7. kesäkuuta 2011

Aasialaiset haukipyörykät

Hei hoi hauki, tervetuloa Tukholmaan! ..siis en voi olla ainoa, jolla tuo rallatus jää soimaan repeatillä päähän aina, kun sattuu kokkailemaan jotain hauesta? Tosin itse toivotin tänään hauen tervetulleeksi pikemminkin Aasiaan...

No mutta. On taas se aika vuodesta, kun anoppikokelas täydentää säännöllisin väliajoin pakastimemme sisältöä haukifileillä. Ja sehän passaa, mitä nyt välillä olen hätää kärsimässä sen kanssa, mitä niistä ruuaksi keksisi. Koska en varsinaisesti ole mikään mestari käsittelemään kalaa, päädyn melkein aina antamaan hauelle kyytiä jonkin sortin teho- tai sauvasekoittimella. Niin tällä kertaa, koska ne ruodot nyt vaan ON niin isoja ja pelottavia, enkä ikinä saa nyppäistyä joka ikistä yksilöä pois. Seuraava resepti on peräisin Anna-lehdestä - sen tarkempaa lähdeviitettä minulla ei ikävä kyllä ole antaa, koska tallessa oli tosiaan vain tämä yksi ruokaosiosta repäisty sivu. Ihan hyviä pyöryläisiä joka tapauksessa tuli, hauki selvästi tykkää Aasia-mauista!


Haukipyörykät
(4 annosta)

500 g haukifileetä tai muuta vaalealihaista kalaa

1 limetin mehu
1 dl kookoskermaa
2 keltuaista
2 rkl maizenaa
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl kalakastiketta
1/2 tl chiliä
1/2 tl suolaa
+ keittämiseen kalalientä
+ paistamiseen öljyä ja kurkumaa

Paloittele haukifilee. Pane kalapalat monitoimikoneeseen ja jauha sileäksi. Lisää kookoskerma, keltuaiset, mausteet ja maizena. Sekoita massa tasaiseksi. Kuumenna kalaliemi kattilassa. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin tai kahden lusikan avulla pyöryköitä. Kypsennä aina viisi pyörykkää kerrallaan kalaliemessä. Pyörykät ovat kypsiä liemen pintaan noustessaan. Anna pyöryköiden valua kuiviksi.

Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä, lisää väriksi pari hyppysellistä kurkumaa. Paista pyörykät ruskeiksi ja tarjoa niiden kanssa makeaa chilikastiketta, riisiä ja kirpeitä kurkkuja.

Kirpeät kurkut

1/2 kurkku
silputtua chiliä
2 rkl riisiviinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa
tuoretta korianteria

Leikkaa kurkku ohuiksi viiplaiksi. Lisää joukkoon silputtua chiliä ja korianteria. Pirskottele päälle suolalla ja sokerilla maustettua viinietikkaa. Anna kurkkujen maustua hetki.

5 kommenttia:

  1. Hauki on namia. Ihan paistettuna voissa ja sopivilla mausteilla itse sitä napostelen. Mutta totta tosiaan, ne ruodot. :/
    Tehosekoitin sanoi kotona räks, joten en saa millään nyt tuota taikinaa tehtyä. Pyörykät kyllä houkuttavat...
    Anoppikokelaaltani en valitettavasti saa haukea, mutta syssymmällä mustaviinimarjoja. <3
    ST

    VastaaPoista
  2. Kansallisilla kalapäivillä.. Jep, nyt se soi munkin päässä. Ja tulee aina kalatiskillä mieleen. Onpas hyvän kuuloiset maut tuossa kalan kaverina, testaan!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ST & Jytis kommenteistanne - ja anteeksi, etten ole käynyt täällä blogin puolella niihin vastaamassa! Nämä pyöryläiset olivat ihan hyviä, vaikkakin taisin ehkä pitää hieman enemmän näistä vähän aiemmin valmistamistani haukipihveistä:
    http://pippurimylly2.blogspot.com/2011/02/top-chef-blogihaaste-hei-hoi-hauki.html

    VastaaPoista
  4. Luin blogiasi jo tuolla vuodatuksen puolella ja olen saanut täältä paljon ideoita ruuanlaittoon. Maukkaiden arkiruokien reseptejä ei voi koskaan olla liikaa. Kiitos siis herkullisesta blogistasi! :) Tänään tuli kokeiltua näitä haukipalleroita itse pyydetystä hauesta - hyvää oli!

    VastaaPoista
  5. Herkullisen näköisiä pyöryköitä! Näitä pitääkin joku kerta kokeilla, kun meilläkin tuota haukea useasti on, joten kaikki uudet reseptit ovat tervetulleita.:)

    VastaaPoista