22. huhtikuuta 2009

Punajuuri-soijarouhekastike

Olen käyttänyt soijarouhetta ruuanlaitossa jo yli kymmenen vuotta, ja luonnollisesti tuona aikana olen ehtinyt vääntää aika hurjan monet soijarouhekastikkeet. Pieni variaatio oli tällä erää siis ehkä enemmän kuin paikallaan! Punajuuri, aura ja ranskankerma toivatkin ihan uudenlaista potkua soijarouhekastikkeeseen. Suolakurkku olisi varmasti toiminut tuolla seassa myös tosi hyvin, mutta sitä ei nyt tähän hätään ollut.

Viime päivät ovat kuluneet armottoman purkamisen, pakkaamisen, puunaamisen ja jynssäämisen parissa, ja sama meininki jatkuu vielä seuraavat pari päivää, kunnes pääsemme loppuviikosta muuttamaan uuteen kotiin. Muutamme tosiaan toiseen kaupunkiin, joten hommia ja järjestelyä on piisannut. Tässä vaiheessa jätänkin blogin pienimuotoiselle tauolle, ja palailen sitten jossain vaiheessa, kunhan nyt elämä on asettunut uomiinsa uudessa kodissa ja kaupungissa. Siihen asti kuitenkin heippahei ja nauttikaa keväästä! :)




Punajuuri-soijarouhekastike
n. 4 annosta

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 dl tummaa soijarouhetta
4 punajuurta
1 prk ranskankermaa
n. 1 dl kasvislientä
mustapippuria, suolaa, persiljaa
aurajuustoa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja raasta punajuuret. Kuumenna loraus öljyä pannulla. Lisää siihen mausteita, joilla haluat soijarouheen maustaa (jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, mustapippuria..). Lisää sipuli ja valkosipuli öljyseokseen kuullottumaan. Kääntele hetki, ja lisää sitten kuiva soijarouhe sekä sen verran vettä, että soijarouhe kostuu. Paistele ja turvota soijarouhetta hiljalleen öljy-mausteseoksessa lisäämällä pannulle mausteita ja vettä sitä mukaa kun soijarouhe imee vettä itseensä.  Jatka näin, kunnes soijasouhe ei näytä enää ottavan nestettä vastaan. Sekoita joukkoon punajuuret. Lisää ranskankerma, kasvisliemi ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes punajuuri on pehmentynyt sopivasti. Tarjoa pastan tai perunoiden kanssa. Ripottele halutessasti annosten päälle murusteltua aurajuustoa.

19. huhtikuuta 2009

Kalaa ja nuudelisalaattia thaityyliin

Edessä häämöttävän muuton vuoksi olen viime viikkoina koittanut tyhjennellä niin jääkaapin, pakastimen kuin kuivakaapinkin sisältöä. Eritoten pakastin olisi saatava tyhjäksi, kun sen sisältöä ei oikein pysty raahaamaan lähes 300 kilometrin päähän uuteen kotiin.. :D Niinpä siis eilen huutia sai kuhafilee. Thaihenkistä kalaa olin halunnut tehdä jo pidemmän aikaa, ja nyt oli sitten kerrankin vaaleaa kalaa käytettävissä. Sekä kalan että nuudelisalaatin ohje on MeNaisista, tosin nuudelisalaatti muovautui kaappien sisällön mukaan hieman erilaiseksi. Kumpaisiakin voin suositella thairuuan ystäville, hyvää oli!





Thaivaallinen kala
4 annosta

600 g kuhafileetä
maustetahna:
1 sitruunaruoho tai 1/2 rkl sitruunaruohotahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä tai inkivääritahnaa
1 tuore chili tai 1 tl chilitahnaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kalakastiketta (tai soijaa)
1 limetin mehu ja kuori
1 ruukku tuoretta korianteria

Leikkaa filee neljäksi annospalaksi. Hienonna tahnan mausteet ja yhdistä maustetahnan ainekset. Levitä tahna kalapaloille. Kuumenna vettä paistokasarissa kiehuvan kuumaksi. Levitä veden päälle leivinpaperiarkki ja asettele kalapalat varovasti paperin päälle kypsymään. Nosta paperin reunat ylös, jotta vesi ei päse nousemaan paperin päälle. Sulje kasarin kansi. Pienennä lämpöä, jottei vesi kiehu liiaksi. Palojen paksuudesta riippuen kypsymiseen menee 3-5 minuuttia.

Nuudelisalaatti
4 annosta
200 g riisinuudeleita
4 kevätsipulia
3 dl porkkanaraastetta
1 vihreä paprika
seesaminsiemeniä
kastike:
1 rkl tuoretta inkivääriä tai inkivääritahnaa
1 limetin mehu ja kuori
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
1 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl kalakastiketta tai vaaleaa soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä

Kaada nuudeleiden päälle kiehuvaa vettä ja anna liota neljä minuuttia. Hienonna kevätsipuli ja suikaloi paprika ohuiksi suikaleiksi. Ota nuudelit vedestä ja sekoita niiden joukkoon sipulihakkelus, porkkanaraaste, paprikasuikaleet ja seesaminsiemenet. Tee kastike: raasta inkivääri ja limetin kuori hienoksi. Hienonna korianteri. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita kastike salaattiin. Anna maustua hetki.

