30. syyskuuta 2009

Yrttitonnikalaa, muna-sitruunakastiketta ja pinaattipaistosta

Varsin intensiivinen, välillä jopa paniikinomaisiakin piirteitä saava gradunkirjoitusprojektini on aiheuttanut sen, että postaukset täällä blogissa laahaavat välillä reippaasti jälkijunassa. Saanko siis esitellä, kalaruokaa peräti neljän viikon takaa.. En ihan oikeasti nyt oikein tiedä, pitäisikö tämä bloginpito pistää toistaiseksi kokonaan jäähylle ja keskittyä noihin ns. tärkeämpiin asioihin, vai onko tämä blogihöpöttely yksi niistä vapaa-ajan turhakkeista, jotka pitävät minut tällä hetkellä järjissäni kaiken paineen alla :D mene ja tiedä.

No mutta. Vaikka tämän sapuskan tekemisestä on jo aikaa, makuelämys on vielä tuoreessa muistissa; oli nimittäin eri hyvää, ihan minunlaistani muonaa! Tonnikalapihvit oli ongittu pakastealtaasta, mutta niiden paistaminen onnistui kerrankin niin hyvin, etteivät juurikaan hävinneet tuoreelle tonnikalalle. Muna-sitruunakastike, joka on muuten lainattu kreikkalaisesta keittiöstä, yllätti positiivisesti ja oli ihan mielettömän hyvää. Ei pinaattilisukkeessakaan mitään vikaa ollut, joten summa summarum: tämä oli harvinaisen onnistunut ateriakokonaisuus.

           

Yrtti-tonnikalapihvit
2 tonnikalapihviä (yht. 250 g)
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
sitruunamehua
tuoretta persiljaa ja oreganoa
suolaa ja pippuria

Sulata tonnikalapihvit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keskenään öljy, murskatut valkosipulinkynnet, sitruunamehu sekä yrtit ja mausteet. Valele pihvit kauttaaltaan yrtti-öljyseoksessa ja anna marinoitua pari tuntia. Paista sitten pihvit pannulla pakkauksen ohjeen mukaan. Parhaan lopputuloksen saat, kun jätät pihvien sisimmän osan punertavaksi.

Muna-sitruunakastike
(ohje täältä)
1 rkl voita tai margariinia
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl kasvislientä
1-2 munankeltuaista
1/2 sitruunan mehu
Sulata voi miedolla lämmöllä, lisää jauhot ja sekoita kunnes syntyy kiiltävä seos. Lisää kuuma liemi ja kiehauta hiljaisella lämmöllä. Pidä lämpimänä. Vatkaa keltuaiset kevyesti sitruunamehun kanssa. Lisää varovasti kuumaa lientä koko ajan sekoittaen. Kuumenna kastike, mutta älä enää keitä.

Pinaatti-tomaattipaistos
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
150 g tuoretta pinaattia
n. 200g kirsikkatomaatteja
balsamicoa, suolaa, pippuria

Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Huuhtele pinaatti ja suikaloi lehdet. Halkaise kirsikkatomaatit. Paistele sipuleita pannulla öljyssä ja lisää sitten joukkoon pinaatti ja tomaatit. Freesaa hetki ja mausta.

29. syyskuuta 2009

Välimeren pasta

Simppelit, hyvistä raaka-aineista kootut pastat ovat aina olleet heikkouteni, mutta viime aikoina pastaa ei ole tullut kokkailtua nimeksikään. Asiaan tuli hieman muutosta, kun selasin ystäväni luona Olivia -lehteä ja bongasin sieltä jotakuinkin seuraavanlaisen pastareseptin. Naputtelin ainekset kännykkään muistiin ja ryhdyin kotona sitten tuumasta toimeen. Näppärää, nopeaa ja namia - siinä kaikki, mitä joinakin laiskoina päivinä vaatimukseksi ruuanlaitossa asettaa.

               

(4 annosta)

1 sipuli
400 g tomaattimurskaa
3-5 porkkanaa
1 dl punaista pestoa
1 dl mustia oliiveja
2 dl ruokakermaa
200 g fetajuustoa
n. 150 g kirsikkatomaatteja
suolaa, pippuria, basilikaa

Pilko sipuli, raasta porkkanat ja halkaise kirsikkatomaatit. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja kuullota siinä sipulia hetki. Lisää tomaattimurska pannulle ja anna kiehahtaa. Heitä sekaan raastetut porkkanat, pesto, oliivit ja ruokakerma. Keittele miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi fetajuustokuutiot ja kirsikkatomaatin puolikkaat. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Tarjoa fettuccinen kanssa.

25. syyskuuta 2009

Kookoksinen tofu-nuudelikeitto

Yksi suurimmista ruokavillityksistäni juuri nyt ovat kookosmaitopohjaiset keitot, jotka on maustettu thaikeittön maustein. Tulee kuulkaas aivan tautisen hyvää lientä! Pääaineksia voikin sitten lisäillä ihan tilanteen mukaan. Tällä kertaa sopassa mukana pakastimesta/jääkaapista löytyneitä asioita, eli tofua, paprikaa, maissia ja sokeriherneitä. Mikäli kotoa ei löydy esimerkiksi noita kaikkia tahnoja, ei huolta; hyvää pitäisi tulla kunhan nyt ainakin kookosmaidon, currytahnan ja limen säilyttää. Saatoin muuten käydä rääppimässä soppaa vielä jäähtyneenäkin suoraan kattilasta.. Se kertonee jotain siitä, miten paljon tästä tykkäsin.

           

(4 annosta)

500g tofua
1 tl chilitahnaa
soijakastiketta

8 dl kanalientä
4 dl kookosmaitoa
1 pieni punainen paprika
100 g maissia
kourallinen sokeriherneitä
1 rkl punaista currytahnaa
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
1-2 rkl soijakastiketta
1/2 limen mehu ja kuori
1 kuivattu punainen chili
n. 80 g täysjyvänuudeleita

Kuutioi tofu. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja freesaa siinä chilitahnaa hetki. Lisää joukkoon tofukuutiot ja kääntele varovasti. Kaada päälle soijakastiketta ja sekoita. Paistele tofuja kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa ja siirrä ne sitten syrjään odottamaan.

Paloittele paprika ja pilko sokeriherneitä tarvittaessa pienemmiksi. Raasta puolikkaan limen kuori ja pilko chili. Kuumenna kanaliemi kattilassa kiehuvaksi ja lisää joukkoon kookosmaito, paprikat, maissit ja sokeriherneet. Lisää myös curry-, inkivääri- ja sitruunaruohotahna, soija, chili sekä limen mehu ja kuoriraaste. Keittele viitisen minuuttia. Lisää sitten joukkoon nuudelit. Anna kiehua, kunnes nuudelit ovat kypsiä.

23. syyskuuta 2009

Soijarouheinen sieni-kaalipata

Minä olen henkeen ja vereen syksyihminen. Onhan kesäkin toki aina kiva, mutta kesän jälkeen parasta on, kun saa ruveta fiilistelemään kaikkia syksyjuttuja; pimeneviä iltoja, villasukkia ja omaan kotiin käpertymistä kun ulkona sataa kaatamalla. Sekä tietysti syysruokia!

Lempparisyysmuonaani ovat höyryävän lämpimät keitot, uunissa muhitetut laatikkoruuat sekä sieni- ja kaalisapuskat. Tähän ruokaan upotin sekä sieniä että kaalta. Ruuan tekemiseen kannattaa varata iiiso pata tai kattila, ainakin jos sen tekee samalla taktiikalla kuin minä. Minua nimittäin laiskotti, ja kypsensin kaikki ainekset (soijarouhetta lukuunottamatta) samassa kattilassa, vaikka vähän ahdasta meinasi tullakin. Kaalin ja ohran voi tietysti myös keittää erikseen toisessa kattilassa ja lisätä sitten kypsinä muiden ainesten joukkoon. On muuten superkevyttä apetta!





1 dl soijarouhetta
2 dl kasvislientä
jauhelihamaustetta, paprikajauhetta

1 iso sipuli
1,5 dl silputtuja pakastettuja kantarelleja
1,5 dl kuivattuja suppilovahveroita
n. 7 dl kasvislientä
n. 800 g valkokaalia
1 dl rikottuja esikypsennettyjä ohrasuurimoita
2 porkkanaa
siirappia
meiramia
suolaa, musta- ja valkopippuria

Keitä soijarouhe kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Mausta jauhelihamausteella ja paprikalla. Siirrä syrjään odottamaan.

Hienonna sipuli ja sienet. Pilko kaali ja porkkanat. Liota suppilovahveroita hetki vedessä ja sulata kantarellit. Kuumenna loraus öljyä padassa/kattilassa ja kuullota siinä sipuleita ja sieniä, kunnes sienistä irtoava neste haihtuu. Kaada päälle kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää joukkoon kaali ja anna kiehua hiljalleen. Kun kaali alkaa pehmetä, lisää joukkoon ohra ja porkkanat. Hauduttele hiljalleen kannen alla puolisen tuntia, kunnes ohra ja porkkana ovat kypsiä. Lisää tarpeen mukaan vettä. Mausta meiramilla, suolalla, pippurilla ja siirapilla ja anna hautua vielä hetki. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

21. syyskuuta 2009

Uutuusnaksuja ja texmex-salaattia

Sain tuossa pari viikkoa takaperin kotimaisen Real Snacksin uudet tortillalastut testaukseen, mutta vasta nyt viikonloppuna ehdimme niitä maistelemaan. Kyseessä on siis markkinoiden ensimmäiset kotimaiset maissilastut, joita tehtaillaan Pyhännän tehtaalla. Makuvaihtoehtoja näissä uutuusnaksuissa on neljä: original, cheese, jalapeno ja chili. Erona kilpaileviin tuotemerkkeihin on ainakin se, että energiaa näissä mainostetaan olevan vähemmän, ja pakkauskokovaihtoehtoja löytyy puolestaan enemmän.

            
                                                kuvat: www.realsnacks.fi

Arvon testiryhmämme (eli minä ja avokkini) arvosti tuotteessa luonnollisestikin kotimaisuutta, joka on toki aina ehdoton plussa. Kiitosta heruu lisäksi siitä, että naksuja on saatavana myös pienissä 75:n gramman pusseissa - ehdottoman positiivista kehitystä nykypäivänä, kun harmillisen montaa karamelliä, sipsiä ja muuta herkkua on saatavana vain megasuperjättikoossa. Itse syön esimerkiksi kaikenlaisia sipsejä ja muita raksuja niin vähän ja harvoin, että arvostan kyllä näitä pienempiä pakkauskokoja suuresti. 

Saimme testaukseen original- ja juustonaksut, joista jälkimmäiset olivat meidän molempien lemppareita näistä kahdesta. Original -lastuihin jäimme sen sijaan kaipaamaan vähän lisää makua, mutta toisaalta me olemmekin paatuneita maustetun ruuan ja erityisesti tulisten makujen ystäviä. Noita jalapeno- ja chiliversioita on ehkä tästä syystä siis testattava myös. Molempien mielestä sekä maussa sekä rakenteessa oli jotain erilaista kuin muissa vastaavissa tuotteissa - mutta mitä, sitä emme ihan osanneet sanoiksi pukea :D
Osa raksuista päätyi seuraavanlaiseen texmex -vivahteiseen salaattiin. On varmaan vääryys kaikkia salaatteja kohtaan kutsua tätä salaatiksi, vaikka kyllä tuolta sipsi-, salsa- ja ranskankermakasan alta ihan oikeasti niitä rehujakin löytyi.. Kasvissyöjät voinevat korvata kanan vaikkapa kidneypavuilla.

           

Texmex-salaattiin tuli:

jäävuorisalaattia
tuorekurkkua
kirsikkatomatteja
punaista paprikaa
maissia
tacomausteella maustettua broileria
tortillasipsejä
punasipulia
jalapenoja
salsakastiketta
ranskankermaa
juustoraastetta

Jaa että mitenkäs tuota sitten oikein syötiin? Ihan hyvä kysymys. Itse katsoin parhaaksi toisella kädellä haarukoida salaattia ja toisella taas kauhoa tortillasipsejä dippeineen ääntä kohti. En ollut aiemmin tämän tyyppistä settiä tehnytkään, mutta hyvin maistui!

19. syyskuuta 2009

Munakoisoa parmalaiseen tapaan

...tai ainakin sinnepäin :) Kesästä asti minulla on ollut klemmarilla merkittynä Puolen tunnin kokki -kirjan sivu 250. Sieltä nimittäin löytyy seuraavanlainen mehukas munakoisoresepti. Munakoisohan kuuluu taas näihin, joihin suhtauduin hyvinkin ennakkoluuloisesti vielä joitain vuosia sitten: minua epäilytti siinä niin ulkonäkö, nimi kuin makukin. Nyttemmin ollaan kuitenkin koisojen kanssa ihan hyviä kavereita, ja ihan erityisesti pidän kaikesta, missä yhdistetään tomaatti ja munakoiso. Ovat nimittäin vallan mehukas parivaljakko. Tässä lisäkeruuassa koko komeuden kruunaa maistuvat juustot. Aivan erinomainen lisäke monenlaiselle ruualle, meillä  tämä maistui broilerin fileeleikkeiden kera.

Alkuperäisestä ohjeesta poiketen olen esim. lisännyt tomaattikastikkeen määrää (alkuperäisessä ohjeessa käytetään 2 dl tomaattisosetta). Tällä minun ohjeella vuokaan jää jonkin verran nestettä, mutta minä pidin tästä hieman vetisenä. Lisäksi grillikypsennys on vaihtunut uunikypsennykseen, yrttien määrää lisätty jne. Tässä ohje kuitenkin niin kuin minä tein.

 
(lisäkkeeksi neljälle)

500 g munakoisoja
oliiviöljyä
125 g mozzarellajuustoa
1 ruukku basilikaa tai oreganoa
1 tlk tomaattimurskaa
loraus vettä
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa, sokeria, mustapippuria
parmesaania

Huuhtele ja puhdista munakoisot. Viipaloi ne sitten ohuiksi pyörylöiksi. Kuumenna oliiviöljyä isossa paistinpannusaa tai kahdessa pienessä pannussa. Paista munakoisoviipaleet siinä kohtalaisella lämmöllä kerran välillä kääntäen kauniin ruskeiksi. Lisää öljyä, jos tarpeen. Valmista tomaattikastike kumoamalla tomaattimurka kattilaan. Kuumenna, lisää tomaattipyre, hieman vettä sekä mausteet. Anna hautua hetki miedolla lämmöllä. Viipaloi mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Hienonna basilika tai oregano. Asettele valmiita munakoisoviipaleita isoon, laakeaan uunivuokaan kerrokseksi. Lado päälle mozzarellaa, parmesaania, tomaattikastiketta, yrttisilppua ja mausteita, ja jatka näin, kunnes ainekset on käytetty. Raasta päällimmäisen kerroksen päälle parmesaania. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Tarjoile esim. kanan tai kalan kanssa.

17. syyskuuta 2009

Pestoinen papu-pastavuoka

Siitä alkaa nyt olla useampikin kuukausi aikaa, kun raahasin mainiosta Punnitse & Säästä -kaupasta kaikenlaista ruuanlaittomateriaalia kotiin, mm. erilaisia papuja kuivakaappiin hätävaraksi. Cannellinipavut odottivat käyttövuoroaan kaapin perällä aina eiliseen asti, kun päätin tehdä jotain vähän erilaista papumuonaa kuin tavallisesti. Ruoka on kasvisversio aiemmin kokkailemastani broileri-pastavuoasta, johon olen vain vaihtanut ainesosat. Tuo peston, mozzarellan, pastan ja munamaidon yhdistelmä on mielestäni herkullinen pohja tälle uuniruualle, johon muita aineksia voi vaihdella oman mielen mukaan. Jos oikein haluaa herkutella, voisin vaikka vannoa että fetajuusto toimii myös erinomaisesti papujen tilalla.

            

(n. 7 annosta)

7 dl täysjyväcappellipastaa
4 dl liotettuja ja keitettyjä cannellinipapuja
1 pieni kesäkurpitsa
200 g kirsikkatomaatteja
7 aurinkokuivattua tomaattia
reilu desi vihreää pestoa
150 g mozzarellaraastetta
6 dl maitoa
3 kananmunaa
suolaa ja pippuria

Keitä ja valuta pasta. Paloittele kesäkurpitsa, halkaise kirsikkatomaatit ja silppua aurinkokuivatut tomaatit. Pehmennä kesäkurpitsoita hetki pannulla. Lisää pasta ja pesto joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää myös tomaatit, pavut sekä puolet mozzarellaraasteesta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Sekoita munat ja maito keskenään ja mausta se suolalla ja pippurilla. Kaada munamaito vuokaan. Paista vuokaa 200 asteessa noin 50-60 minuuttia. Lisää sitten päälle loppu juustoraaste ja paista vielä kunnes juusto sulaa.

            

14. syyskuuta 2009

Kikherne-porkkanapyörykät

En ole eläissäni tehnyt itse alusta loppuun falafeleja, mutta eräänlaisia kikhernepalleroita intouduin pyörittelemään tuossa jokunen viikko sitten. Olen jo pienen ikuisuuden ajan metsästänyt täydellisten kasvispihvien/-pyöryköiden ohjetta, ja etsintä taitaa kyllä jatkua yhä vaan. Ihan syötäviä näistä sinänsä tuli, mutta rakenteeltaan vähän turhan mössöisiä omaan makuuni - sattumia ja vähän puremavaraa olla pitää! Tuotekehittely siis jatkukoon. Mausteita näihin saapi laittaa reippaalla kädellä, maku jää muuten helposti aivan liian vaisuksi.



1 tlk kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suurehko porkkana
4 aurinkokuivattua tomaattia
liraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1 kananmuna
hieman raastettua parmesania
muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja
persiljaa, ruohosipulia, suolaa ja pippuria

Laita kikherneet kulhoon ja survo ne sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja pilko aurinkokuivatut tomaatit pienemmiksi. Kuullota sipuleita hetki pannulla ja lisää ne sitten kikhernemassan joukkoon. Lisää myös porkkanaraaste, aurinkokuivatut tomaatit, öljy, tomaattipyre, muna, parmesan sekä sen verran jauhoja, että massa pysyy kasassa. Sekoita huolellisesti ja mausta seos. Pyörittele massasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja paista ne pannulla rasvassa kauniin ruskeiksi.

Me syötiin pallerot tsatsikin, tomaattien ja kvinoa-kasvislisukkeen kera (kasvisliemessä keitettyä kvinoaa, jonka joukkoon sekoitettu paprikaa, herneitä, sipulia sekä keitettyä porkkanaa).

13. syyskuuta 2009

Vihreä katkarapucurry

Thaimaalaisten ruokien tekeminen on tavattoman yksinkertaista ja helppoa, jos kotoa löytyy oletusarvoisesti muutama thaikeittiön perusraaka-aine. Esimerkiksi erilaisilla currytahnoilla, kalakastikkeella ja sitruunaruohotahnalla pääsee jo varsin pitkälle, ja ainakin itselleni nämä kotikeittiön kokeilut uppoavat aivan yhtä hyvin thairavintoloiden autenttiset antimet. Tähän taannoin kokkailtuun ruokaan otin mallia useammasta eri vihreän curryn ohjeesta. Mainittakoon, että sitruunaruohon voi myös jättää pois tai sen voi korvata tuoreella sitruunaruoholla, samaten limen mehun voi korvata kaffirlimetinlehdillä, kalakastikkeen soijakastikkeella ja basilikan korianterilla. Herkkua tästä joka tapauksessa tulee!

           

(2 annosta)

1 rkl vihreää currytahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
1/2 rkl raastettua limen kuorta
1/2 rkl limen mehua
1 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria
2 dl kookosmaitoa
180 g katkarapuja
kourallinen sokeriherneitä
tuoretta basilikaa

Kuumenna loraus öljyä pannulla. Lisää currytahna ja sitruunaruohotahna ja kuumenna sekoittan parin minuutin ajan. Lisää limen mehu ja kuoriraaste, kalakastike, sokeri ja kookosmaito. Anna hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää pannulle katkaravut sekä sokeriherneet. Kiehauta, mutta älä keitä. Lisää lopuksi joukkoon silputtu basilika. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

7. syyskuuta 2009

Tomaatti-yrttileipä

Leipominen on kohdaltani ollut viime kuukausina täysin hyllyllä. Kesähelteellä uunin käyttö ei ylipäätään houkuttanut, ja lisäksi olen osittain tietoisestikin vältellyt kaasu-uunin saloihin perehtymistä. Toki olen sillä normaalia ruokaa valmistanut, mutta aina viime viikkoon asti pizzapohja oli ainoa 'leipomus', jota olin sillä edes yrittänyt tehdä. Olin kuitenkin vakaasti päättänyt ryhdistäytyä leipomisen saralla, sillä omien leipien tekeminen tulee edulliseksi ja on noin muutenkin varsin mukavaa ja palkitsevaa puuhaa. Niin siis, tarkoitan tietysti että tulee edulliseksi mikäli ei ole yhtä perso tuoreelle leivälle kuin allekirjoittanut asuinkumppaneineen; meillähän tämä leipä hävisi viimeistä murua myöten vielä saman päivän aikana :D että se siitä "säästämisestä" taaskin. Resepti on peräisin MeNaisista.

           

(1 pellillinen)

2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
3,25 dl kädenlämpöistä maitoa tai kasvislientä
6-7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
täyte:
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
timjamin- ja rosmariininoksia (korvasin kuivatulla)
250 g kirsikkatomaatteja
reilu 2 dl hienoksi raastettua parmesaania
sormisuolaa, rouhittua mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa hiiva, sokeri ja maito taikinakulhoon. Sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva liukenee. Lisää jauhot, suola ja öljy. Vaivaa käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla taikina kimmoisaksi (noin 5 minuuttia). Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi puhtaalla liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Taputtele taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se öljyyn yrttien kanssa. Anna maustua noin 10 minuuttia. Levitä öljyseos taikinalle. Puolita tomaatit ja laita ne taikinan päälle. Ripottele päälle yrtinoksat ja parmesaani.
Paista leipää uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

4. syyskuuta 2009

Kantarellikeitto

Onni on torilta mukaan kaapattu kahden litran säkki kantarelleja. Tai ainakin viime aikoina on kovasti tuntunut siltä.. Erään sadepäivän lämmikkeeksi päätin keitellä kantarelleista keittoa. Olen tullut siihen tulokseen, että kantarelliruokien nerokkuus piilee niiden yksinkertaisuudessa, mitään kovin kummoisia krumeluureja ne eivät mielestäni kaipaa. Niinpä tämänkin keiton halusin pitää mahdollisimman pelkistettynä; kantarellit saavat olla pääosassa, kerma ja mieto maustaminen riittää oheen. Mikäli haluaa kuohkeamman lopputuloksen, keittoon voi tehdä myös rasva-jauhosuuruksen tai sen voi soseuttaa. Koskenlaskija tai muu sulatejuusto ei varmasti myöskään ainakaan pahenna makua.



