22. lokakuuta 2011

Mustajuuri-perunagratiini

Lisää juuresta pöytään! Olen tänä syksynä ollut aivan erityisen vaikuttunut ruokakauppojen juuresvalikoimaista: lähikaupastanikin löytyy tätä nykyä jopa mustajuurta! Mahtava juttu. En ole kaveerannut mustajuuren kanssa vielä kovin pitkään, joten olen ottanut uudet mustajuurireseptit kiitollisuudella vastaan. Yksi erittäin kelpo lisukeresepti löytyi Sillä sipulilan arkistoista. Konjamiini jäi minun versiostani pois mutta hyvvää tuli silti, tehkää tekin!

                                            Lokakuun kelmeys tiivistettynä yhteen kuvaan...

600 g perunoita kuorittuna ja viipaloituna 1 sentin paksuisiksi viipaleiksi
500 g mustajuurta
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
125 g parmesaanijuustoa raasteena
1,5 dl maitoa
2dl kermaa

(loraus konjakkia)
suolaa, mustapippuria

Paloittele perunat, sipulit sekä raasta juusto. Huuhtele ja kuori mustajuuret. Pane ne kuorimisen jälkeen heti kylmään (sitruuna)veteen etteivät ne tummu. Sekoita paloittelemasi mustajuuret, perunat, sipulit ja suurin osa juustosta keskenään uunivuokaan tai pieniin ruukkuihin kuten minä tein. Mausta seosta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita keskenään maito ja kerma, lisää nesteeseen vielä hiukan suolaa. Kaada seos vuokiin ainesten päälle.Ripottele pinnalle loput juustoraasteet ja kypsennä 180-asteisessa uunissa n. 60 minuuttia.

16. lokakuuta 2011

Burgundinpata soijasuikaleista

Kaivoinpa taas kaapin perältä erään pitkään laiminlyödyn raaka-aineen: soijasuikaleet. Jostain syystä ne eivät inspiroi ruuanlaittoon ollenkaan tai herätä minussa minkään sortin luovia aatoksia. Soijasuikaleista saa tehtyä erittäinkin kelpo ruokaa, mutta mitään sen hurjempaa sydämen väpätystä ne eivät kuitenkaan saa aikaan - siinä ainakin osasyy siihen, miksi ne niin usein joutuvat syrjinnän kohteeksi kuivakaapissani...

Tiedän, että liharuokia imitoivat kasvisruuat ärsyttävät syvästi joitakin ihmisiä. Itsehän en kasvissyöjä edes varsinaisesti ole, mutta nimenomaan soijasuikaleista minun on vaikea keksiä mitään muita ruokia kuin näitä liharuokaa imitoivia tekeleitä. Tämä vegeversio ei ollut mikään kovin hekumallinen makunautinto; porkkanat unohtuivat kauppaan, tuoreiden herkkusienten sijaan jouduin käyttämään tölkkitavaraa, ja muutenkin mausta jäi ehkä puuttumaan jotain. Sinänsä ihan ok arkiruoka kuitenkin, joten julkaistakoon nyt täälläkin - syksyn kunniaksi!


(4 annosta)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä
7 dl kasvislientä
3 dl punaviiniä
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria, suolaa
4 dl soijasuikaleita
200 g herkkusieniä
tuoretta timjamia

Pilko sipuli ja silppua valkosipulinkynnet. Kuullosta ne kattilan tai padan pohjalla öljytilkassa. Kaada päälle noin puolet punaviinistä sekä kasvisliemestä. Lisää joukkoon tomaattipyre, laakerinlehdet, timjami ja pippuri. Anna porista hiljalleen parikymmentä minuuttia. Lisää sitten kattilaan kuivat soijasuikaleet ja anna kiehua noin vartin verran. Lisäile kiehumisen aikana joukkoon loputkin kasvisliemestä ja viinistä sitä mukaa kun soijasuikaleet imevät nestettä itseensä. Lisää sitten joukkoon herkkusienet ja anna hautua vielä noin 15 minuuttia. Tarjoa esim. keitetyn ohran kera.

13. lokakuuta 2011

Teriyakilohi ja sen mainio lisuke

Vähän vanhempaa reseptimateriaalia tähän väliin: vissiinkin syyskuun alkupuolella tehtyä lohiruokaa, jottei nyt vallan bloggaamattakaan jäisi...

Tunnustetaan nyt ihan julkisesti, että arki-iltojen salainen tv-paheeni on Nelosen mainio Neljän tähden illallinen. Sen lisäksi, että on mukavaa päästä tirkistelemään ihmisten koteihin, vielä mukavapaa on päästä kurkkimaan, mitä ihan tavalliset kotikokkaajat tapaavat tehdä ruuaksi. Jussu Pöyhösen taannoisesta yakitori-lohisetistä jäi eritoten mieleen sen mahtavalta kuulostava lisuke. Yakitori-lohtakin olisin halunnut kokeilla, mutta olosuhteiden pakosta (= sherryn puutteesta johtuen) vaihdoin sen teriyakiloheen.