16. huhtikuuta 2009

Feta-parsakaalipiirakka

Söin joitakin viikkoja sitten juhlissa aivan taivaallisen hyvää feta-parsakaalipiirakkaa, ja siitä lähtien minua oli riivannut himo tehdä moista kotonakin. Pääsiäisenä olikin mukavasti aikaa tehdä myös leipomuksia - ei ollut aikoihin tullut tehtyä minkäänlaista piirakkaa, vaikka ihan ehdottomasti suolaisten piiraiden ystävä olenkin. Tästä piirakasta tuli tosi pelkistetty ja simppeli, joskin silti supermaittava! Maistui iltapalana tomaattikeiton kera enemmän kuin hyvin. Ensi kerralla mukaan voisi heittää myös pakastepinaattia ja sipulia tuomaan lisämakua.






Pohja
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte
300 g parsakaalia (pakaste)
200 g fetajuustoa
3 dl maitoa tai kermaa
3 munaa
suolaa, mustapippuria, basilikaa, timjamia

Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja esikypsennä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Sulata ja valuta pakasteparsakaali hyvin. Levitä parsakaalinnuput ja fetakuutiot piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään munat, maito sekä mausteet. Kaada muna-maitoseos piirakan päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

13. huhtikuuta 2009

Tomaattinen papupata

Papuruokia tulee jostain syystä tehtyä ihan äärettömän harvoin, mikä on hieman omituista siihen nähden, että pavut ovat huippuedullista tavaraa. Niistä saa taiottua mitä moninaisempia opiskelijan kukkarolla sopivia budjettiruokia, eikä makukaan nyt yhtään hassumpi ole! Tähän ruokaan otin mallia Makunautintoja kasviksista -kirjasta löytyneestä tomaattisen papupadan ohjeesta. Resepti tosin koki hienoisia muutoksia käsissäni, kun mm. muuntelin ainesten määriä, jätin desin oliiviöljyä kokonaan pois, korvasin salvian basilikalla jne. Tästä tuli jopa ihan yllättävän hyvää ja mehevää kastiketta, jossa tomaattien maukas ja mehukas maku pääsee hienosti oikeuksiinsa.





(n. 4 annosta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
500 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk valkoisia papuja
1 rs kirsikkatomaatteja
1/2 ruukku tuoretta basilikaa
suolaa, sokeria, mustapippuria
1-2 rkl balsamiviinietikkaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja viipaloi kesäkurpitsa. Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja freesaa sipuli, valkosipuli ja kesäkurpitsa. Lisää tomaattimurska ja -pyree. Anna hautua 15-20 minuuttia. Mausta kastike tuoreella, silputulla basilikalla sekä suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit sekä valutetut pavut. Kuumenna vielä hetki ja lisää lopuksi loraus balsamiviinietiikkaa. Tarjoa kastike esim. tumman riisin kanssa.

8. huhtikuuta 2009

Katkarapu-nuudelikeitto

Viime aikoina onkin tullut ryystettyä erinäisiä keittoja oikein olan takaa. Tällä kertaa keittolounaan syynä oli se, että juhlan, ruuan ja juoman täyteisen viikonlopun jälkeen ei olisi tehnyt mieli oikeastaan minkäänlaista ruokaa. Mutta koska ihmisen on jotain kuitenkin syötävä, keitto on niin sanotusti pienin paha, sopivan kevyt ja helppo syötävä ja sitä rataa. Maanantaipäivän väsähtäneeseen tunnelmaan löytyi sopivan simppeli sopparesepti Tuulentuvasta. Tämä keitto oli maukasta, sopivan täyttävää ja valmistui lisäksi käden käänteessä - pikaruokaa siis kauneimmillaan! Reseptiin tekemäni muutokset koskivat lähinnä liemen ja kasvisten määrää, alla siis minun versioni.


n. 9 dl kanalientä
1 valkosipulinkynsi
pieni pätkä purjoa
1 porkkana
palat punaista, keltaista ja vihreää paprikaa, yhteensä n. 100g
kourallinen wokkivihanneksia
1 ps nuudeleita
2 rkl soijakastiketta
2 tl sambal oelekia (tai oman maun mukaan)
180 g katkarapuja
tuoretta persiljaa tai korianteria
1/2 limen mehu

Silppua valkosipulinkynsi, sipuli ja purjo. Paloittele porkkana ja paprikat. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Lisää kaikki kasvikset sekä paloitellut nuudelit ja mausteet. Keitä viitisen minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää katkaravut ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää keittoon hienonnettu tuoreyrtti sekä limen mehu.
 

