahtui eilen Stockan Hulluilla päivillä, joilta mukaani tarttui Tessa Kiroksen Falling Cloudberries sekä Jamie Oliverin Jamie's Italy. Ihmeellistä kyllä, ostin ihka ensimmäisen Jamie-kirjani vasta tämän vuoden puolella, mutta Jamien tarinointitapa vei heti mennessään. Jännä, miten sitä voikin uppoutua ruokakirjoihin tällaisella intensiteetillä!  Jamien kirjasta ensimmäisenä lähti kokeiluun mozzarellalla gratinoidut sienet, joita naatiskeltiin rapsakan leivän kanssa bruschetta-tyyliin. Väittäisin kyllä, että leivän lisäksi nämä mozzarellasienet menisivät myös lisukkeena vaikkapa kalan rinnalla...


kaksi isoa kourallista herkkusieniä
2 x 150 g mozzarellapalloa
pari tuoretta timjaminoksaa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
extra virgin -oliiviöljyä

Viipaloi sienet ohuiksi ja revi mozzarella. Aseta sieniviipaleet uuninkestävään vuokaan ja laita niiden päälle revitty mozzarella sekä timjaminlehdet. Mausta merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla ja pirskota päälle oliiviöljyä. Laita sienet 175-asteiseen uuniin siksi ajaksi, kunnes juusto on sulanut ja se alkaa kuplia. Tarjoa rapean leivän kanssa.

3 kommenttia:

  1. Omasta hyllystäni löytyy molemmat kirjat, ne ovat täynnä ihania ohjeita ja kuvia. Laadukkaita opuksia molemmat, tykkään kovasti.

    VastaaPoista
  2. Petriina: niin ovat! Kuvat ja tarinat ovat tärkeä osa keittokirjoja - niiden laatureseptien ohella tietenkin :)

    VastaaPoista
  3. Nämä ovat kyllä jotenkin niin suloisia suupaloja!

    VastaaPoista