Teriyakilohi
(resepti: Pata & Kattila)
 
Noin 400 g lohta
1 dl teriyakikastiketta
2 rkl vettä
2 rkl fariinisokeria

Leikkaa lohifile suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Mittaa teriyaki, vesi ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri liukenee nesteeseen. Pöyräytä lohipalat kattilassa ja kaada uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Sivele lohipaloja muutaman kerran kastikkeella. Tarjoa esimerkiksi jasminriisin kanssa.

Omena-retiisilisäkejuttu
(Resepti: Jussu Pöyhönen)
 
1 pieni vihreä omena
1/3 kurkku
versoja (esim. herneen versoja)
rucolaa
jotain punaista salaattia
punamangoldia
retiisiä
retikkaa

Kuori ja leikkaa omenat, retikat ja kurkut ohuiksi suikaleiksi. Mausta kaikki sitruunamehulla ja oliiviöljyllä sekä sormisuolalla. Lisää nesteet ihan viimeiseksi.


9. lokakuuta 2011

Mozzarellalla gratinoidut herkkusienet

Keittokirjahamstraukseni on parin viime viikon aikana ehkä ihan aavistuksen verran levinnyt käsiin. Tästä on syyttäminen erinäisiä kirja-aleja, joita tuntuu nyt pukkaavan joka puolelta. Minullahan ei selkärankaa ole nimeksikään, ja siksipä keittokirjahyllyäni komistaa nyt "ihan vain muutama" (lue: kahdeksan) uutta ruokaopusta. Puolustuksekseni on sanottava, että ostan keittokirjoja ylipäätään pääsääntöisesti vain aleista, ja silloinkin melko harkiten: esimerkiksi kaikista turhimmat, hutaisten kasaan kyhätyt halpisläpyskät jätän nykyisin suosiolla kauppaan, ja mukaani lähtee ainoastaan laadukkaita, ihania, kauniita, rakkaudella ja ajatuksella työstettyjä teoksia, joita tiedän hypisteleväni onnellisena vielä pitkään ja joiden reseptit menevät takuuvarmasti käyttöön keittiössäni. Toiset keräävät postimerkkejä, minä keittokirjoja.

Viimeisin hairahdukseni tapahtui eilen Stockan Hulluilla päivillä, joilta mukaani tarttui Tessa Kiroksen Falling Cloudberries sekä Jamie Oliverin Jamie's Italy. Ihmeellistä kyllä, ostin ihka ensimmäisen Jamie-kirjani vasta tämän vuoden puolella, mutta Jamien tarinointitapa vei heti mennessään. Jännä, miten sitä voikin uppoutua ruokakirjoihin tällaisella intensiteetillä!  Jamien kirjasta ensimmäisenä lähti kokeiluun mozzarellalla gratinoidut sienet, joita naatiskeltiin rapsakan leivän kanssa bruschetta-tyyliin. Väittäisin kyllä, että leivän lisäksi nämä mozzarellasienet menisivät myös lisukkeena vaikkapa kalan rinnalla...


kaksi isoa kourallista herkkusieniä
2 x 150 g mozzarellapalloa
pari tuoretta timjaminoksaa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
extra virgin -oliiviöljyä

Viipaloi sienet ohuiksi ja revi mozzarella. Aseta sieniviipaleet uuninkestävään vuokaan ja laita niiden päälle revitty mozzarella sekä timjaminlehdet. Mausta merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla ja pirskota päälle oliiviöljyä. Laita sienet 175-asteiseen uuniin siksi ajaksi, kunnes juusto on sulanut ja se alkaa kuplia. Tarjoa rapean leivän kanssa.

2. lokakuuta 2011

Juuresmuusi

Tämän hetken ehdottomasti kovin ruokajuttu omassa keittiössäni näyttää olevan erinäiset juurekset. Maa-artisokka, palsternakka, juuriselleri ja mustajuuri ovat henk. koht. suosikkejani, mutta oikeastaan me ollaan kyllä kaikkien juuresten kanssa eri hyviä kavereita. Juuresten kanssa sietääkin kaveerata just nyt, onhan niiden sesonki kukkeimmillaan; lisukkeeksi perunan tilalle, pata- ja uuniruokiin, sosekeittoon tai vaikkapa gratiiniin.. Juurekset taipuvat moneksi! Itse olen tällä viikolla valmistanut mm. juuresmuusia Yhteishyvän ohjeella. Joukkoon lisäsin tosin ehtaa voita, koska noh, se nyt vaan kuuluu muusin perusolemukseen.

















 (4 annosta)
500 g jauhoista perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
50 g voita
1,5 dl maitoa (tai kermaa
1 rkl hunajaa
suolaa 



Kuori perunat, porkkanat ja palsternakka. Paloittele ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta ja säästä keitinliemi. Lisää juuresten joukkoon voi ja survo juurekset maidon kanssa tai käytä sähkövatkainta. Ohenna keitinliemellä sopivan notkeaksi ja makeuta hunajalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.