2. helmikuuta 2011

Top Chef -blogihaaste: Hei hoi haukiViikko sitten se vihdoinkin sitten alkoi, nimittäin Suomen ihka ensimmäinen Top Chef! Olen seurannut Jenkkilän versiota hartaudella, ja vähintään yhtä hartaudella olen odottanut tätä Suomen ikiomaa versiota alkavaksi. Viime viikolla nähtiin avausjakso, ja hyvältä vaikutti kaikin puolin.

Suomen Top Chef -ohjelman myötä ilmoille pärähtää myös Top Chef -blogihaasteet, joissa ruokabloggaajat suorittavat 
aina jonkinlaisen ruuanlaittoon liittyvän tehtävänannon, ja aikaa ruuan valmistukseen on yksi päivä. Tämä on ensimmäinen haaste kaiken kaikkiaan kolmesta blogihaasteesta.

Kuva täältä.


Ensimmäisen blogihaasteen aiheena on hauki, aivan kuten illan Top Chef -jaksossakin. Ja sehän passaa! Hauki on ystävä monestakin syystä. Tärkeimpiä ovat tietysti eettiset ja ekologiset seikat, kasvaahan haukea villinä ihan lähellä kotivesistöissämme. Hauki ei sinänsä välttämättä ole lempparikalani, mutta roskakalan maine harmittaa, sillä hauestakin on mahdollista saada eri maukasta ruokaa. Wikipedian mukaan muuten ranskalainen keittiö arvostaa suuresti haukea ruokakalana, mistä johtuen se on Ranskassa kalliimpaa kuin esimerkiksi lohi. Siinäpä meille suomalaisille ajattelun aihetta!

Koska muu elämä piti minut kiireisenä haasteen toteuttamisen aikaan, en jäänyt miettimään kovinkaan syvällisesti, mitä hauesta tekisin. Halusin tehdä jotain suhteellisen mutkatonta, ja itse asiassa tartuin kutakuinkin ensimmäiseen ideaan, joka mieleeni juolahti. Thai-henkisiä kalapihvejä minun on pitänyt kokeilla jo pitkään, ja nyt kun tämä haukihaaste tähän sopivasti eteen tupsahti, niin minulla oli aika lailla selvät sävelet alusta lähtien.


Tiedän, että joidenkin mielestä hauen ja thai-makujen yhdistäminen voi kuulostaa jokseenkin epäilyttävältä, mutta sitä se ei suinkaan ole. Ei nimittäin uskoisi, että näissä pihvilöissä ylipäätään on haukea. Mikä tahansa vaalealihainen kala sopii näihin, hauki siinä missä muutkin. Pihvit maittoivat sekä minulle että kanssamaistelijalle, joskin molemmat olivat sitä mieltä, että chilikastike (tai muu vastaava) on ihan ehdoton kalapihvien kaveriksi. Lime ja korianteri toivat pihveihin eloa ja raikkautta. Chilikastikkeen lisäksi kyhäsin lisukkeeksi kookosriisiä ja höyrytettyjä vihreitä papuja. Alla lopputulos resepteineen.


Thai-kalapihvit
400 g haukea fileenä
2 kevätsipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukkua korianteria
1 rkl punaista currytahnaa
1 rkl kalakastiketta
1 tl inkivääritahnaa
1/2 limen mehu ja raastettu kuori
1 kananmuna

Poista hauesta ruodot mahdollisimman hyvin ja paloittele se. Silppua kevätsipulit, valkosipuli ja korianteri. Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja jauha ne rouheaksi massaksi. Muotoile massasta pieniä pihvejä. Paista pihvit pannulla rasvassa molemmin puolin kullanruskeiksi.

Kookosriisi
3 dl jasmiiniriisiä
4 dl kookomaitoa
2 dl vettä
sokeria
suolaa

Kaada kattilaan kookosmaito, vesi ja riisi. Mausta sokerilla ja suolalla. Kuumenna, kunnes vesi kiehuu. Pienennä lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla, kunnes se on kypsää.

Chilikastikkeeseen tuli:
0,5 dl sweet chili -kastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl limenmehua
pieni pala punaista chiliä silputtuna

Haukipihvit ennen paistinpannuun tutustumista.

Tämä minun haukiruokani on tietysti kovin arkinen ja kotikutoinen - tänään illalla selviää, minkälaisia luomuksia ammattilaiset hauesta taikovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti