18. helmikuuta 2012

Maa-artisokkakeitto kera rucolaöljyn

Lauantai, ja tartuin kauhan varteen tänään vasta toista kertaa tällä viikolla. Hävyttömän paljon on tullut viime aikoina harrastettua ulkoruokailua ja muuten vaan luistettua keittiöhommista. 

Tänään tein taas sellaisen virheliikkeen, että lähdin ruokakaupan lauantairuuhkiin ihmettelemään vasta paikan päälle, että mitä sitä tänään söisi. HeVi-osasto veti  tänään kaikkein voimakkaimmin puoleensa, ja hetken siellä pällisteltyäni tartuinkin maa-artisokkiin ja puikulaperuniin. Pientä vivahde-eroa perinteiseen maa-artisokkakeittoon hain tällä kertaa rucolaöljystä, joka olikin oiva lisä. Öljyä jäi jonkun verran yli, joten se pääsee tänään ainakin vielä pizzan päälle lisämakustajaksi - kelvannee kyllä myös vaikkapa salaatinkastikkeeksikin.


Maa-artisokka-puikulaperunakeitto
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
500 g maa-artisokkaa
400 g jauhoista puikulaperunaa
noin 8 dl kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna kattilan pohjalla loraus oliiviöljyä ja nokare voita. Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa.Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat. Heitä maa-artisokat sipulien sekaan ja kääntele muutaman kerran. Kaada päälle kasvisliemi ja heitä perään perunat. Anna porista hiljalleen noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ja maa-artisokat ovat kypsiä. Nosta kattila pois liedeltä ja aja keitto sauvasekoittimella sileäksi. Nosta takaisin liedelle, kuumenna ja lisää kerma. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.


Rucolaöljy

1 ruukku rucolaa
0,75 dl oliiviöljyä
tiraus sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Aja silputtu rucola ja oliiviöljy sauvasekoittimella/monitoimikoneessa tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla ja sekoita. Tiputtele rucolaöljyä jokaiselle keittoannokselle.


Pesto-mozzarellaleipäset

maalaisleipää
vihreää pestoa
hyvälaatuista mozzarellaa
mustapippuria myllystä
rucolaa

Leikkaa maalaisleivästä sopivan kokoisia paloja. Valele palaset pestolla ja siivuta niiden päälle mozzarellaa. Paahda leipäsiä 200-asteisessa uunissa sen aikaa, kunnes juusto sulaa. Rouhi leipien päälle mustapippuria ja laita niiden päälle hieman rucolaa.

13. helmikuuta 2012

Chilinen mustapapu-soijarouhepata

Huomasin, etten ole aikoihin (lähes vuoteen!) päivitellyt tänne mitään soijarouheisia reseptejä. Se ei johdu siitä, ettenkö kokkaisi enää soijarouheesta, vaan pikemmin siitä, että kokkailen siitä aina vaan samoja iänikuisia makaronilaatikoita, bologneseja ja muusilaatikoita. Mitään uutta en soijarouheesta ole tehnyt pitkään aikaan.

Tämänkin ruuan lähtökohtana oli oikeastaan mustapavut, joita olen jostain syystä himoinnut viime aikoina ennen näkemättömällä tavalla. Kunhan vain ymppäsin soijarouheen sitten mukaan. Mitään herkkugurmeeta tämä pöperö ei ollut, mutta mielestäni silti aivan loistavaa arkiruokaa - ravitsevaa, maukasta sekä kohtuullisen tervehenkistä. Eläköön maanantai ja paluu arkeen ja arkisiin asioihin. ;)


 
(4 annosta)

öljyä

jauhelihamaustetta, paprikajauhetta
1,5 dl tummaa soijarouhetta

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli
1 pieni punainen paprika
1 pieni vihreä paprika
1 rkl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl kanelia
1 tl oreganoa
1 tlk (400 ml) kuorittuja tölkkitomaatteja
n. 3 dl kasvislientä
3 pienehköä kuivattua punaista chiliä
1 prk (285 g/170 g) kypsiä mustapapuja
suolaa ja sokeria
tuoretta korianteria

Kuumenna loraus öljyä pannulla ja heitä perään mausteet. Kaada pannulle kuiva soijarouhe sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Kypsytä soijarouhetta hiljalleen pannulla lisäillen mausteita sekä vettä vähän kerrallaan, aina kun soijarouhe on imaissut itseensä edellisen vesilisäyksen. Jatka näin, kunnes soijarouhe on turvonnut.


Siirrä soijarouhe hetkeksi syrjään, pyyhkäise pannu ja kuumenna siinä taas loraus öljyä. Lisää murskatut valkosipulinkynnet, silputtu sipuli sekä paloitellut paprikat. Freesaa viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon mausteet ja freesaa vielä hetki. Kaada sitten pannulle tölkkitomaatit, soijarouhe sekä pari desiä kasvislientä. Silppua joukkoon myös chiliä makusi mukaan. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia, lisäillen vettä aina tarpeen mukaan, kunnes kastike on sakeaa. Kaada mustapavut myös joukkoon ja anna hautua vielä hetki. Mausta suolalla, sokerilla sekä silputulla tuoreella korianterilla. Tarjoa kastike esim. villiriisin kanssa.


8. helmikuuta 2012

Katkarapu-caesarsalaatti

Syön caesarsalaattia sangen usein työlounaaksi - viime syksynä jopa niin tiuhaan, että kyseinen salaatti alkoi tulla jo korvista ulos. Pieni tauko teki kuitenkin tehtävänsä ja nyt kun osannut säilyttää kohtuuden caesarsalaatinkin kulutuksessa, niin johan maittaa taas! Vaikka caesarsalaatti lienee yksi klassisimmista ja tunnetuimmista salaateista päällä maan, niin minä tein ihka ensimmäisen omatekoisen caesarsalaattini vasta viime viikolla. Pääraaka-aineeksi valitsin tällä kertaa katkaravut.

 















Kastike
1 munankeltuainen
3 anjovisfileetä
1 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
1 valkosipulinkynsi
1 tl dijon-sinappia
mustapippuria

1 ruukku romaine-salaattia
1/2 kerä jäävuorisalaattia
1 pss katkarapuja
2 paahtoleipää
parmesania

Valmista kastike. Hienonna anjovikset ja sekoita ne keltuaisen kanssa keskenään kulhossa. Lisää  öljy vähitellen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, vesi ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.


Revi romaine- ja jäävuorisalaatti kulhoon ja sekoita kastike joukkoon. Leikkaa paahtoleipä kuutioiksi ja paista palat pannulla öljyssä rapeiksi. Sulata katkaravut ja leikkaa parmesanista ohuita lastuja. Lisää salaatin päälle katkaravut, krutongit sekä parmesanlastut.

 

4. helmikuuta 2012

Tomaatti-basilikatahnalla täytetyt kalarullat ja kirsikkatomaatti-pinaattirisottoa

Lauantai, mikä ihana tekosyy investoida omiin syömisiinsä, kokkailla pidemmän kaavan mukaan ja muutenkin syödä ihan tasan mitä huvittaa! Kirpakka pakkasreippailu, kiireetön kokkailu ja kotona haahuilu viinilasi kädessä ja villasukat jalassa - se on näiden pakkasviikonloppujen ehdottomasti parasta antia.

Kauppareissulle suunnattiin tänään ilman sen tarkempia suunnitelmia, paitsi että kalaa ja risottoa teki mieli. Risottoainekset improvisoitiin ja kalaresepti tuli loppujen lopuksi googlattua kaupassa kännykän kautta. Pangasius oli itselleni vielä tähän päivään asti täysin tuntematon ja vieras kala, mutta sen edukkuus houkutteli tänään kokeiluhommiin: suomalaisista vaalealihaisista kalalajikkeista kun olisi saanut pulittaa kaksin- tai kolminkertaisen hinnan. Mieluummin sitä toki suosii lähivesiemme kaloja kuin näitä maailman ääristä raahattuja lajikkeita, mutta tulipahan nyt kokeiltua.  Kalaresepti on jälleen kerran Jamie Oliverin käsialaa, joskin alkuperäisreseptissä kalan ympärille kiepautettiin vielä ilmakuivattua kinkkua. Tolkuttoman hyvää tuli kyllä ilmankin! 


 Tomatti-basilikatahnalla täytetty kala
(2 annosta)

½ purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 suuri kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
2 kalafilettä (merikrotti, pangasius, kuha, siika tms.) á 200 g
mustapippuria ja suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aja aurinkokuivatut tomaatit, basilika ja hiukan tomaattien öljyä tehosekoittimessa melko notkeaksi seokseksi.  Asettele kalafileet öljyttyyn uunivuokaan, suolaa ja pippuroi fileet ja lusikoi niille tomaatti-basilikaseos. Rullaa fileet melko tiukille rullille ja kiinnitä cocktailtikuilla. Paista uunissa 15-30 minuuttia.

Kirsikkatomaatti-pinaattirisotto 
(2 annosta) 

1 pienehkö sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl risottoriisiä, esim. arborio
5 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
mustapippuria
1/2 rs kirsikkatomaatteja
1/2 rs tuoretta babypinaattia
kourallinen pinjansiemeniä
reilu nokare voita
raastettua parmesania

Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulit siinä. Kumoa kattilaan riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten joukkoon loraus kasvislientä ja sekoittele. Lisää lientä ja valkoviiniä vuorotellen vähän kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on pehmeää ja kermaista. Mausta mustapippurilla ja lisää joukkoon halkaistut kirsikkatomaatit sekä silputtu pinaatti. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja lisää nekin joukkoon. Sekoita ja anna hautua vielä hetki. Lisää lopuksi joukkoon voi ja parmesaanijuusto ja sekoita huolellisesti.