6. huhtikuuta 2009

Feta-pinaattikääröt filotaikinasta

Pari viikkoa sitten Sillä sipulissa blogattiin halloumilla ja pinaatilla täytettyjä filotaikinarullia. Innostuin aatoksesta niin paljon, että otin ainekset kaupasta mukaani jo samana päivänä, mitä nyt halloumin vaihdoin fetaan. Filotaikinaa oli ollut tarkoituksena kokeilla jo pidemmän aikaa, olin vain odotellut tarpeeksi inspiroivan reseptin osumista kohdalleni. Nyt sitten todellakin osui! Filoaskartelu osoittautui varsin helpoksi ja mukavaksi puuhaksi, vaikken kyllä suosittele näiden tekemistä hirveän kiireen keskellä, kuten allekirjoittanut teki. Omista kääryleistäni tuli nimittäin vähemmän esteettisiä ja hieman muhkuraisia viritelmiä, mutta onneksi ulkomuodolla ei ole minkäänlaista syy-seuraussuhdetta maittavuuteen. Maku oli nimittäin kerrassaan erinomainen! Sillä sipulin poppoolle siis kiitokset mainiosta ideasta, nämä oli herkkua :) samalla tuli testattua filotaikinan toimivuutta myös kevätkääryleiden väkertelyssä, erittäin onnistunut kokeilu sekin.


Jo mainitsemani linkin takaa löytyy tarkempia ohjeistuksia kääröjen tekemiseen kuvien kera, tässä referoitua versiota:

noin 80 g pinaattia
2 rkl pinjansiemeniä
100 g fetajuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
voiteluun ½ dl öljyä (sulatettua voita tai kananmunaa)
(öljyä pannulla paistamiseen)

Keitä tuoreita pinaatinlehtiä kiehuvassa vesitilassa hetki niin että lahdet painuvat kasaan. Valuta lävikössä. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi tai vaihtoehtoisesti hakkaa ainekset veitsellä pieneksi silpuksi.

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan, eli huoneenlämmössä noin 2 tuntia. Ota pakkauksesta vain tarvitsemasi määrä taikinalevyjä ja rullaa loput takaisin (käyttämättömät taikinalevyt säilyvät tiiviisti pakattuna jääkaapissa noin 2 viikkoa). Älä jätä taikinalevyjä pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, sillä ne kuivuvat melko nopeasti.

Levitä taikinalevy pöydälle ja sivele se kananmunalla tai öljyllä. (Voit myös käyttää kaksin- tai kolminkertaista taikinaa laittamalla ensimmäisen taikinalevyn päälle toisen tai kolmannenkin levyn). Leikkaa taikinalevy haluamasi kokoisiin paloihin ja laita täytettä jokaiseen taikinapalaan. Rullaa taikinapalat kääröiksi. Liimaa taikinareuna kääröön kananmunan tai öljyn avulla. Kypsennä kääröt öljyssä pannulla kunnes ne ovat ruskistuneita ja rapsakoita. Voi kypsentää kääröt myös uunissa.

3. huhtikuuta 2009

Tandooritofuvartaat

Kiire ei meinaa oikein helpottaa vieläkään, mutta tänään sentään sain nipistettyä vähän aikaa ruuanlaittoon. Jotain intialaisviritteistä kasvismuonaa teki mieli, joten päädyin tekemään tandooritofua ja tökkäämään sen tikun varteen kasvisten kera. Tandoorimarinadin ohjeen nappasin Suuresta intialaisesta keittokirjasta. Marinadia oli tosin hieman liikaa suhteessa 270 g tofukönttiini, joku sellainen desi jogurttia olisi piisannut hyvin. Tosi hyvää kuitenkin tuli! Vartaat syötiin kera kurkumariisin ja kurkkuraidan.

Eilen tuli myös kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun tämän blogin pykäsin pystyyn - jihuu siis 1-vuotiaalle blogille! Ja samalla kiitokset kaikille jotka ovat jaksaneet seurata mukana, tämä olisi ihan äärettömän tylsää touhua yksin. Eli tattista vaan kanssabloggaajille ja kaikille muille vierailijoille siitä, että teette tästä touhusta niin mukavaa - kanssakäyminen muiden ruokaintoilijoiden kanssa on ehdottomasti ollut koko bloggailun parasta antia :) ihanaa viikonloppua kaikille!



1 pkt (270 g) tofua
1,5 dl maustamatonta jogurttia (vähärasvaista)
1 tl garam masalaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl murskattua valkosipulinkynttä
1,5 tl chilijauhetta
1/4 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
(muutama tippa punaista väriainetta)
1 rkl kasviöljyä

kirsikkatomaatteja
punaista, keltaista ja vihreää paprikaa

Kuutioi tofu ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita tofupalat kulhoon ja sekoita marinadi huolellisesti joukkoon niin, että tofut ovat kauttaaltaan marinadissa. Anna marinoitua vähintään kolme tuntia, tai mielellään vaikka yön yli.

Liota varrastikkuja kylmässä vedessä noin 30 minuuttia. Pujota sitten tikkuihin vuorotellen tofua, paprikaa ja tomaatteja. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa esim. kurkumariisin ja kurkkuraidan kanssa.