n. 1/2 l kantarelleja
1 sipuli
suolaa ja pippuria
n. 5 dl kanalientä
2 dl kermaa
tuoretta tai kuivattua persiljaa

Puhdista ja pilko kantarellit. Pilko myös sipuli. Kuullota sieniä ja sipulia voissa kattilassa, kunnes sienistä irtoava neste haihtuu. Ripauta päälle suolaa ja pippuria. Kaada päälle kanaliemi ja kerma. Anna porista miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia välillä sekoitellen. Viimeistele keitto silputulla persiljalla ja tarkista suola.

1. syyskuuta 2009

Tofua ja kasviksia hapanimeläkastikkeessa

Kuten olen jo aiemmissa postauksissa toitottanut, olen nyt menettänyt sydämeni näille etnokauppojen tofuille. Eritoten olen tykästynyt Super Tahoeen, joka maistuu minulle eriskummallisen hyvin jo ihan miedostikin maustettuna. Välillä kuitenkin pehmeiden tofujen rakenne harmittaa: en tiedä sattuiko käsiini tällä kertaa jotenkin viallinen yksilö vai oliko tofu lojunut pakkasessani jo vähän liiankin kauan, mutta tämänkertainen tofu oli rakenteeltaan harmillisen höttöinen ja mureneva. Tofu vaati superhellävaraista käsittelyä, ja päädyinkin maustamaan tofun etukäteen ja lisäämään sen kastikkeen joukkoon hyvin varovaisesti vasta loppuvaiheessa. Kastikkeen maut se jätti näin ollen imaisematta itseensä, mutta eipä tuo menoa sinänsä haitannut. Ihmeellistä kyllä, blogissani ei näköjään ole ainuttakaan sweet&sour-kastikkeen ohjetta, mutta tuleepahan korjattua tuokin epäkohta tämän postauksen myötä. Kehotan suhtautumaan ainesmääriin varauksella erityisesti hapanimeläkastikkeen osalta, tämän tekemisestä on nimittäin kulunut jo viikkoja eivätkä ainesmäärät täten ole ihan terävimmässä muistissa.

           

(4 annosta)

500 g tofua
1 valkosipulinkynsi
1 tl chilitahnaa
1 tl inkivääritahnaa
soijakastiketta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
2 suurehkoa porkkanaa
1 tlk minimaisseja
1 tlk ananasta (ota liemi talteen)
kasvislientä
Hapanimeläkastike
1 dl ananasmehua
2 rkl soijaa
3 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl maissijauhoa

Kuutioi tofu. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja heitä joukkoon murskattu valkosipulinkynsi sekä chili- ja inkivääritahna. Freesaa hetki ja lisää sitten joukkoon tofukuutiot. Paistele sekoittaen tovi. Kaada päälle soijastiketta ja sekoita huolellisesti. Anna tofujen paistua kunnes ovat ottaneet itseensä hieman väriä. Siirrä tofukuutiot sitten syrjään odottamaan.

Lohko sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Pilko paprika ja porkkanat. Tee hapanimeläkastike eli sekoita keskenään ananasmehu, soija, sokeri, viinietikka, tomaattipyre ja maissijauhot. Kuumenna pannulla taas loraus öljyä ja freesaa siinä sipuleita hetki. Lisää sitten joukkoon paprikat ja porkkanat ja kääntele niitä. Kaada pannulle hieman kasvislientä ja jätä kasvikset hautumaan miedolla lämmöllä. Kasvisten tulee olla pehmeitä mutta napakoita. Lisää sitten ananaspalat ja minimaissit joukkoon ja kaada päälle hapanimeläkastike. Anna kiehahtaa ja keittele miedolla lämmöllä hetki. Lisää tarvittaessa suolaa. Kääntele lopuksi tofukuutiot joukkoon ja sekoita. Tarjoa kastike nuudelien tai riisin kanssa. Ripottele päälle halutessasi silputtua tuoretta basilikaa.